Перший офіційний візит до України Прем’єр-міністра Королівства Норвегія Ерни Солберг став знаковою подією. Про насиченість заходів можна було судити ще із самого ранку в стінах Hyatt Regency Kyiv Hotel в центрі столиці. Саме там задавали тону майбутнім переговорам та відкривали бізнес-форум Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та його норвезька колега. 

Глава уряду розцінив візит Ерни Солберг як «сильний сигнал солідарності» для українців і запропонував норвезьким інвесторам рішучий алгоритм дій: «Уряд готовий подати спеціальний законопроект, який дасть змогу не тільки компаніям з ЄС та США, а й норвезьким компаніям енергетичного сектору інвестувати в українську ГТС та газосховища».

Балтійський трубопровід...

Арсеній Яценюк нагадав, що Україна підписала угоду про вільну торгівлю з норвезькими партнерами, однак рівень взаємних інвестицій між країнами може бути вищим у рази. У цьому контексті йшлося про виклик та рушій вітчизняної економіки — енергетику. «Ми дуже цінуємо рівень двосторонньої співпраці між НАК «Нафтогаз України» та компанією Statoil, яка є одним зі світових лідерів у постачанні енергоносіїв. Угода, підписана минулого місяця, — чіткий знак нашої відданості новій енергетичній політиці, відданості України щодо імплементації Третього енергетичного пакета і чудове поле для нашої співпраці», — додав Прем’єр.

Не менш важливий для України і ключовий європейський проект — Балтійський трубопровід. За умови відновлення проекту та розбудови трубопроводу (зможе транспортувати до 8 мільярдів кубометрів норвезького газу до Польщі) диверсифікація енергопостачання до України може зазнати позитивних змін, тобто працювати на нашу енергетичну незалежність.

Рушієм вітчизняної економіки і важливою сферою для українсько-норвезької співпраці Арсеній Яценюк назвав сільське господарство. В агарному секторі, який чи не єдиний в цьому році показав 16% зростання, наша сторона з радістю приймає норвезький бізнес і сподівається на появу нових типів кооперації та активність у цій сфері.

Швидше позитивною новиною став прогноз Прем’єра щодо падіння ВВП до кінця року не до 10%, як очікували раніше, а до 7%. Справді хороший знак — підйом нашої країни в рейтингу ведення бізнесу Doing business на шість пунктів.

Того дня главі уряду також довелося говорити про війну, яка стає на заваді економічній стабільності у країні. На думку Арсенія Яценюка, цей форум довів, що навіть за умов перебування на території України «очолюваних Росією терористів та російських танків» все-таки можливо залучити до роботи міжнародних інвесторів.

Ерна Солберг та Арсеній Яценюк знають правильний напрямок співпраці України  та Норвегії. Фото УНIAН

...і відповідальність Кремля

Продовжуючи тему, глава уряду висловив переконання, що новий уряд виконає всі вимоги МВФ, Світового банку та інших міжнародних фінансових інституцій, втілить у життя жорсткі реформи, розпочаті шість місяців тому, і прокладе шлях до економічної стабільності (орієнтовний рік досягнення — 2016-й). «Ми закликаємо й просимо західний світ бути об’єднаним, сильним та діяти спільно проти російської агресії. Це стосується глобального порядку та міжнародного права, яке брутально порушено РФ та російським президентом. Ми маємо зробити все, щоб зупинити цю війну, отримати мир в Україні, аби наші народи процвітали, були щасливими, стабільними та не боялися війни чи інших загроз», — резюмував Прем’єр.

Уже потім  він сказав журналістам, що Україна готова до проведення переговорів з РФ щодо деескалації ситуації на Донбасі у Женевському форматі. А відповідальність за гуманітарну катастрофу, яка загрожує окупованим бойовиками районам Донецької та Луганської областей, покладається на Кремль.

Опівдні у Клубі Кабінету Міністрів Арсеній Яценюк та Ерна Солберг поставили підписи під міжурядовою угодою щодо підтримки державного бюджету. Угоду між урядами України та Норвегії з питань співробітництва в галузі торгівлі, підприємництва і економіки, угоду між Державною інспекцією ядерного регулювання України та Норвезьким агентством радіаційного захисту «Про співробітництво в сфері ядерної та радіаційної безпеки», заяву «Про співробітництво у сфері ядерної безпеки та захисту між Україною, Норвегією та Швецією» підписували вже представники делегацій двох країн.

За підсумками зустрічі Арсеній Яценюк та Ерна Солберг вийшли до представників ЗМІ. Український Прем’єр розкрив суть державно-бюджетної угоди: вона передбачає допомогу Україні в розмірі 15 мільйонів доларів на наступний бюджетний рік. «Якщо Україна й далі йтиме шляхом реформ, то угода передбачає можливість продовження такої допомоги від уряду Норвегії», — сказав він.