Коли поляки пішли на шокову терапію економіки і всього суспільного життя, ми, вочевидь, просто згаяли час. Так, ми тоді возили їм праски, електробритви і все, що тільки могли придбати. Тепер, хоч як це дивно, відкуповуємо у них те, чого самі й навезли на кілька поколінь: в Інтернеті знаходиш усе, що тобі потрібно, із конкретними адресами в польських містах і селах.

А самі… на що сподіваємося самі?

Свою терапію проспали — тож тепер нас врятує лише шокова хірургія, в один голос твердять експерти. Як на мене, вона вже набирає обертів: разом зі стрімким знеціненням гривні люди масово втрачають роботу. А тут ще й підвищення тарифів, цін на пальне.  Хто ж заплатить за реформи, якщо в Україні немає вже навіть уламків середнього класу, на який традиційно спираються уряди, роблячи економічні перетворення? Бо одна справа — проводити їх у заможному суспільстві, друга — у наших ексклюзивних реаліях.

Утім, без шокової хірургії не обійтися. Скажімо, ціна газу для населення у нас у 5 разів нижча, ніж в Угорщині, у 6—7, ніж в Естонії, Польщі й Словаччині, і в 9 разів, ніж в Австрії та Німеччині! Дефіцит «Нафтогазу» призводить до постійного знецінення гривні, і без його ліквідації нічого не зміниться. Тому в уряді прогнозують, що, за умови підвищення тарифів, адресними субсидіями користуватиметься до 60% домогосподарств. Але це все одно буде ефективніше, ніж та цінова субсидія, яку маємо зараз: викривлене ціноутворення здебільшого йде на користь заможному, а не бідному.

Якщо ж кардинально змінити схему державної підтримки, а вивільнені кошти інвестувати в розробку українських газових родовищ, то наша повна енергонезалежність може настати вже за 10—15 років, кажуть фахівці.

Утім, українці мають іще один серйозний резерв — цілковиту ревізію культури енергоспоживання. Хоч її, як і середнього класу, у нас, вважайте, немає. На заході і старий, і малий знають: цивілізація коштує дорого. Тому заможні англійці вмикають батареї опалення лише в тій кімнаті, де перебувають — в решті закручують до можливого мінімуму. Багаті німці (ті, які платять за газ у 9 разів більше від нас) лише ненадовго протоплюють спальні перед сном і сплять під теплими ковдрами. А для австрійців і французів цілком комфортно взимку ходити вдома тепло одягненими. Тільки бідним українцям комфортно зимувати в літніх халатах і футболках, до того ж при відчинених кватирках.

То, може, шокова хірургія — єдиний шанс подивитися на свій спосіб життя іншими очима? Як на мене, нині такий час, що ми вже навіть не маємо права на дискусії з цього приводу.