Коли йдеться про поповнення місцевих бюджетів за рахунок земельного ресурсу, то тільки повна плата за оренду землі гарантує фінансове благополуччя громад. Звісно, за умови системного запобігання різного роду порушенням землевласників та землекористувачів і спрямування земельних відносин у правове поле.

Чому місцеві бюджети недоотримують належних доходів? Як повідомляє прес-служба Держфінінспекції в Херсонській області, договори оренди укладають за заниженими орендними ставками. Приміром, в одному з міст області в договорах на оренду земельних ділянок застосовано плату, значно нижчу за мінімальний розмір, що призвело до втрати 350,3 тисячі гривень.

Фото Володимира ЗAЇКИ

Держфінінспекція зіткнулася й з тим, що під час придбання земельних ділянок на виплат покупці не коригували платежі індексом інфляції. І бюджет недоотримав надходження за продані ділянки. Під час зустрічних звірок виявили брак щорічної індексації нормативної грошової оцінки земель за кількома чинними договорами оренди земельних ділянок. Тож місцевий бюджет знову не поповнився.

Фінінспектори також встановили, що розташована поблизу моря Скадовська міська рада дала згоду на будівництво розважального і житлового комплексу площею понад 70 тисяч квадратних метрів. Ставка орендної плати становила… один відсоток (!). Змін у договір вчасно не вносили, а бюджети всіх рівнів втратили понад 480 тисяч гривень.

Не все гаразд і з надходженням земельних платежів в Цюрупинському районі. З-поміж порушень — експлуатація земельних площ за відсутності договорів оренди або викупу земельних ділянок під нерухомими об’єктами. Від такого господарювання на 40 об’єктах поза бюджетами прослизнуло приблизно 2,3 мільйона гривень. Не лише Новокубанська сільрада Великоолександрівського району має заборгованість від фермерських господарств за оренду землі, унаслідок чого повз бюджети всіх рівнів «пролітають» чималі суми. У цьому самому районі Давидівбрідська сільрада без укладеного договору надала в користування земельну ділянку одному з мобільних операторів зв’язку. 

Окремі зауваження державних фінінспекторів пов’язані з несвоєчасним надходженням коштів від реалізації земель. Приміром, у Генічеському районі три покупці, які придбали землі в межах Щасливцевської сільради, не поспішали платити до бюджетів понад 2 мільйони гривень.

Також фахівці Держфінінспекції встановили порушення в курортній зоні, де розташована ця сільрада, на понад 410 тисяч гривень. Зокрема через невиконання ТОВ «Оскар-Генічеськ» вимог чинного законодавства щодо пайової участі в розвитку інфраструктури населеного пункту бюджет розвитку недоотримав 257,5 тисячі. Під час ревізії між ТОВ та сільрадою укладено договір про пайову участь у створенні й розвиткові інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів сільради — з оплатою частинами відповідно до обумовленого графіка.

Про виявлені порушення фінінспектори інформують районну та обласну владу, правоохоронні органи, ініціюють цивільні позови в інтересах держави. А місцевих посадовців переконують у неприпустимості подібних управлінських прорахунків у подальшому.

ТИМ ЧАСОМ

Під час ревізії фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Геройське дослідно-промислове підприємство», що належить Мінагрополітики, виявили порушення фінансової дисципліни майже на 360 тисяч гривень за період з 01.01.2012 року по 01.03.2015-го.

Також перевірено обсяги добування та реалізації солі. Встановлено, що упродовж 2013—2014 років підприємство допустило розбіжності між даними накладних та товарно-транспортних накладних щодо фактичної маси реалізованої продукції. Тож ДП безплатно відвантажило майже 2,5 тонни солі. Під час інвентаризації майна встановлено нестачу майже 229 тонн солі, що перебувала на відповідальному зберіганні.

Серед інших порушень і безпідставне встановлення доплат за суміщення посад, зайві витрати на оплату праці, несвоєчасне нарахування та виплати компенсацій за невикористану відпустку звільненим працівникам, завищена оплата за консалтингові послуги без письмових дозволів Мінагрополітики, безпідставні надбавки за складність та напруженість у роботі. Матеріали ревізії передано правоохоронцям.

Леонід КАЛИНИЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»