Як  у, здавалося б, безнадійних випадках  повернути  дітям радість повноцінного  самостійного руху, «УК» розпитував у керівника наукового відділу патології хребта і суглобів дитячого віку  Інституту патології хребта і суглобів ім. професора М. І. Ситенка Сергія ХМИЗОВА.

Доктор медичних наук Сергій ХМИЗОВ— Сергію Олександровичу, ваш інститут опікується  широкою проблематикою патології кісток і суглобів,  зокрема дитячих кісткових онкозахворювань. 

— В Україні такі проблеми розв’язують лише  в Національному  Інституті  раку та в нашому  Харківському НДІ. Дитяче відділення в  нашому інституті створено ще  1932 року. Формально маємо 50 ліжок, реально можна розмістити значно  менше маленьких пацієнтів. Адже нерідко мусимо госпіталізувати дитину з обома батьками. Скажімо, коли підліток  загіпсований від шиї до кінчиків пальців на ногах, сама  мама не впорається.   Наші лікарі  виявляють та визначають патології. Коли встановлено діагноз,  підбираємо  лікування. Є  ситуації, коли без оперативного втручання не обійтися. 

— І все-таки ортопедичні відділення існують  чи не в кожній обласній клінічній лікарні. Чим від них відрізняється ваша клініка?

—  У нас органозберігаючі операції (а це інноваційний напрям світової медицини загалом) поставлено на потік. Вони  вкрай важкі, високовартісні, потребують  додаткових технічних засобів фіксації, які наші інженери-конструктори і біомеханіки розробляють індивідуально для кожного пацієнта. Здебільшого ортопедичні клініки чи відділення країни  не мають такої змоги.

Наш НДІ має право використовувати як ліцензовані конструкції, так і власні розробки.

Ось приклад. У 14-річної  пацієнтки  із Запоріжжя пухлина зруйнувала фалангу. Їй була фактично показана операція з ампутації мізинця. Однак ми вирішили замістити зруйновану кістку донорською. Щоправда, виникла серйозна проблема: як зафіксувати донорську кістку, щоб вона передовсім прижилася, а палець зберіг функціональність. Адже дівчинка — обдарований музикант, грає на флейті. Фахівці розробили кілька варіантів фіксації донорської кістки. З огляду на те, що кістки мізинця дуже дрібні й крихкі, металеві конструкції для фіксації виготовляли мініатюрними. Попередньо проводили відповідні виміри і  розрахунки на підставі томографічного дослідження.

Жодне інше лікувальне відділення ортопедичного профілю не змогло б упоратися з таким завданням. Використання конструкції нашої власної розробки ми затверджуємо на вченій раді інституту й отримуємо дозвіл на використання від батьків пацієнта.

Страждання дитини ні з чим не порівняти. Фото з архіву С. Хмизова

— А  які наукові завдання виконує інститут?

— Відстежуємо світові тенденції, щоб розуміти, хто і  в якому напрямі ортопедичної галузі і з якою ефективністю працює. У дитячому відділенні проводимо статистичний аналіз: з якими проблемами надходять  пацієнти, які методики для їхнього лікування застосовують і з якою ефективністю. Це загальносвітова практика. Безпосередньо наукові дослідження фахівці виконують в лабораторії біомеханіки і експериментального моделювання, в експериментальній клініці для тварин.

Скажімо, тема докторської дисертації, яку я захистив  2004 року, — «Керований остеосинтез стержневими системами в дитячій травматології та ортопедії». Так ми запропонували в АМН для дослідження нову тематику. Фактично йдеться про управління зонами росту.

Загалом завдяки  технічному прогресу в ортопедичній галузі   відбуваються значні якісні  зміни в ідеології й технології лікування укорочень  і деформацій кінцівок, захворювань і ушкоджень хребта в дорослих і дітей.

— Щодо технічних інновацій: які останні розробки вашого колективу?

— Це апарат зовнішньої фіксації для лікування патології кульшового суглоба. Існують різноманітні  вітчизняні та закордонні зразки, які  сприяють швидкому відновленню функції  його опорно-рухової системи. Наш зразок виокремлюється тим, що охоплює весь функціональний діапазон  здорового кульшового суглоба. У нашого апарата є всі види руху, і найголовніше — ротаційний, а цього компонента немає в жодному закордонному апараті. Для кожного хворого розробляємо індивідуальні конструкції.

— Яка специфіка  кісткової патології  характерна для українських пацієнтів?

— Дисплазія тазостегнових — кульшових  суглобів генетично властива   слов’янам. Патології кісток і суглобів, які трапляються в Україні,  істотно відрізняються від тих, які властиві Західній Європі. А ось у США, де майже всі нації, є все. Тому в наукових пошуках ми більше орієнтуємося на американську наукову думку в ортопедії. Нині там передовий край ортопедичної науки. І це об’єктивно, оскільки американські науковці з 1939 року активно займалися цією проблематикою.

— На якому рівні перебуває українська ортопедична наука?

— У 2007 році  на Всесвітньому ортопедичному конгресі з проблеми реконструкції кінцівок у Каїрі я ознайомився з технологією телескопічних зростаючих конструкцій для дуже маленьких дітей. У дорослих такої проблеми немає. Через рік  цю технологію, але із власною  удосконаленою модифікацією ми застосовували у практиці. Нині наша технологія краща за  закордонний аналог.  Наймолодша з прооперованих дітей — дівчинка віком 15 місяців.

Крім того, ми співпрацюємо з чи  не найбільшим дитячим шпиталем у США, тож маємо змогу не відставати від світових тенденцій. Водночас порівнювати вітчизняну галузь із закордонними  не можна — у нас різні можливості.

— Які симптоми в дитини мають спонукати батьків звернутися до  ортопеда?

— У часи СРСР діяла  система скринінгу авторства  професора Ситенка:  новонародженого ще в пологовому будинку  оглядав ортопед. Нині, на жаль,  цього немає. Тим часом  ортопедичну діагностику може провести  тільки  фахівець. А що можуть зробити батьки? Оглянути дитину. У неї повинні бути нормальні  вільні рухи в суглобах, певна симетрія у будові тіла. 

— Хто може розраховувати на отримання допомоги у Харківському  інституті ім. професора М. І. Ситенка?

— Ми лікуємо всіх, хто звертається по допомогу.

— Яка допомога потрібна дитячій ортопедії від держави?

— Останнім часом увага держави  до нас активізувалася. Тільки торік  ми отримали 7 апаратів інтраопераційної діагностики. Це робоче місце  для хірурга зі спеціальним столом і пересувною малодозовою рентгенівською установкою. Це дає змогу значно скоротити час операції й підвищити її якість. 

Але все обладнання  повинно регулярно оновлюватися.  Щодо організаційних моментів, то маємо проблему з відсутністю  системи експертної оцінки результатів лікування. За кордоном це вирішується по-різному, зокрема й за рахунок страхових компаній.

Наталя ЗВОРИГІНА,  «Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Сергій ХМИЗОВ. Народився  1959 року в  Миколаєві. Закінчив Одеський медичний інститут. Працював лікарем-ординатором у травматологічному відділенні лікарні швидкої допомоги та черговим травматологом в обласній дитячій лікарні  Миколаєва. У 1986 році вступив до клінічної ординатури, потім до аспірантури Харківського інституту патології хребта та суглобів, де зайнявся проблематикою дитячої ортопедії.  Спеціалізується на лікуванні деформації кінцівок всіх типів і видів, захворювання кісток і суглобів, патології суглобів, деяких видів нервово-м’язових захворювань. Доктор медичних наук.