СПОЖИВАЧ

Переважна кількість баштанних, завезених з південних областей, безпечна, проте розрізані кавуни й дині фахівці купувати не радять

Купувати чи не купувати кавуни та дині — це питання сьогодні турбує багатьох українців. Дехто впевнений, що вони все ще ранні, тому варто утриматись від споживання. Адже такі ягоди достигали за допомогою стимуляторів. Натомість лікарі запевняють, що кавуни й дині вже можна їсти, але лише куплені в офіційній торговельній мережі, оскільки тільки вони безпечні. Щодо отруєнь баштанними, то в цьому році подібні випадки не зафіксовано.

Сертифікована безпека

На базарах і в супермаркетах уже давно йде жвава торгівля кавунами й динями. І хоч сьогодні варто було б розповідати про ранні ягоди, та вони вже не є такими.

— Цьогорічні погодні умови сприяли ранньому дозріванню баштанних, які ростуть у південних регіонах України, тому їх можна вживати. Але купувати потрібно лише ті, які мають висновок санітарно-епідеміологічної служби, адже підробити цей документ дуже складно, — зазначає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — Тому перед тим як купити баштанні, просіть продавця показати сертифікат або висновок СЕС. Якщо продавець одразу його демонструє — сміливо купуйте «смугастика», починає шукати відмовки, мовляв, документ десь є, але не тут, — йдіть до іншої ятки. Проте дітям та людям, у яких є хронічні хвороби, наприклад, гастрит чи холецистит, я б радила почекати до серпня. Тоді ягоди солодші, адже чим довше вони лежать на сонці, тим більше цукрів у них накопичується.

Проте біля яток з баштанним асортиментом покупців небагато. Отож продавці всіляко хочуть вгодити потенційним покупцям і охоче погоджуються ділити кавуни на кілька частин. Натомість лікарі застерігають від таких половинок. Адже саме вони дуже небезпечні.

— Розрізані навпіл кавуни й дині я б не радив купувати. Так само як і ягоди, у яких пошкоджена шкірка, — застерігає головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. — Адже поки ви будете такі ягоди транспортувати з магазину чи базару додому, на пошкодженій поверхні розмножуватимуться бактерії.

Особливо активно відбувається цей процес, якщо кавуна чи диню розрізати, накрити плівкою й виставити на сонце. Під плівкою створюється чи не ідеальне середовище для розмноження мікробів. Останні можуть потрапити на ягоду через брудні ножі, якими їх розрізають, не дуже чисті руки продавців, з вуличним пилом. Тож краще купувати цілі баштанні.

Щодо можливих отруєнь, то експерти сходяться на думці, що з’ївши кавуна чи диню, люди не завжди отруюються нітратами чи нітритами. Адже кавун — дуже хороший абсорбент, який вбирає в себе все, що є в грунті. Тому якщо неподалік баштану є каналізація або звалище сміття, то, скоріше за все, ягода «вбере» в себе всю цю гидоту. І не дивно, що такий кавун не принесе користі організму.

Щоб додатково перестрахуватись від отруєнь, лікарі радять не доїдати кавуни до зеленої шкірки. Краще залишити ще з сантиметр червоної серединки. Оскільки саме при шкірці накопичується найбільша кількість нітратів та нітритів. До речі, допустима доза нітратів для кавунів — 60 мкг/кг, динь — 90 мкг/кг.

Стиглий кавун вухо почує. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Солодка користь

Щодо користі вживання великих ягід, то тут лікарі сходяться на думці, що більшості споживачів потрібно їх їсти. Користь споживання баштанних, власне, як і овочів та фруктів, полягає в тому, що в них є харчові волокна, які стимулюють багато процесів у людському організмі: нормалізують травлення та вміст кишкової мікрофлори, запобігають розвиткові таких небезпечних хвороб, як діабет та атеросклероз. Також вони містять біофлавоноїди — харчові речовини, які позитивно впливають на процеси окислення. Ну і, звісно, вітаміни й мінерали.

— Улітку бажано якомога більше споживати рослинної їжі. Овочі, фрукти, ягоди, цільні злаки — основа не лише літнього, а й взагалі правильного і здорового меню. Овочі та фрукти бажано споживати в кількості 300 грамів у день. Цільні злаки мають становити половину від загальної кількості, яку ви вживаєте. Молочні та кисломолочні продукти бажано вживати під час кожного прийому їжі. Морська риба має бути обов’язково присутня в меню не рідше двох разів на тиждень, — впевнений Олег Швець. — Водночас помиляються ті, хто вважає, що можна «запастись» вітамінами на рік. Корисні речовини мають потрапляти в організм щодня, тоді ми будемо здоровими.

Немає фізіологічних підстав сподіватись, що можна наїстись вітамінів улітку і їх вистачить на півроку. Це ж саме можна сказати і про корисні бактерії. Наприклад, реклама йогуртів, в котрій нас переконують, що пробіотики, які в них є, заселяють кишківник. Насправді вони не можуть заселяти кишківник, натомість можуть лише впливати на вміст нашої власної мікрофлори.

Насамкінець лікарі нагадують, що влітку ще гостріше постає питання безпечності їжі. Тому варто дотримуватись п’яти принципів безпечного харчування: тримати все, що стосується приготування їжі, в чистоті, ховати продукти від комах. Готові страви повинні зберігатись та оброблятись окремо від сирих. Також потрібно дотримуватись правильного температурного режиму під час приготування їжі. Особливо це стосується м’яса й риби. Для приготування їжі використовувати лише свіжі інгредієнти.