Всеукраїнський фестиваль «Ше. Fest», який упродовж двох минулих вихідних надихав усіх, хто прибув до Моринців на Черкащину, залишив чудові спогади. А приїхало на Тарасову батьківщину чимало людей з усіх куточків України. З фестивалю вони повезли з собою палке Шевченкове слово, яке кличе любити Україну, відстоювати її, як боронив би й сам Тарас.

Свята земля Шевченкового краю, пагорби та видолинки, де бігав юний поет, розквітли всіма барвами вишиванок, гарними співочими голосами, гамором ярмарку, що розкинувся в центрі села.

Як сказав ставний парубок на ім’я Микола з Харкова, нарешті збулася його мрія — побувати в Моринцях, де неймовірна краса природи зливається з висотою помислів і душ. Він це глибоко відчув і радий від такого відкриття: «Уперше відчув щастя від того, що я — українець».

Поярмаркувавши та пожалкувавши, що не вдасться придбати всього розмаїття привезених виробів народних умільців (а їх привезли численні майстри, зокрема Світлана Польова з Тального, Тамара Швець із Лисянки, Володимир Копотій з Черкас), історичних книжок, учасники фестивалю поставили намети, аби наступного дня продовжити свято. Однак заснути багатьом так і не вдалося — усіх переповнювали враження від яскравих виступів відомих гуртів, які блискуче виконали пісні на слова Шевченка.

Маковій прийшов до нас із прадідівської хати. Фото Феофана БІЛЕЦЬКОГО

Наступного дня, окрім музик, шанувальники Кобзаря слухали його поезії у виконанні відомих митців, лекції про життя поета, які прочитали працівники Національного музею Тараса Шевченка в Києві та музею-садиби Тараса Шевченка в Моринцях. Виставка ж полотен київського митця, заслуженого художника України Валерія Франчука отримала загальне схвалення цінителів живопису. Його твори, як і картини інших художників, узяли участь у благодійному аукціоні задля збору коштів для вояків із Черкащини, які проходять службу в прикордонному загоні на Луганщині, та спорядження для батальйону спеціального призначення «Січ».

У пісні оживає душа. Фото з сайту shefest.org.ua

Тут шанувальників живопису і народних ремесел зібрали своєрідні майстер-класи та різноманітні мистецькі перформанси, під час яких можна було побачити, як заплітають косу чи вистригають джуру, повправлятися у виготовленні національних головних уборів чи виконанні народних танців і навіть навчитися малювати, виготовляти глиняний горщик чи діжку, оволодіти навиками соломоплетіння. Просвітницький майданчик подарував і зустрічі з поетами, театралами, які запропонували глядачам виставу «Живий Шевченко», а також фільми за творами Кобзаря про його життя та творчість. Маленьких гостей захопили народні ігри, хороводи, зустрічі з казковими героями.

Чимало нового відкрили для себе учасники фестивалю, які зголосилися відвідати Керелівку та Будище.

Тож «Ше. Fest», присвячений 200-річчю з дня народження Шевченка, вдався. За це його учасники вдячні організованій молодіжній інформаційній спільноті «Сіль», молодіжній громадській організації «Мистецька платформа», мистецькому об’єднанню «Глечик» та багатьом іншим. 

 

Роман КИРЕЙ
для «Урядового кур’єра»