Про це йдеться в спільній заяві глав МЗС Німеччини, Франції, України та Росії за підсумками їхньої зустрічі в Берліні 12 січня. Зокрема зазначено, що міністри закордонних справ Франції — Лоран Фаб’юс, Німеччини — Франк-Вальтер Штайнмайєр, України — Павло Клімкін та Росії — Сергій Лавров здійснили всеосяжне обговорення політичних шляхів щодо мирного врегулювання ситуації в Україні та можливості проведення саміту в Астані.Про це йдеться в спільній заяві глав МЗС Німеччини, Франції, України та Росії за підсумками їхньої зустрічі в Берліні 12 січня. Зокрема зазначено, що міністри закордонних справ Франції — Лоран Фаб’юс, Німеччини — Франк-Вальтер Штайнмайєр, України — Павло Клімкін та Росії — Сергій Лавров здійснили всеосяжне обговорення політичних шляхів щодо мирного врегулювання ситуації в Україні та можливості проведення саміту в Астані.

Щоб організувати зустріч на найвищому рівні, дипломати готові зустрічатися частіше. Фото з сайту rappler.com

«Міністри підтверджують тверду прихильність до швидкого та всеосяжного мирного врегулювання поточної кризи, зокрема встановлення стійкого політичного процесу», —  йдеться в документі, який оприлюднила прес-служба німецького МЗС. 

Наголошено, що глави чотирьох зовнішньополітичних відомств запевнили: основа для врегулювання конфлікту — мінські домовленості, які повинні  імплементувати всі сторони у повному обсязі. «Вони знову підтвердили необхідність повного дотримання режиму тиші», —  зазначено в заяві.

Так, «міністри закликають контактну групу зустрітися найближчими днями для досягнення прогресу щодо повної імплементації мінських домовленостей, включаючи створення відповідних умов для ефективного припинення вогню, досягнення угоди щодо умов постачання гуманітарної допомоги та продовження звільнення заручників».

«Це може бути внеском у прискорення підготовки для проведення успішного саміту в Астані. Сторони погодилися, що потрібна подальша робота для завершення досягнення цих умов», —  підсумовано в документі.

Як відомо, саміт в Астані був запланований на 15 січня, однак його перенесли на невизначений термін. Із пропозицією провести переговори в нормандському форматі для обговорення української кризи звернувся раніше до лідерів трьох країн Президент України Петро Порошенко.

«Усі міністри, включно з російською стороною, підтвердили свою відданість повному і неодмінному виконанню мінських домовленостей і підтвердили, що вони працюватимуть з цією метою», — заявив міністр за?кордонних справ України Павло Клімкін по завершенні зустрічі у Берліні.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер  Штайнмайєр охарактеризував переговори у Берліні як довгу, відкриту і суперечливу дискусію і наголосив на готовності зустрітися ще раз наступного тижня.

А ось глава МЗС Росії Сергій Лавров вважає, що успішно врегулювати кризу в Україні можна лише за умови прямого діалогу між представниками українського уряду та самопроголошених «ДНР» і «ЛНР». Схоже, російській дипломатії, як і російському президентові, поки що нічого сказати за столом перемовин в Астані, тож і вигадують чергові псевдодіалоги. А тим часом, за повідомленням Генштабу Збройних сил України, з початку запровадження режиму тиші на Донбасі, тобто з 9 грудня 2014 року, бойовики здійснили 877 обстрілів позицій сил Антитерористичної операції.