Надійний, майже як швейцарський банк, 777-й здійснював політ 17.07. Пасажир малайзійського лайнера Кор Пан незадовго до вильоту з Амстердама розмістив у Фейсбуці фотографію літака, на якому йому належало летіти, зі словами: «Якщо він зникне, ось який він»…

В аеропорту Амстердама плаче жінка з немовлям на руках, яка запізнилася на фатальний рейс. Це врятувало їй і дитині життя. Мабуть, лише ці двоє і почуваються щасливими.

Доки «Бук» не стрельне…

У четвер лайнер Boeing 777-200 авіакомпанії Malaysia Airlines, який прямував маршрутом Амстердам — Куала-Лумпур, збито над територією Донецької області, контрольовану бойовиками «ДНР». Вже є чимало підтверджень того, що літак було збито із зенітно-ракетного комплексу «Бук». Американська розвідка заявила: пуск ракети та тепловий слід від неї зафіксували їхні радари. Міністерство оборони зазначило, що в той час у повітрі не було українських військових літаків і що проти терористів не використовували ракетних систем типу «земля-повітря».

За останніми даними, на борту перебувало 298 пасажирів, з них 80 дітей. Усі вони загинули. Малайзія вимагає швидкого розслідування та покарання винних. Прем’єр-міністр країни Наджиб Разак наголошує: «Ми землю ритимемо, якщо підтвердиться, що літак справді збили, і вимагатимемо негайного покарання всіх причетних».

Кабінет Міністрів створив Державну комісію з розслідування цього інциденту для належного з’ясування причин трагедії. Президент запропонував залучити до роботи цієї комісії фахівців ICAO та інших міжнародних структур, а також представників Нідерландів та Малайзії.

Долучитися до з’ясування обставин падіння борту в Донецькій області готові також Нідерланди й Малайзія. А Австралія, що втратила 27 громадян, уже звинуватила в падінні літака «російських маріонеток». Прем’єр-міністр країни Тоні Еббот обіцяє тяжкі наслідки для Москви.

Протягом кількох минулих днів західні уряди висловлювали дедалі більше занепокоєння з приводу того, що Росія нарощує військову підтримку сепаратистів на сході України. Сполучені Штати посилили економічні санкції проти Москви, погрожуючи новими, ще більшими, обмеженнями. Проте Європейський Союз не поспішав підтримати ініціативу Вашингтона, взявши час до кінця липня. Схоже, думати доведеться швидше.

Новий глава МЗС Великої Британії, яка виступила ініціатором засідання Ради Безпеки ООН, Філіп Геммонд запевнив: «Ми доберемося до суті того, що сталося. Необхідно провести міжнародне розслідування. І ми вважаємо, що організація ООН з цивільної авіації зможе зробити це якнайкраще». Ініціативу британців підтримав і Генсек ООН Пан Гі Мун. А Швейцарія, яка головує в ОБСЄ, ініціювала надзвичайне засідання Постійної ради ОБСЄ для обговорення наслідків катастрофи.

А поки що Державна авіаційна служба відучора, після підтвердження інформації про падіння Boeing-777 на Донеччині, повністю закрила для польотів повітряний простір над Донецькою, Луганською областями та частиною Харківської.

Путін втратив останній шанс

Служба безпеки України оперативно опублікувала записи розмов терористів, з яких випливає, що саме вони збили літак. В СБУ зазначили, що о 16.40 терорист на прізвисько «Біс» доповів полковникові Головного розвідувального управління ГШ ЗС РФ Василеві Гераніну про те, що козаки збили літак. Спочатку «Біс» каже, що це український літак, але потім передзвонює і доповідає, що це цивільний літак з багатьма жертвами.

Літак впав близько 16:20 за київським часом. Після цього на сторінці «Зведення від Стрєлкова Ігоря Івановича» в соціальній мережі «Вконтакте» з’явилося повідомлення з посиланням на сепаратистів про те, що ополченці збили український військово-транспортний літак Ан-26.

«Попереджали ж — у нашому небі не літати», — йшлося зокрема в ньому. Ця фраза миттєво розлетілася по соціальних мережах прихильників одного з лідерів сепаратистів на сході України Стрєлкова, а також стала джерелом новин для багатьох ЗМІ.

