Літо — це сонце, свіже повітря, відпочинок. І, звісно, — сезон овочів, ягід, фруктів та можливість відлучитися з кухні, харчуючись за місцем проведення відпустки. Радість! Та водночас вона потребує пильності.

Нещодавно нагадало про це телебачення, транслюючи перевірку одного з так званих кафе! Антисанітарія така, що спеціально не вигадаєш. Свіже і варене м’ясо  — в одному посуді. А поруч — об’їдки... Тож у жодному випадку не можна нехтувати елементарними правилами гігієни, якщо не хочете  неприємностей.

Яких? Про це на зустрічі з журналістами розповіли Ольга Голубовська, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ, і начальник відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Державної СЕС Олександр Заїка. Вони повідомили, що з початку року станом на травень серед населення країни було зареєстровано понад 3 мільйони випадків інфекційних хвороб. Порівняно з аналогічним періодом минулого року захворюваність у цілому знизилась на 9,5%.

За цей період було зареєстровано 25 спалахів кишкових захворювань, внаслідок яких постраждало понад 260 осіб, зокрема близько 200 дітей, що майже вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Ласувати кавунами треба, ретельно вимивши руки. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Побільшало й інфекційних захворювань в дитячих колективах та побуті, у закладах громадського харчування. Основні причини —  грубе порушення власниками — приватними підприємцями або керівниками дитячих колективів вимог санітарного законодавства, недотримання працівниками правил особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів, термінів та порядку проходження періодичних медичних оглядів.

Особливу увагу посадовці звернули на профілактику міграційних інфекцій. У зв’язку з посиленням цих міграційних процесів, особливо під час літнього відпускного періоду, актуальним стало поняття «діарея туристів», основна причина якої у 80% випадків — бактеріальні ентеропатогени. Ризик виникнення діареї під час поїздки за кордон доволі неодно?значний: наприклад, у країнах Європи та Північної Америки він не перевищує 5%, а в країнах Латинської Америки, Африки та Азії збільшується до 20—75%.

Враховуючи це, рекомендують завжди мати в аптечці оральні регідратаційні суміші (ОРС), антибактеріальні препарати (азитроміцин, ципрофлоксацин) та проти?протозойні (тинідазол). І, звісно, суворо дотримуватися правил немедикаментозної профілактики.

ТРЕБА ЗНАТИ 

Як харчуватись у спеку

Щоб убезпечити себе від кишкових отруєнь та токсикоінфекцій, потрібно:

♦ забезпечити чистоту всього, що має стосунок до їжі і напоїв, починаючи з рук і завершуючи кухонним обладнанням;

♦ створити належні умови зберігання продуктів: зберігати окремо готові продукти харчування від сирих; убезпечити їжу і напої від пливу комах і гризунів;

♦ піддавати гарячі страви з м’яса та риби ретельній термообробці;

♦ споживати лише свіжі, без ознак псування овочі, фрукти та молочні продукти;

♦ людям, що мають хронічні гастроентерологічні захворювання, варто утримуватися від уживання солі, насичених жирів та цукру;

♦ не купувати продукти харчування, особливо готову їжу, у місцях стихійної торгівлі.

Питний режим — теж важливий, надто у спекотний літній період. Об’єм споживання води суто індивідуальний і залежить від способу життя людини, фізичної активності, кліматичних умов тощо. Зазвичай медики рекомендують вживати 2—3 літри на добу.