ТОЛЕРАНТНІСТЬ

У Миколаєві за парти сіли майже 80 ВІЛ-позитивних дітей 
 

Зазвичай ВІЛ-позитивні підлітки бояться зізнатися у своєму статусі одноліткам через неправильний підхід до розкриття цієї теми на шкільних уроках. Про це розповіли самі ВІЛ-позитивні діти, які відвідують засідання груп для підлітків на базі миколаївського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

Як повідомляє інформаційний менеджер відділення організації Тетяна Коломієць, засідання групи відвідують 18 підлітків у віці від 10 до 16 років, які знають про свій ВІЛ-позитивний статус або про діагноз своїх батьків. На останньому засіданні групи з’ясувалося, що хлопчики й дівчатка неодноразово стикалися з не зовсім коректними судженнями про ВІЛ-інфікованих з боку педагогів.

— Коли вчителі кажуть нам про ВІЛ, вони говорять з нами, як з маленькими дітьми, ніби ми нічого не розуміємо. Тому для багатьох школярів ВІЛ і СНІД — це одне і теж, — ділиться 16-річна Даша.

Більше того, вчителі розповідають дітям «страшилки» про ВІЛ-інфікованих, формуючи у своїх вихованців нетерпиме ставлення до ВІЛ-позитивних людей. Природно, що після таких «виховних годин» у школярів може сформуватися негативне ставлення.

— У моєму класі є кілька хлопців, які бояться цієї хвороби. Якось після уроку «Основи здоров’я» чула їхню розмову: мовляв, якщо в класі з’явитися ВІЛ-інфікована дитина, вони не будуть з нею дружити і будуть так налаштовувати інших, — зазначає 13-річна Олена. — У мене багато друзів, всі кажуть, що я — хороша людина. Але при цьому дві моїх кращих подруги бояться ВІЛ, і якщо вони дізнаються про мій статус, думаю, дружити зі мною припинять.

У таких умовах доводиться жити і вчитися ВІЛ-позитивним дітям. Цього навчального року за шкільні парти тільки в Миколаєві сіли майже 80 ВІЛ-позитивних учнів. І як їм буде навчатися, залежить від педагогів. Соціальний працівник миколаївського відділення «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Катерина Онищенко звертається, в першу чергу, до вчителів: «Говорячи про проблему ВІЛ/СНІДу зі своїми вихованцями, проявіть максимум толерантності і коректності у своїх висловлюваннях. Пам’ятайте, що батьки мають право зберігати таємницю діагнозу своєї дитини, і ви, не знаючи, що у класі навчаються такі діти, можете поранити їхні душі і серця».