Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, який перебував з візитом у нашій країні, про розвиток подій на Донбасі почув безпосередньо від Президента України. Петро Порошенко повідомив гостеві, що має численні докази участі у воєнних діях на сході країни військовослужбовців регулярних військ Росії. «Все це свідчить про пряму військову агресію», — відверто заявив він.

Саме тому, на переконання глави нашої держави, необхідно, щоб Рада Європи засудила російську агресію. Це важливо ще й тому, що є численні докази застосування тортур до затриманих бойовиками мирних громадян і наших полонених військовослужбовців. Окрім того, існує проблема і з тими нашими співвітчизниками, котрих було захоплено на українській території та які згодом опинилися у в’язницях Росії. Зокрема йдеться й про українську льотчицю Надію Савченко.

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд визнає пряму військову агресію РФ проти нашої країни. Фото Михайла МAРКIВA

Петро Порошенко наголосив на важливості координування дій з Радою Європи задля вирішення складної ситуації, в якій опинилася Україна. Він також закликав європейців долучитися до гуманітарної допомоги для окупованих територій та вимушених переселенців, повідомляє прес-служба Президента.

Генеральний секретар РЄ назвав те, що нині відбувається у Донецькій, Луганській областях та в Автономній Республіці Крим, «трагедією», та висловив свою повну солідарність з українським народом. «Це також є трагедією для європейських інституцій, які, власне, було й засновано відразу після Другої світової війни для того, щоб запобігти війнам у Європі, — заявив він. — Для нас є великим викликом, як протидіяти цій ситуації».

Пан Ягланд наголосив на важливості розв’язання гуманітарних проблем, що виникли у Донецькій, Луганській областях та в Криму, і запевнив, що має намір обговорити, як інструментарій Ради Європи може бути використано для допомоги Україні щодо дотримання прав громадян та в економічній сфері. Він також зазначив, що Рада Європи підтримує Україну на шляху структурних реформ, які почали впроваджуватися, попри складну ситуацію, в якій сьогодні перебуває країна.

Чого чекає Україна від ЄС, озвучив і міністр закордонних справ Павло Клімкін на спільній прес-конференції з Торбйорном Ягландом. «Для нас критично важливо, — сказав він, — щоб країни Європейського Союзу, і не тільки Європейського Союзу, допомагали нам у розбудові здатності наших Збройних сил і взагалі сектора безпеки».

На переконання високопосадовця, нині досить важливим «є висновок про те, що дії Російської Федерації протягом останніх тижнів та місяців є грубим порушенням її статутних обов’язків та зобов’язань як країни Ради Європи». Нині Україна і Рада Європи мають змогу працювати над моніторинговими механізмами в рамках РЄ, які допоможуть нам отримати транспарентні й неупереджені висновки про порушення прав людини на тимчасово окупованій території Криму, а також у Донецьку і Луганську.

А ще Україні потрібна допомога євроспільноти в реалізації реформ у сфері судової системи та верховенства права. Під час зустрічі йшлося про підготовку плану дій на 2015—2017 роки, який має сприяти проведенню реформ в Україні, повідомляє УНІАН.

Що ж до військово-технічного співробітництва з країнами ЄС, то воно наразі здійснюється переважно на двосторонній основі. Нині тривають інтенсивні консультації між партнерами з цього питання. Щоправда, Україна сподівається не лише на активніші дії з боку євроспільноти. Вона працює з НАТО над підвищенням сумісності збройних сил і посиленням військово-технічної складової. «Я не розкриватиму всі деталі саміту Україна — НАТО, оскільки ми працюємо над тим, які елементи і які переваги ми отримаємо від розбудови співпраці з Північноатлантичним альянсом», — сказав міністр. Але пообіцяв, що українське питання на саміті НАТО в Уельсі буде одним із ключових.

Тож сподіватимемося, що слова очільника нашого зовнішньополітичного відомства будуть пророчими і Північноатлантичний альянс знайде відповіді на ті виклики, які перед ним нині постали, як «з точки зору найефективнішого захисту своїх членів, так і з точки зору допомоги своїм друзям і партнерам». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»