Символізм завжди мав місце у футболі. Ось і цього разу класичне вітчизняне  дербі між чемпіоном України донецьким «Шахтарем» та володарем Кубка київським «Динамо»  відбувалося у Львові. Першими об’єдналися вболівальники: донецькі, київські та львівські фани пройшли від площі Ринок до вул. Стрийської загальним маршем єдності.

«Ми хотіли  показати, що ніколи не існувало жодних поділів між заходом і сходом, і в майбутньому не буде», — зазначив співорганізатор акції, голова ГО «Завжди вірні» Тарас Павлів.  Варто зазначити, що Гімн України уболівальники виконали як належить — у повній редакції, із Сяном і Доном. Ну й, звісно, не обійшлося без актуальних хітів з поправкою на політичну ситуацію.

Перед початком поєдинку команди отримали нагороди за результатами минулого сезону з рук президента Федерації футболу України Анатолія Конькова. А сама гра засвідчила, що гірники, попри деякі організаційні труднощі,  краще  провели  тренувальний збір і зуміли зберегти команду. Тоді як у тренерського штабу динамівців, схоже, попереду копітка робота над створенням дієздатного колективу, адже на «Арені Львів» ми побачили гру команди, рівня ніяк не вище четвертого місця в турнірній таблиці.

«Шахтар» випередив «Динамо» за кількістю трофеїв: гірники здобули Суперкубок України вшосте. Фото УНIAН

Перший тайм зустрічі відбувся за досить рівної боротьби, хоча «Шахтареві» вдалося змусити понервувати динамівців, провівши кілька небезпечних атак. Спершу  Срна після розіграшу кутового сильно і точно пробив метрів з 10-ти, Шовковський ледь врятував власні ворота. А згодом Гладкий увірвався до штрафної «Динамо», вийшовши один на один з воротарем киян, та забити йому не вдалося. За деякий час Владислав Калитвинцев наніс потужний удар, який вдало парирував голкіпер гірників Каніболоцький.

Після перерви запам’ятався удар Ярмоленка, який дуже точно пробив у дальній кут воріт, та Каніболоцький знову зумів виручити свою команду,  витягнувши цей м’яч. Згодом «Динамо» отримало право пробити штрафний, проте Драговіч влучив у стінку. А наприкінці матчу оборона киян продемонструвала «чудеса». Гладкий і Марлос по черзі скористалися помилками київського «решета».

Головний тренер київського «Динамо» Сергій Ребров визнав закономірність перемоги донецького «Шахтаря». Щодо своїх підопічних він зазначив: «Не хочу зараз нікого звинувачувати, програла вся команда. Звісно, ми розберемо ці епізоди — в них були допущені грубі помилки, які, на жаль, повторюються».

Зазначимо, що на деякий час «Арена Львів» стане домашньою для донеччан, які базуватимуться у Києві, а гратимуть у Львові. Як зізнався на післяматчевій прес-конференції головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу, місто сподобалося команді, і атмосфера тут була відмінна. «Зазвичай, коли ми граємо з «Карпатами», ми приїжджаємо за день до матчу і бачимо тільки готель і стадіон. Тут були три дні й побачили красу цього міста. Вирішили і Лігу чемпіонів проводити теж у Львові», зізнався керманич  донеччан. Сподіваємося, коли на Донбасі встановиться мир і гравці «Шахтаря» повернуться,  їм буде що розповісти тим громадянам, які й досі вірять у кремлівські побрехеньки. 

Ганна РОМАШКО 
для «Урядового кур’єра»

ОФІЦІЙНО

Виконком ФФУ затвердив схему сезону

22 липня у Львові відбулося засідання Виконкому ФФУ, на якому була затверджена схема проведення чемпіонату і Кубка України в сезоні 2014/2015.

Чемпіонат відбудеться за участю 14-ти команд у два кола. Жодних  матчів «другого етапу», як пропонувалося раніше, не передбачається.

Водночас на стадіях 1/8, 1/4 і 1/2 фіналу Кубка України передбачено проведення двох матчів між суперниками.

ТАБЛО «УК»

Суперкубок України

«Шахтар» Донецьк — «Динамо» Київ — 2:0

Голи: Гладкий (75), Марлос (90+3)