Уже не один рік статистика фіксує, так би мовити, перевиробництво юристів. Готують їх майже у трьохстах навчальних закладах. Більшість з них — непрофільні і відкрили юридичні факультети для підняття власного іміджу. Коли про це йдеться на різних нарадах-семінарах, обов’язково можна почути: «А ви спробуйте знайти хорошого адвоката!» Є й таке уточнення: випускників юридичних факультетів справді багато, але фахівців не вистачає. Професіонали додадуть, що в нас один юрист припадає на сім тисяч осіб, тоді як у розвинених країнах навантаження в десятки разів менше.

Одне слово, випускник юридичного факультету на роздоріжжі. Проблема одна: працевлаштування. Недавно її обговорювали роботодавці, педагоги, працівники служби зайнятості. І всі, крім випускника, вважають, що розв’язати її дуже просто. Скрізь дуже потрібні молоді компетентні правники, які володіють кількома мовами.

Студенте, закликали учасники розмови, відчиняй двері знаннями і активною життєвою позицією! Апелювали вони саме до студентів, бо уже з вишівської лави слід торувати шлях у велике життя. Хто робить це, обов’язково знаходить місце для стажування і набуває потрібного досвіду.

Чи гарні завтрашні фахівці — показує не дзеркало. Фото Володимира ЗAЇКИ

Випускник юридичного факультету, — наголосив голова координаційної ради молодих юристів України при Міністерстві юстиції Андрій Бутенко,— не обов’язково повинен працювати адвокатом чи в міліції. Набуті знання можна і треба використовувати в бізнесі.

Це, мабуть, і відбувається. Оскільки, за словами заступника начальника відділу організації профорієнтації Київського міського центру зайнятості Людмили Сульженко, в столиці на сто вакансій претендує 13 випускників юридичних факультетів. Свідчить це про те, що молодь ні на кого не сподівається, а самотужки шукає роботу.

І не лише в Україні. Як повідомив президент Європейської арбітражної палати Геннадій Пампуха, два роки тому було проведено перший конкурс з арбітражу англійською мовою, в якому взяли участь вісім університетів. Кращі отримали право стажуватись за кордоном. Експеримент повторили торік, і він набув рангу соціального проекту. Тепер до Європейської арбітражної палати надходитимуть заявки з фірм європейських країн на стажистів з числа українських студентів.