Відомство оголосило про старт державного експерименту з розширення повноважень спортивних федерацій у межах реалізації дорожньої карти реформ у сфері спорту. На урядовому брифінгу профільний міністр Ігор Жданов урочисто підписав разом із керівництвом федерацій баскетболу, стрибків у воду, важкої та легкої атлетики угоду про державний експеримент.

Згідно з документом ці чотири федерації отримають розширені повноваження вже у вересні, а 1 січня 2016 року міністр молоді та спорту проаналізує успішність нововведення та, можливо, долучить до нього інші спортивні напрями.

Ігор Жданов пояснив, що в усьому світі спорт грунтується на діяльності профільних федерацій. Міністерства, згідно із цією практикою, виконують лише окремі функції. «У нас федерації функціонують як підрозділи Міністерства молоді та спорту. Відразу надавати федераціям ширших повноважень було б недоцільно, бо більшість із них — це немовлята, які не можуть відірватися від державної соски», — сказав він.

Підготовка спортсменів розпочинається з доброго прикладу і належної уваги держави. Фото з сайту noc-ukr.org

Зважаючи на це, міністерство вирішило вдатися до послуг пілотного проекту, надавши вільні права лише чотирьом федераціям. У разі якщо вони успішно підготують спортсменів до міжнародних змагань зокрема та якісніше розвинуть кожного із представлених ними видів спорту в цілому, Ігор Жданов буде готовий вносити зміни до законодавства та реформувати галузь масштабно.

«Керівництво федерацій самостійно визначатиме, де проводитимуть спортивні збори, самі затверджуватимуть склад своїх національних збірних команд, визначатимуть чемпіонати, де випробовуватимуть сили вітчизняні спортсмени, — звернувся до присутніх у залі атлетів і їхніх керівників міністр. — Ви самостійно вирішуватимете ці питання. А міністерство спитає з вас про використання державних коштів та про спортивні результати. Це приклад громадсько-державного партнерства».

Цими словами міністр запросив поставити підписи під угодою про державний експеримент першого віце-президента Федерації баскетболу Михайла Згуровського, генерального секретаря Федерації легкої атлетики Михайла Медведя, віце-президента Федерації стрибків у воду Володимира Волковинського, першого віце-президента Федерації важкої атлетики Івана Чорнонога.

Михайло Згуровський подякував за надання свободи баскетболістам і пообіцяв високі досягнення. «На кожну з федерацій покладається велика відповідальність. Ми не маємо права дискредитувати цю ідею, натомість повинні показати її продуктивність. Наше завдання — зробити баскетбол більшим ніж спорт, позитивним консолідуючим соціальним явищем в Україні. Ми маємо об’єднати людей навколо нього».

Володимир Волковинський також гарантував, що Федерація стрибків у воду не пастиме задніх. Він нагадав, що торік з’явився модерновий басейн для спортсменів, зводять і готель для «стрибунів». «Треба тренуватися в Україні, а не за кордоном. Експеримент має право на життя. Ми гідно виконаємо цю місію», — пояснив посадовець.

Михайло Медведь переконаний, що Федерація легкої атлетики завдяки цьому нововведенню розвиватиметься разом із державою та пройде реформаторський шлях європейських реформ. «Це перший етап початку шляху. Ми ще зробимо кілька кроків вперед і реформуємо спорт», — запевнив він.

Іван Чорноног у підписанні угоди побачив крок держави назустріч великому спорту, який потребує істотних фінансових вкладень. «Керівництво Федерації важкої атлетики робить усе, аби у нас передовсім розвивалася інфраструктура. В гаражах і підвалах олімпійські чемпіони виростають рідко. В Києві вже є спортивний комплекс європейського рівня. Подібний проект для важкоатлетів нещодавно зведено у Хмельницькому, в Кам’янці-Подільському спортивний комплекс відкриється за місяць», — розставив акценти посадовець.

Міністр молоді та спорту підбив підсумок зустрічі словами про те, що участь в експерименті — це воля федерацій. Вони мають на своїх сайтах обов’язково відображати всі державні витрати. До слова, з бюджету кожен вид спорту отримує різну суму. Все залежить від кількості спортсменів, досягнень на міжнародній арені, популярності видів спорту, їхнього розподілу на ігрові чи неігрові види.

«Приблизні показники на рік є. Ми забезпечили ритмічне фінансування відповідно до розподілу держбюджету. Економічна ситуація в країні складна. Ми повинні фінансувати ті види спорту, які нам можуть принести перемоги на міжнародній арені. Якщо я «розмажу» бюджет між усіма, діла не буде», — резюмував Ігор Жданов.