Протягом вихідних на території східних областей України, здебільшого на Донеччині та Луганщині, ситуація значно загострилася. Озброєні люди без розпізнавальних знаків, які називають себе місцевою самообороною, захопили адміністративні та правоохоронні будівлі. Все це відбувалося під гаслами сепаратизму з підняттям російських прапорів. Центральна влада у столиці попередила про застосування сили для наведення ладу та збереження цілісності держави. Реагуючи на це, в ніч на понеділок Російська Федерація скликала екстрене засідання Ради Безпеки ООН.  Держава, що вже окупувала Кримський півострів, заявила про неприпустимість використання сили на сході України. На думку постійного представника Росії при ООН Віталія Чуркіна, протестувальники на сході країни, які виступають за федералізацію України, нікого не тероризують, тоді як влада в Києві збирається використати проти народу армію. 

У кращих традиціях російської пропаганди він назвав Верховну Раду осередком «жахливої русофобії, що межує з людиноненависництвом», а також категорично спростував інформацію про скупчення російських військ біля кордону з Україною і про участь російських агентів в ескалації ситуації на сході країни. Крім того, Віталій Чуркін заявив, що в разі застосування сили для наведення ладу на Донбасі, переговори між Україною, США, ЄС та Росією (стосовно нормалізації ситуації в нашій державі), заплановані на 17 квітня у Женеві, може бути скасовано.

Постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв навів конкретні докази втручання Росії у внутрішні справи нашої країни. Фото з сайту news.yahoo

Діють професійні диверсанти

У свою чергу постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв, якого було запрошено на засідання, заявив, що протистояння на сході України, яке Росія намагається подати як громадянську війну, є наслідком дій організованих терористичних груп під керівництвом агентів з Російської Федерації.

«За даними розвідки, за останній місяць агенти спецслужб Росії почали масштабну операцію. Росія збільшила військовий контингент біля кордону, відправляє підривні групи в складі 10—20 агентів спецслужб та ГРУ. Україна має докази причетності спецслужб Росії до ситуації, яка нині склалася на сході країни. Російських громадян щоденно затримує СБУ (є десятки фактів), їх арештовано, а їхні свідчення доводять існування мережі диверсантів. Причетність Росії доводять і радіоперехоплення переговорів сепаратистів. Вони використовують зброю, яка перебуває на озброєнні виключно російської армії. Та сама тактика, що й у Криму. Вони намагаються озброїти якнайбільше цивільних. Є відео збройних нападів на відділки міліції у Слов’янську і Краматорську, які не залишають сумніву, що це терористи, а не мирні протестувальники», — підкреслив Юрій Сергеєв. 

Він також зазначив, що ці люди застосовують зброю проти українських спецназівців, поранено співробітників міліції. І тому, згідно з законом про боротьбу з тероризмом, ухвалено рішення розпочати антитерористичну операцію, повідомляє УНІАН. 

«Росія позиціонує себе як борець із тероризмом, водночас направляючи спецназівців, які займаються тероризмом в Україні. Вони захоплюють арсенали зброї українських силовиків, а російські телеканали дають інтерв’ю з колишнім президентом Януковичем, колишніми генпрокурором та міністром внутрішніх справ, яких підозрюють у масових убивствах. Ми вимагаємо їх видати, проте отримуємо відмову.  Це загроза не тільки для України, а й для миру та стабільності у всьому світі. Закликаємо російських партнерів покласти край діям, спрямованим на підрив територіальної цілісності України. Просимо залишити нас у спокої. Це останній крик про допомогу», — заявив представник України. 

Досить брехати

У підсумку Росію не підтримала жодна з країн-членів Ради Безпеки ООН, звинувативши Кремль у пропаганді і дезінформації. США, Велика Британія, Франція, Австралія та Литва виступили з різким засудженням ролі Росії в подіях в Україні. Представники цих країн підкреслили схожість того, що відбувається нині у східних регіонах, з окупацією Криму російськими військами.

«Міжнародне співтовариство не ошукане кремлівською пропагандою і дезінформацією», — заявив зокрема постійний представник Великої Британії при ООН Лайалл Грант. Постійний представник США при ООН Саманта Пауер підкреслила, що останні події в Україні зрежисовані в Росії, і протести у східних регіонах нашої держави мають характер військової операції. При цьому російські ЗМІ поширюють чутки та дезінформацію. «Це не протести, це не демонстрації — це професійні сили зі зброєю, виробленою в Росії, які здійснюють скоординовані дії», — підкреслила вона.

Разом із тим наголошено, що українська сторона зробила достатньо у сфері дипломатії для врегулювання нинішнього конфлікту в регіоні. «Українці витримали більше, ніж будь-яка країна-член ООН могла б витримати без застосування сили», — підкреслила Саманта Пауер. У цьому контексті вона вкотре розкритикувала запевнення Москви в її непричетності до подій у східних регіонах України. Водночас представник США зазначила, що можливість для діалогу залишається. Однак для деескалації ситуації Росія насамперед повинна відвести військові сили від кордону з Україною.

Не менш категоричним був і постійний представник Франції при ООН Жерар Аро, який закликав Росію не заперечувати очевидної причетності російських військ до подій на сході України. «Ми бачимо, що вибух насилля на сході України не спонтанний. Ми бачимо, що реалізується кримський сценарій: спочатку діють агресивні проросійськи налаштовані люди, а тоді приходять дисципліновані озброєні люди в масках і камуфляжі. Все це поширює Інтернет. Попри заперечення Росії, їй уже ніхто не вірить. Росія не розуміє, що Інтернет існує, і заперечує очевидне», — сказав він.

Жерар Аро закликав Росію виконувати свої зобов’язання як гаранта безпеки у світі та як члена Ради Безпеки ООН, а також відзначив холоднокровність у діях української влади, яка, попри провокації, намагається врегулювати конфлікт через дипломатичний діалог.

Інші країни-учасниці засідання були менш різкі в оцінках, але повністю підтримали право України на захист своєї цілісності та підтримки порядку. 

Зі свого боку Генеральний секретар ООН Бан Кі-Мун висловив глибоке занепокоєння погіршенням ситуації на сході України і закликав до максимальної стриманості. 

У заяві, озвученій його речником, Генсек ООН наголошує, що подальше протистояння не відповідає інтересам жодної із сторін. Тому він звертається до всіх сторін із закликом працювати над урегулюванням ситуації, дотримуватися верховенства права та діяти максимально стримано. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»