Минулої ночі у відповідь на атаку військової частини Національної гвардії у Маріуполі підрозділи МВС провели операцію з локалізації банди нападників, до якої входило близько 300 осіб. Про це за результатами операції повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Після того, як військову частину нападники закидали запалювальними фугасами та «коктейлями Молотова» і відкрили вогонь по вартових, гвардійці відкрили попереджувальний вогонь. Відповідно до статуту, після повторення атаки — вогонь на ураження.

За тривогою було піднято всі підрозділи міліції УВС Маріуполя. Спільними зусиллями озброєної міліції та Нацгвардії після короткого бою банду було розсіяно, а основну її частину локалізовано і роззброєно.

З огляду на агресивність нападу угруповання МВС за рішенням Антитеростичного центру було посилено підрозділом спецпризначення «Омега», перекинуто вертольоти. Зараз СБУ разом із міліцією документують факти, повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ.

«Серед службовців МВС втрат немає. За попередніми даними, серед бойовиків, які  нападали на частину, троє вбито, 13 поранено, 63 затримано. Вилучено зброю, засоби зв’язку і телефони російських операторів. Триває встановлення осіб затриманих нападників», — підкреслив глава відомства.

СБУ також гав не ловить, а ловить диверсантів та їхніх поплічників. На брифінгу начальник прес-центру СБУ Марина Остапенко оприлюднила інформацію про затримання понад десятка росіян, які займалися підривною діяльністю і вербували диверсантів з числа українських громадян на нашій території. Більшість серед них — офіцери ГРУ генштабу збройних сил Росії.

Триває й ідентифікація засланих організаторів диверсій та провокацій.  Один із таких — громадянин РФ Ігор Безлєр. «За достовірними даними, до 2002 року він проходив службу в підрозділах ГРУ, закінчивши службу у званні підполковника, після чого його було направлено до України», — цитує УНІАН слова речниці СБУ. Ця особа брала участь у захопленні військових частин, органів влади та управління Криму. У квітні за завданням російської військової розвідки у складі диверсійної групи офіцер брав участь у захопленні УСБУ в Донецькій області, а пізніше — Горлівського райвідділу міліції. Нині вживають заходів щодо затримання цієї особи.

А українські прикордонники патрулюють морське узбережжя, аби не допустити висадки десантних груп РФ на материкову частину України, розповів на тому самому брифінгу начальник відділу зв’язків з громадськістю Державної прикордонної служби Олег Слободян. П’ять кораблів тактичної групи прикордонної берегової охорони патрулюють ділянку Азовського моря від Новоазовська до Маріуполя. Те саме відбувається і уздовж берегової лінії Чорного моря.

Тим часом президент Росії Володимир Путін під час «прямої лінії» переконував свій народ у непричетності Росії: «Нісенітниці все це. Немає на сході України жодних російських підрозділів, немає спеціальних служб, немає інструкторів, це все місцеві громадяни».

Такий зразок відвертої брехні ми вже чули щодо кримських подій. Це багато в чому розв’язує руки нашим силовикам, які досі не наважуються відкривати вогонь на ураження по «зелених чоловічках», які, до речі, не соромляться стріляти в громадян України, вбиваючи їх на рідній землі.  Наша логіка має бути простою: якщо на сході немає іноземців, то не слід остерігатися істерії з півночі й вірогідності міжнародного скандалу.

За таких обставин російська влада, як це повторювалося в історії, буде змушена відмовитися від своїх громадян. Або ж остаточно переступити межу брехні, за якою скандал і непередбачувані наслідки торкнуться самої кремлівської верхівки.

P.S.В. о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов доручив розформувати 25-у повітряно-десантну бригаду, військовослужбовці якої проявили боягузтво та здали зброю. А винні у такій безпорадності військові відповідатимуть перед судом. Відповідні доручення Олександр Турчинов дав Міністерству оборони та Генеральній прокуратурі, про що й повідомив у сесійній залі ВР.