Щойно стало очевидно, що на сході України впав пасажирський літак, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, риторика Стрєлкова і прихильників його людей різко змінилася. Якщо спершу в мережі почали з’являтися нагадування про те, що ще наприкінці червня сепаратисти здобули зенітні ракетні комплекси «Бук», цілком спроможні збити літак на висоті 10 тисяч метрів, потім представники проросійських сил в Україні стали активно заперечувати наявність у «ДНР» такого озброєння і звинувачувати Київ у провокації.

Повідомлення про збитий Ан-26 зникли з дискусій в Інтернеті. Первинну версію про Ан-26 стали поспіхом видаляти із соцмереж, а акаунт «ДНР» у Twitter видалив повідомлення від 29 червня про захоплений комплекс «Бук».

Зникло повідомлення про Ан-26 і зі сторінки Стрєлкова, його замінили на інше, згідно з яким інформацію взято з одного з форумів ополчення, і її достовірність не перевірили.

Нині представники сепаратистів заявили про готовність надати вільний доступ на місце катастрофи і гарантії безпеки українській комісії з розслідування, а також міжнародним експертам. Однак ситуація з українською кризою уже, схоже, ніколи не буде такою, як до четверга.

Росія зайшла занадто далеко, а Володимир Путін втратив останній шанс зберегти обличчя. Адже замість того, щоб засудити терористичний акт, звинуватив у всьому українську владу, яка відновила бойові дії на сході країни.

Коли верстався номер, на інформаційних стрічках з’явилися повідомлення, що підрозділи прихованого спостереження МВС України 18 липня о 4.50 зафіксували тягач із завантаженим гусеничним ракетним комплексом, що рухається через Краснодон у бік кордону з Російською Федерацією. Керівник Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков висловив припущення: «Триває аналіз цієї й іншої зібраної інформації. Приблизно це саме той ракетний комплекс «Бук», який учора зробив постріл по цивільному літаку Амстердам — Куала-Лумпур».

Звернення Президента України Петра Порошенка з приводу трагедії з літаком авіакомпанії «Малайзійські авіалінії»

Шановні співвітчизники!

Сьогодні війна вийшла за територію України. Наслідки цієї війни вже докотилися до всього світу. Трагедія, яка трапилося сьогодні в небі над Донеччиною, — глибоко вражає навіть на звичному фоні сумних та приголомшливих подій, спричинених діями агресорів та бойовиків на Донбасі.

Сьогодні терористи одним пострілом вбили майже 300 людей. Серед них жінки, діти, громадяни багатьох країн світу.

Вони збили мирний пасажирський літак авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», який на висоті десять тисяч сто метрів здійснював політ за маршрутом Амстердам — Куала-Лумпур.

Від імені держави Україна я висловлюю глибокі і щирі співчуття родинам та близьким невинних жертв. Україна сумує разом з вами...

Я хочу повідомити, що один з лідерів бойовиків у бесіді зі своїм закордонним російським куратором, полковником Головного розвідувального управління генерального штабу Збройних сил Російської Федерації Василем Гераніним вихвалявся збитим лайнером.

Черговим трофеєм встигли похвалитися й інші терористи-диверсанти.

За останні дні це вже третій трагічний випадок після того, як з російської території було збито українські військові літаки Ан-26 та Су-25.

За моїм дорученням уряд України створив державну комісію з розслідування причин катастрофи. До її роботи залучено фахівців Міжнародної організації цивільної авіації. А також представників Нідерландів, Малайзії та Сполучених Штатів Америки.

Я щойно провів телефонні розмови з Президентом США Бараком Обамою, прем’єр-міністрами Малайзії та Нідерландів — країн, пасажири яких найбільше постраждали від терактів. Прикро, що терористи вже заявили про своє бажання сховати кінці в воду і вивезти бортовий самописець, так званий чорний ящик, до Москви.

Сьогоднішня трагедія, на жаль, зайвий раз довела, що тероризм не локальна, а світова проблема. А зовнішня агресія проти України — не лише наша проблема, це загроза європейській і глобальній безпеці. Її подолання потребує спільних зусиль.

Після ефективних дій української армії найманці та їхній «старший брат» дедалі частіше та нахабніше вдаються до неприхованих військових дій проти нашої держави. Українську територію обстрілюють з теренів сусідньої країни, збивають літаки, постачають професійні кадри та сучасну бойову техніку. Гібридна війна набуває незаперечних ознак зовнішньої агресії. Але ми маємо знати, що за останні тижні завдяки мужності, героїзму, звитязі тисяч наших громадян, наших воїнів територія, контрольована терористами, бандитами, закордонними найманцями, зменшилася більше ніж вдвічі.

Сьогодні кожний громадянин України бореться за незалежність, суверенітет, територіальну цілісність.

Сьогодні весь світ побачив справжнє обличчя агресора, адже збиття мирного літака є актом міжнародного тероризму, спрямованого проти всього світу.

Це виклик для всього світу, і рішуча воля нашого народу та незламний дух української армії неодмінно призведе до перемоги!

Слава Україні!

СПІВЧУТТЯ

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття Королю Нідерландів Віллєму-Александру у зв’язку з трагедією літака.

«Із болем у серці сприйняв звістку про жахливу трагедію, що сталася з літаком «Малайзійських авіаліній» над Україною і призвела до численних людських жертв. Висловлюю найщиріші співчуття сім’ям загиблих та всьому дружньому нідерландському народові», — йдеться в співчутті.

Президент запевнив Короля в тому, що українська влада робить усе можливе для забезпечення всебічного розслідування причин катастрофи.

Президент України Петро Порошенко в ході телефонної розмови висловив глибокі співчуття Прем’єр-міністрові Малайзії Наджибу Разаку у зв’язку із трагічним падінням літака «Малайзійських авіаліній» на території Донецької області. «Я глибоко шокований цією жахливою трагедією, що сталася з авіалайнером «Малайзійських авіаліній» над Україною і призвела до численних людських жертв», — заявив Президент України. Петро Порошенко також запросив Малайзію взяти участь в експертизі причин та обставин катастрофи.

Він також висловив щиросердні співчуття сім’ям загиблих та всьому дружньому малайзійському народові.

У відповідь Прем’єр-міністр Малайзії Наджиб Разак подякував за слова підтримки й готовність України залучити малайзійську сторону до розслідування.

***

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк висловив співчуття Прем’єр-міністру Австралії Тоні Ебботту, Прем’єр-міністру Королівства Бельгія Еліо Ді Рупо, Прем’єр-міністру Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Девіду Камерону, Президенту Республіки Індонезія Сусіло Бамбанг Юдхойоно, Прем’єр-міністру Канади Стівену Гарперу, Прем’єр-міністру Малайзії Наджибу Тун Разаку, Прем’єр-міністру Королівства Нідерланди Марку Рютте, віце-президенту Сполучених Штатів Америки Джозефу Байдену, Президенту Республіки Філіппіни Бениньо Акіно, Прем’єр-міністру Французької Республіки Манюелю Вальсу, Федеральному канцлеру Федеративної Республіки Німеччина Ангелі Меркель у зв’язку з трагедією, що відбулася з літаком «Малайзійських авіаліній».

«Від імені Уряду України та від мене особисто прийміть найщиріші співчуття сім’ям загиблих у зв’язку з трагедією, що сталася з літаком «Малайзійських авіаліній». Хочу запевнити Вас, що Уряд України робить все можливе для забезпечення справедливого всебічного розслідування причин цього злочину проти людяності за участі міжнародних експертів», — зазначив Арсеній Яценюк.

«Ми плачемо разом з вами!» 

Ольга ПРОКОПЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

ЖАЛОБА. Украй важко писати репортаж з того місця, де сконцентрувалася енергетика смутку і жалоби. Національні прапори біля амбасад Нідерландів, Малайзії, Великої Британії, Індонезії, розташованих у Києві, приспущено. Україна вкотре за кілька місяців у жалобі. Нині — за іноземними мирними громадянами, які безглуздо загинули у авіакатастрофі «Боїнга-777». «Урядовий кур’єр» на знак найщирішого співчуття приніс квіти до посольств тих країн, громадяни яких були на борту того літака.

…Під’їжджаємо до будівлі посольства Нідерландів в Україні. На її східцях — килим із живих квітів. Саме громадян Нідерландів загинуло найбільше в тій страшній аварії. Українці, щоб висловити своє співчуття, підходили й підходили до амбасади — з квітами, запаленими лампадками… Несли і дитячі іграшки, адже серед загиблих були й діти, кажуть, що навіть кілька немовлят. Жінки й чоловіки, матусі з дітками, жінки при надії, молоді і поважного віку люди йдуть, щоб висловити свої співчуття і підтримку рідним і співвітчизникам загиблих. Хтось молиться, хтось завмер у мовчанні, кришнаїти щось наспівують на кшталт православного «Отче наш», ніхто нікому не заважає.

Журналісти «Урядового кур’єра» віддали шану загиблим, поклавши квіти біля посольств країн, громадяни яких загинули в авіакатастрофі. Фото Володимира ЗАЇКИ

Так само велелюдно було й біля посольства Малайзії. Тоді вперше пошкодувала, що не курю, бо не могла дати запальничку дівчині, яка хотіла засвітити лампадку.

Не без зусиль намагаюсь поговорити з кимось із присутніх. Видно, як людям важко. Киянка Юлія Перлова, психолог, вже поклала квіти біля посольства Нідерландів і прийшла до представництва Малайзії.

— Може, ця трагедія нарешті вже змусить світ розплющити очі, серця і душі, — промовила вона. — Жертви Майдану не змогли зупинити божевілля. На мій погляд, смерть невинних дітей — спокута за гріхи дорослих усього світу. Мабуть, недостатньо спостерігати і співчутливо кивати головою. Здається, Україна стала тією точкою, в якій зійшлися якісь ще не зрозумілі світу вектори. І саме українцям належить розмотати цей клубок проблем. Наші з чоловіком троє синів проживають нині за кордоном: в Англії і Німеччині. Їхня місія — вивчитися і повернутися в Україну, а поки що вони активно розповідають про державу, в якій народилися, в якій живуть їхні рідні та друзі, на яку ласо зазіхнула сусідня держава. Вибачте, пора — піду ще в храм помолюся за упокій душ загиблих.

Чоловік середніх років біля малайзійської амбасади покладає квіти і змахує сльозу. По-чоловічому скупо каже, що прийшов віддати шану незнайомим йому людям: «А відчуття таке, наче втратив когось із родичів».

Юлія Алексієнко приїхала з подругою. Емоційно, без манірності сказала, що привело їх сюди співчуття, свідомість і відповідальність: «Страшно, коли продовжують забирати життя невинних. Схаменіться і зупиніться! Вийдіть нарешті зі своїх невеличких світів і погляньте навколо!» Обоє дівчат мають наречених у Нідерландах. Тому з подвійним болем сприйняли звістку про смерть певною мірою вже своїх земляків. У Юлиного обранця є донька від першого шлюбу. В авіакатастрофі загинула подруга дівчинки…

У жалобі схилили голови навіть соняшники. Фото з сайту news.com

Звісно, були спроби поговорити з людьми ще, проте короткі репліки на адресу винних у подіях останніх місяців в Україні і в цій жахливій трагедії не дозволяють лексико-етичні правила газетної журналістики. Та лейтмотив їхній був один: «Путін — убивця». Власне, навіть плакат з таким написом хтось приніс до амбасади. Якась жіночка, поклавши квіти, змахнула сльозу. Сльози були і в очах присутніх там чоловіків. Україна, втрачаючи у цій війні власних синів і дочок, співчуває родинам загиблих у літаку. Ми всі плачемо разом з вами, нідерландці й малайзійці, британці й індонезійці, всі, хто втратив рідну людину чи й просто друга, знайомого, сусіда…

Біля посольства Великої Британії в Україні ми побачили тільки квіти й іграшки. Вочевидь, усі, хто хотів висловити свою підтримку, це вже зробили. А біля посольства Індонезії наші троянди були єдиними…