Сергій КУЧЕРЕНКО: «Запроваджено додаткові гарантії соцзахисту військовим»

Що менше солдат переймається думками про побут і забезпеченість тилу, то краще він виконує свій обов’язок. І держава намагається створити належні умови для військовослужбовця. Про те, що вдалося зробити за 2014—2015 роки для посилення соцзахисту військовослужбовців і членів їхніх сімей, розповів начальник відділу соціальної політики департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони Сергій КУЧЕРЕНКО.

Начальник відділу соцполітики департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони Сергій КУЧЕРЕНКО.— У 2014 році внесено зміни до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», відповідно до яких військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період визначено як окремий вид військової служби. Що це дало солдатам і їхнім сім’ям?

— По-перше, виплачувати особам, призваним під час мобілізації, грошове забезпечення в повному обсязі з урахуванням усіх надбавок та премій, на рівні військових контрактної служби (відповідно до посад та військових звань). По-друге, поширити на військовослужбовців, призваних під час мобілізації, весь комплекс гарантій соціального і правового захисту.

Крім того, внесено зміни до законодавства, якими запроваджено додаткові гарантії соцзахисту для військових, призваних на службу за мобілізацією на особливий період. Зокрема гарантовано право на збереження місця роботи, посади, середнього заробітку на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування й форм власності; збережено право на підприємницьку діяльність за приватними підприємцями; збережено виплату пенсій пенсіонерам на період призову, не допускається зменшення їх розміру; передбачено звільнення від нарахування штрафних санкцій з боку підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також у зв’язку з несвоєчасною оплатою фінансових зобов’язань (кредитів, іпотек тощо); збережено місця навчання у навчальних закладах за студентами, курсантами, слухачами на період мобілізації й особливого періоду; встановлено порядок надання відпусток в особливий період.

Крім того, встановлено, що час проходження військової служби, протягом якого особа брала участь в АТО, зараховується до вислуги років, стажу роботи за спеціальністю та до стажу держслужби на пільгових умовах, а саме: один місяць служби — за три місяці. Врегульовано питання надання статусу учасника бойових дій учасникам АТО та визначено порядок його встановлення; заборонено призивати на службу чоловіків, на утриманні яких троє і більше дітей до 18 років. Також внесено зміни в норми грошового забезпечення військових, які безпосередньо беруть участь в АТО, і встановлено додаткові види винагород (за участь в АТО, за успішне виконання бойового завдання тощо). А ще внесено зміни до законів, якими переглянуто розмір пенсії у зв’язку із втратою годувальника.

— Скільки сімей військових, які загинули під час виконання бойових завдань, отримали визначену законодавством одноразову грошову допомогу?

— На її отримання нині подано документи від 1387 родин загиблих військовослужбовців. За час бойових дій у зоні АТО таку допомогу виплачено 1127 сім’ям, а ще 260 справ — на опрацюванні.

Також подано 1290 справ на одержання фінансової допомоги пораненим військовим. Її вже виплачено 670 особам, 620 справ — на опрацюванні. Очікуємо документи ще на 2994 поранених.

Додам, що, відповідно до статті 21 Закону «Про боротьбу з тероризмом», якщо особа, яка брала участь у боротьбі з тероризмом, загинула під час АТО, то членам її сім’ї та особам, що перебували на її утриманні, виплачується за рахунок коштів держбюджету одноразова допомога обсягом 20 прожиткових мінімумів, відшкодовуються витрати на поховання загиблого, призначається пенсія у зв’язку із втратою годувальника, зберігаються пільги, які мав загиблий, на отримання житла, оплату житлово-комунальних послуг тощо.

— Чи опрацьовує Міноборони механізм отримання такої допомоги сім’ям загиблих громадян, які добровільно брали участь у підрозділах, сформованих обласними державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування тощо?

— Відповідно до статті 16 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», одноразову грошову допомогу виплачують членам сімей загиблих військовослужбовців у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законодавством. На цей час розмір допомоги становить 609 тисяч гривень.

Оскільки особи, які брали участь в антитерористичній операції у складі добровольчих формувань, не перебували на військовій службі, чинність вищезазначеної норми закону на членів сімей загиблих, відповідної категорії не поширюється. Зважаючи на викладене, врегулювання зазначеного питання не належить до компетенції Міноборони.

Відповідно до статті 21 Закону «Про боротьбу з тероризмом» якщо особа, яка брала участь у боротьбі з тероризмом, загинула під час проведення антитерористичної операції, членам її сім’ї та особам, що перебували на її утриманні, виплачується за рахунок коштів державного бюджету одноразова допомога обсягом 20 прожиткових мінімумів, відшкодовуються витрати на поховання загиблого, призначається пенсія у зв’язку із втратою годувальника, а також зберігаються пільги, які мав загиблий, на отримання житла, оплату житлово-комунальних послуг тощо.

— Скільки вже виплачено грошової винагороди за знищену ворожу техніку військовослужбовцям ЗСУ?

— На цей час, відповідно до постанови КМУ від 31. 01. 2015 р. № 24 «Про особливості виплати винагород військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу в особливий період та під час проведення антитерористичної операцій», на підставі виданих штабом АТО наказів (за оперативною інформацією) було здійснено такі виплати: винагорода за успішне виконання бойового завдання у складі підрозділів на загальну суму 1583,4 тисячі гривень (162 бійцям); винагорода за безпосередню участь в бойових діях на загальну суму 5516 тисяч гривень (1491 особі); винагорода за знищені (захоплені) 7 одиниць техніки супротивника на загальну суму 304,5 тисячі гривень (27 осіб).

— На порі літні канікули. Чи планують оздоровлення дітей військовослужбовців?

— Цього року, згідно з розпорядженням першого заступника начальника Генштабу, буде організовано відпочинок таких дітей віком від 8 до 14 років в Дитячому оздоровчому таборі імені Юрія Гагаріна в Одесі з 2 червня до 30 серпня 2015 року в чотири зміни. Серед них будуть і діти призваних під час мобілізації на особливий період.

Та можливості одного табору не здатні задовольнити потребу в оздоровленні. Тож органи військового управління, зокрема військкомати, отримали вказівки та готові сприяти в організації канікул для дітей військових, які загинули під час АТО. Зголосилися надати підтримку державні органи, благодійні та громадські організації. Досвід уже маємо з минулого року. Тоді влітку ми організували відпочинок майже 300 членів сімей військовослужбовців — учасників АТО в оздоровницях України, а також за кордоном (ОАЕ, США, Туреччина, Польща, Грузія, Литва).

Ольга ПРОКОПЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Сергій КУЧЕРЕНКО. Народився 1966 року в селі Синьки Ульяновського району на Кіровоградщині. Закінчив Новочеркаське вище військове командне училище зв’язку. У 2004 році закінчив Національну академію державного управління при Президентові України. Полковник запасу.