— Я народила дитину за кордоном, оформила всі відповідні документи та здала в управління соціального захисту в Україні. Частину грошей отримала, а потім прийшов працівник із цього управління й не застав мене вдома. Згодом мені повідомили, що виплату припинено, бо не можуть перевірити, чи доцільно використані кошти на дитину. Я вийшла заміж за іноземця, в Україну не маю змоги приїжджати часто, бо маленька дитина й потрібно багато коштів. За кордоном, у посольстві я зареєстрована, маю тимчасовий дозвіл на проживання. 

Працівники управління соцзахисту на моє запитання, чи можливо відновити виплату, якщо я приїду й напишу заяву, сказали, що це ситуації не змінить, бо після від’їзду вони знову прийдуть додому й перевірять. І не заставши мене вдома, знову перестануть платити. Хочу запитати, що робити в такій ситуації, адже це непоодинокий випадок. Чи таке практикується, щоб соціальні працівники написали лист у посольство, де я зареєстрована й маю тимчасовий дозвіл на проживання (це питання я поставила в посольстві, вони не проти, якщо їм прийде такий запит), щоб їхній представник прийшов та перевірив доцільність використання коштів.

О. ЯРМОЛЕНКО,м. Київ

Консультує Вадим ПРОКОПЕНКО,
адвокат:

— Згідно з пунктом 13 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, виплата допомоги справді припиняється у разі зокрема нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини, а також виникнення інших обставин.

Безпосередній контроль за цільовим використанням допомоги і створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей здійснюють головні державні соціальні інспектори і

державні соціальні інспектори органів праці та соціального

захисту населення разом з управліннями (відділами) у справах сім’ї та молоді, службами у справах дітей і органами опіки та піклування шляхом проведення моніторингу виплат і використання допомоги та вибіркового обстеження окремих сімей. Одним із засобів відстеження інспекторами порядку використання виплат є моніторинг відвідування матір’ю (батьком, опікуном) дільничного лікаря-педіатра (сімейного лікаря), під наглядом якого перебуває дитина віком до року.

У разі невідвідування матір’ю (батьком, опікуном) дільничного лікаря-педіатра (сімейного лікаря), під наглядом якого перебуває дитина віком до року, адміністрація лікувально-профілактичного закладу повідомляє про це орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання дитини. У разі встановлення факту нецільового використання коштів орган, що призначив допомогу, припиняє виплати. Такий самий результат буде, якщо встановити порядок використання коштів буде неможливо через відсутність матері з дитиною за місцем проживання.

Але виплату допомоги може бути поновлено, якщо особа, що фактично здійснює догляд за дитиною (один з батьків дитини, опікун), звернеться протягом шести місяців після припинення виплати допомоги до органу, що призначив допомогу, з письмовою заявою.

Отже, в цьому разі матері дитини необхідно протягом шести місяців після припинення виплати допомоги письмово звернутися до органу, який призначив виплату допомоги, з заявою про поновлення виплат. Подану заяву бажано підтвердити доказами проживання разом з дитиною, її належного виховання та утримання, а також доказами використання коштів виплаченої допомоги за призначенням.

Згідно з нормами чинного законодавства України, для отримання виплати допомоги після народження дитини не встановлено обов’язок матері постійно проживати на території України.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його на адресу: Редакція газети «Урядовий кур’єр» вул. Садова 1, м. Київ, 01008 або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua