Уже цього тижня уряд запропонує Верховній Раді пришвидшити підвищення соціальних стандартів у країні. Замість 1 грудня, на яке бюджетом було заплановано це підвищення, воно відбулося вже з

1 вересня 2015 року. Так, планують надати фінансову підтримку насамперед понад 12 мільйонам найменш соціально захищених людей і родин, які першими постраждали від девальвації та інфляції торік і цього року.

Економіка поступово стабілізується

— Важка економічна криза в країні ще не скінчилася. Проте уряду вдалося стабілізувати економічну й фінансову ситуації. Спостерігаємо зменшення темпів інфляції, збереження стабільного курсу валюти протягом майже півроку, підвищення резервів НБУ та оптимістичніші, ніж планували, показники виконання державного і місцевих бюджетів, — поінформувала міністр фінансів Наталія Яресько на спільному з міністром соцполітики Павлом Розенком брифінгу, який відбувся в Кабміні.

Вона наголосила, що вперше за останні кілька років повністю і вчасно фінансуються всі заплановані державні видатки. Також вдалося домовитися із приватними комерційними кредиторами про реструктуризацію державного гарантованого боргу, що дасть змогу заощадити до 80 мільярдів гривень у наступні роки.

Тому, склавши всі ці позитивні моменти, а також проаналізувавши пріоритетні потреби у фінансуванні, було прийнято рішення, що додатковий ресурс, який з’явився, спрямують на прискорення підвищення соцстандартів.

Міністр соціальної політики Павло Розенко наголосив, що в середньому всі соцстандарти зростуть приблизно на 13%. Прожитковий мінімум у середньому на одну особу з 1 вересня становитиме 1330 гривень, для дітей віком до 6 років — 1167 гривень, від 6 до 18 років — 1455 гривень. Прожитковий мінімум для працездатних осіб, який дорівнює мінімальній зарплаті, з 1 вересня становить 1378 гривень. А мінімальна пенсія, яка дорівнює прожитковому мінімуму для осіб, які втратили працездатність, — 1074 гривні.

— Окрім розміру мінімальної зарплати, піднімаємо й ставку першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки. Це дуже важливий показник для працівників культури, освіти, соцсфери, медицини, спорту та ін. Тому що саме по собі підвищення мінімальної зарплати не дає повноцінного збільшення зарплат, — зазначив посадовець.

Він пояснив, що з 2009 року перший тарифний розряд відірвали від мінімальної зарплати, внаслідок чого оплата праці низькокваліфікованих працівників бюджетної сфери зростала більшими темпами, ніж висококваліфікованих. Нині уряд стимулюватиме збільшення зарплат висококваліфікованим працівникам. Це означає, що перший тарифний розряд єдиної тарифної сітки зросте приблизно на 18%.

Тож для медсестер (технічний персонал) зарплата збільшиться на 13%, а для висококваліфікованих лікарів — майже на 19%. Загалом зростання зарплат медсестер і лікарів залежно від категорії та спеціальності орієнтовно становитиме 300 та 450 гривень відповідно.

Те саме — щодо підвищення окладів соцпрацівників. Для фахівців високого рівня зростання становитиме 19%, для менш кваліфікованих — 15—16%. У середньому їхня зарплата зросте приблизно на 300 гривень.

Щодо освітян. У помічників вихователів дитсадків оклад зросте в середньому на 16%, а ось вихователь І категорії вже матиме оклад близько 2 тисяч гривень, учитель вищої категорії 2150 гривень, викладач вишу ІІІ—IV рівнів акредитації понад 2820 гривень. Отже, зростання зарплати вчителів залежно від категорії становитиме від 470 до 605 гривень.

Підвищаться й посадові оклади працівників культури. Так, музейний доглядач (невисока кваліфікація) отримає підвищення окладу на 13%, а, наприклад, екскурсовод — 18,8%, і його оклад становитиме майже 2 тисячі гривень, оклад бібліотекаря 2100 гривень, артиста театру вищої категорії — 2600 гривень.

Допомога інвалідам

Мінімальний розмір пенсії для шахтарів становитиме 1222 гривні. Мінімальна виплата в разі втрати годувальника на одну дитину — 1074 гривні, на двох дітей — 1288 гривень, на трьох і більше — 1600 гривень. Якщо родина втратила годувальника-військового, виплата становитиме 2148 гривень. Усе це є збільшенням на 13% щодо попередніх показників.

Павло Розенко також поінформував, що інваліди І групи, постраждалі від аварії на ЧАЕС, з 1 вересня отримуватимуть 3060 гривень, ІІ групи — 2738 гривень, ІІІ групи — 2400 гривень. А обсяг виплат учасникам бойових дій становитиме 1770 гривень.

Виплата інвалідам з дитинства І групи з надбавкою на догляд становитиме 1879 гривень, дітям-інвалідам до 6 років з надбавкою на догляд — 1918 гривень, від 8 до 18 років — 2200. Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, віком до 6 років становитиме 2334 гривні, від 6 до 18 років — 2910. Допомога з догляду за інвалідами із психічними захворюваннями — 1378 гривень.

Міністр соцполітики також зауважив, що після підняття прожиткового мінімуму буде збільшено розміри понад 80 видів соцвиплат. Індексація ж, за його словами, підвищує добробут заможніших громадян.

— 1 вересня документ було внесено на розгляд Верховної Ради, і від того, як швидко вона проголосує, залежатиме, коли саме люди отримають ці виплати. Якщо це станеться до 15 вересня, то наприкінці вересня українці вже отримають збільшені соціальні допомоги, а пенсії — з початку жовтня. Так само у жовтні люди зможуть отримати збільшені посадові оклади за вересень, — уточнив посадовець.

На запитання журналіста «УК», що буде із субсидіями людей, які оформили їх нещодавно, а відтепер їхні виплати зростуть, міністр пояснив, що база для отримання субсидій — це доходи громадян за 2014 рік або за перше півріччя 2015-го, кому як вигідніше. Призначено субсидію на рік, отже підвищення соцстандартів у другій половині 2015-го стосуватиметься періоду призначення субсидій на 2016—2017 роки. Тобто нині зменшення обсягів субсидій не буде.