У тексті резолюції йдеться, що своїми останніми діями щодо України Росія порушила принципи Статуту Ради Європи. Автор резолюції австрійський депутат Штефан Шеннах заявив, що не запропонував у документі виключити російську делегацію зі складу ПАРЄ, оскільки, на його думку, Асамблея повинна зберегти можливість вести з Москвою діалог. Він також запропонував створити підкомітет у межах ПАРЄ, який займався б проблемами у відносинах Росії з Молдовою, Грузією та Україною.

Данський депутат Міхаель Йенсен вважає, що Росія переступила «червону лінію», анексувавши Крим. «Москва забула, що, вступивши до РЄ, зобов’язалася вирішувати всі конфлікти мирним шляхом переговорів», — сказав політик. На його думку, позбавлення права голосу делегації — це сильний крок з боку ПАРЄ, і «Асамблея залишає за собою право застосувати надалі додаткові санкції, якщо вона не виведе свої війська з Криму».

Аналогічна декларація ПАРЄ щодо Грузії, на жаль, не змусила Росію вивести свої війська з території цієї країни. Фото з сайту max.park.com

Деякі учасники дебатів зауважували, що ПАРЄ не повинна уподібнюватися Росії у своїх методах спілкування. Зокрема швейцарський депутат Андрес Грос зауважив, що хоча своїми діями Москва «дала Європі болючого ляпаса і розтоптала цінності Ради Європи», ПАРЄ повинна долучити Росію до перемовин, пошуків шляхів деескалації ситуації. «Якщо ми підемо на покарання, втратимо можливість діалогу», — вважає Андрес Грос, наголосивши, що позбавлення російської делегації права голосу буде адекватною відповіддю на дії Росії.

Грузинський депутат Давид Бакарадзе закликав присутніх згадати уроки Грузії, яка 2008 року зазнала воєнної агресії з боку Росії. За словами політика, після цього конфлікту ПАРЄ ухвалила дуже сприятливу для Грузії резолюцію і позбавила російську делегацію права голосу. «Але за ці п’ять років чи виконала Росія хоч одну рекомендацію ПАРЄ щодо відновлення цілісності Грузії і чи вивела свої війська з її території?» — поставив риторичне запитання Давид Бакарадзе. На його думку, рішення ПАРЄ має стати «моментом істини для Ради Європи». «Так, діалог важливий, але він не повинен стати підставою для безкарності», — заявив політик. Він звернув увагу своїх колег на те, що всі депутати Держдуми, які представляють РФ у Страсбурзі, проголосували за воєнну агресію проти України і Грузії. «ПАРЄ не повинна своїми діями показувати, що поділяє позицію цих людей», — сказав депутат.

Красномовною деталлю стало те, що заклики до збереження діалогу прихильників «м’яких» санкцій проти Росії були адресовані порожнім місцям у залі, які займають члени російської делегації. Делегація Держдуми, яка у повному складі на засідання сесії не з’явилася, у такий спосіб продемонструвала свій протест проти резолюції.