Президент Литви Даля Грібаускайте у День Незалежності побажала Україні цінувати та берегти свободу. «Прагнення свободи перемогти неможливо», — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці. Гадаємо, під цими словами беззастережно можуть підписатися українці по всьому світові. До наших національних традицій у різних країнах додали місцевого колориту та головне розуміння, що незалежність — найбільший здобуток і, борони Боже, її втратити.

У серці європейської дипломатії — Брюсселі — українська громада і дипломатичні установи України в Бельгії провели парад вишиванок. Як зазначає прес-служба Місії України при НАТО, урочистості розпочалися підняття державного прапора перед амбасадою Посольства України, а в соборі Нотр Дам дю Саблон у Брюсселі відбулось урочисте богослужіння. На ньому були присутні дипломати Місії України при НАТО, Представництва України при ЄС, Посольства України в Бельгії та Люксембурзі, а також члени їхніх родин,  українська громада Королівства Бельгія.

У Брюсселі помолилися за Україну... Фото з сайту vidia.org

Найвища будівля польської столиці Палац культури і науки у Варшаві засвітилася в День державного прапора і річницю Незалежності України кольорами національного прапора України на знак підтримки українського народу, повідомляє Польське радіо.

Святкування відбулося відразу в кількох містах Сполучених Штатів Америки, зокрема у передмісті Вашингтона в парафії церкви Святої Трійці. Як повідомляє Голос Америки, цього року відзначення Дня державного прапора та Дня Незалежності набуло нового значення. Після кривавого протистояння на Майдані та з початком бойових дій на сході України ці два свята стали надзвичайно важливими для всіх українців. Цього року відзначити День Незалежності з українцями Вашингтона прийшли наші воїни, які лікуються у США.

Другий рік поспіль під час святкування Дня Незалежності українці розгорнули величенний прапор, пошитий на рідній землі як знак подяки діаспорі за підтримку Батьківщини у нелегкі часи.

А тим часом у Нью-Йорку організували тематичний флешмоб.

«Цього року ми хотіли поєднати патріотичний і спортивний настрої. Вдягнувши вишиванки і пробігши п’ять кілометрів у Центральному парку Нью-Йорка, ми показали, що Україна унікальна й індивідуальна власним стилем — своєю вишиванкою, — зазначають  організатори заходу. — Почали о 5-й ранку, коли в Україні стрілка годинника показувала опівночі, тобто настало 24 серпня. Люди були хто у власноруч вишитих сорочках, а дехто придбав футболки з вишивками, які нам передали з Києва. Пробігли п’ять  кілометрів  Центральним  парком, а потім заспівали гімн України!»

Звучав він і на Південноамериканському континенті. Напередодні Дня Незалежності у бразильському місті Прудентополіс провели тиждень української спільноти. Вже шостий фестиваль, який традиційно щороку організовує місцева громада.

У межах фестивалю для дітей влаштували майстер-клас з ліплення вареників, а також відкриті уроки гри на бандурі та сопілці. На традиційну українську вечерю зійшлося щонайменше 800 людей. Пригощали їх національними стравами. Зокрема напередодні гуртом наліпили 10 тисяч вареників. Окрім того, у Прудентополісі днями обрали переможницю конкурсу «Найкраща українка» з-поміж 13 дівчат українського походження, що зголосилися презентувати місцевості, з яких походять їхні родини. Як відомо, Прудентополіс — муніципалітет у штаті Парана,  75% населення якого мають українське походження.

...а в Бразилії навчили дітей ліпити вареники. Фото з сайту dialog.ua

У мексиканському штаті Баха-Каліфорнія також влаштували святкування Дня Незалежності України. На стадіоні для родео відбувся своєрідний парад зі знаменами України та Мексиканських Сполучених Штатів — прапороносці на конях були одягнені у мексиканські національні костюми, повідомляє сайт української діаспори.

На жаль, нетривалою вийшла акція в російському Ростові-на-Дону.  Як повідомляє Радіо «Свобода», на організатора пікету на честь Дня Незалежності України налетіли невідомі, повалили його і намагалися вирвати з рук плакат. Згодом правоохоронці переписали паспортні дані всіх незгодних. За словами учасників акції, поліції і людей у штатському зібралося навколо них у рази більше.

А тим часом учора в Ростові оголосили вирок українському режисерові Олегу Сенцову та активісту Олександрові Кольченку. Останні слова нашого режисера під час засідання зірвали овації в залі суду: Олег Сенцов побажав росіянам навчитися не боятися… Ми ж бо боятися перестали.