Отож 27 травня у Варшаві на головній футбольній арені, збудованій до Євро-2012, українцям протистоятиме найстаріший іспанський футбольний клуб, чинний володар почесного трофея «Севілья». Перемога над «Наполі» у матчі-відповіді півфіналу престижного єврокубка делегувала в команду тижня Ліги Європи Дениса Бойка, Дугласа, Джабу Канкаву, Валерія Лучкевича і Євгена Селезньова. Наставник андалузців Унаї Емері заявив: якщо «Дніпро» пройшов «Наполі», значить — вони відмінна команда. І застеріг від фаворитизму. А Мирон Маркевич пообіцяв у польській столиці якісний футбол від своїх підопічних. 

Гол Євгена Селезньова на 58-й хвилині київського поєдинку вивів дніпропетровців у їхній перший єврокубковий фінал. Перемога одна на всіх! Передовсім футболісти й тренер дніпропетровської команди подякували глядачам за неймовірну підтримку, зазначивши, що грали вони не тільки за Дніпропетровськ, а за всю Україну.

«Ми перемогли для тих людей, які в нас вірили! Коли я бачив, скільки людей у нас вірять, то розумів, що ми не могли не виграти. Ми зробили диво, ніхто від нас не чекав цього, але я знав, що ми на це здатні», — зазначив після матчу Мирон Маркевич. — «Я вірив у Селезньова і знав, що він зіграє з перших хвилин».

Дощ і застереження УЄФА не завадили уболівальникам витоптати поле «Олімпійського». Фото УНIAН

Євген Селезньов головою в боротьбі проштовхнув м’яч у сітку після передачі Євгена Коноплянки з лівого флангу. У час, що залишився, дніпряни зіграли зібрано в обороні, маючи кілька шансів в атаці. А особливо надійно провів гру воротар Денис Бойко. Зокрема голкіпер господарів кілька разів виручив після небезпечних ударів Гонсало Ігуаїна. Останньому залишається дотриматися обіцянки й повісити бутси на цвях…

Уже у доданий час неаполітанці остаточно кинули всі сили вперед, однак «Дніпро» таки довів справу до позитивного для себе результату. Окрім того, на третій доданій хвилині Андухара після удару головою від Матеуса врятувала поперечка воріт. А тим часом «Севілья» у паралельному півфіналі знущалася над кривдником столичного «Динамо» — італійською «Фіорентиною».

«Гордий за всю Україну і за наш народ, за тих, хто бореться всіма силами за нашу країну. Слава героям!» — перше, що вигукнув захисник й один з лідерів команди Артем Федецький по закінченні матчу.

Денис БОЙКО, голкіпер «Дніпра»: «Ми перемогли з Бо- жою допомогою, з усіма вболівальниками, з усією країною. Ми вірили в цю мрію і втілили її. Залишився тільки фінал…»

Насамкінець зазначимо, що матч в українській столиці не залишив байдужими й росіян. Принаймні їхні футбольні коментатори у соцмережах не були одностайними: один з них, очевидно образившись, що російським клубам довелося вибути з боротьби раніше, заявив про дискредитацію самого турніру і його скасування. Але раніше, коли росіяни виступали успішніше, таких заяв не було. Водночас інший відомий російський футбольний коментатор Олексій Андронов порадів перемозі «Дніпра» над «Наполі» і виходу української команди у фінал Ліги Європи.

У своєму мікроблозі він написав: «А взагалі «Дніпро» у фіналі — це найкращий привіт всяким «новоросіям» та їхнім моторолам. Те, що надовго втратив Донбас, — ось воно, поруч», — написав коментатор, і додав: бойовиків на Донбасі не цікавить нічого, крім «своєї війнушки». І підсумував: нехай «Дніпро» виграє фінал.

Від усієї України заявляємо: «Ми — за!»

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи.  Півфінал. Матчі-відповіді

Дніпро — Наполі — 1:0

Гол: Селезньов (58)

Фіорентина — Севілья — 0:2

Голи: Бакка (22), Даніел Каррісу (27)

ПРЯМА МОВА

Мирон МАРКЕВИЧ, 
головний тренер «Дніпра»:

— Фінал є фінал. Ми гратимемо з торішнім переможцем. Поза сумнівом, команда хороша. Готуватимемося. Принаймні, зіграємо в хороший футбол. У Неаполі на прес-конференції я сказав, що «Дніпро» буде іншим у Києві. Так і зробили. Постараємося й у Варшаві показати хороший футбол. Інше питання, як закінчиться гра. Гадаю, футболісти розуміють, що це — фінал, і проявлять свої найкращі якості. 

 Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»