Україна відмовилася від випуску євробондів на $2 мільярди, які раніше планувала розмістити на Ірландській фондовій біржі у рамках залучення чергового траншу російського кредиту. 

Транш злякався крові

Після загострення політичної ситуації в країні цей випуск був виключений з офіційного лістингу даної  біржі, хоча раніше передбачалося, що його до кінця минулого тижня могла викупити Росія. Проте 19 лютого прес-секретар Президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання викупу українських паперів залишається відкритим у зв’язку зі зростанням насильства в Україні. Того самого дня Ірландська фондова біржа скасувала лістинг і допуск до торгів за євробондами.

Нагадаємо, що домовленість про надання Україні кредиту з боку Російської Федерації обсягом $15 мільярдів за рахунок коштів Фонду національного добробуту (ФНД) була досягнута на зустрічі президентів Росії і України у грудні 2013 року. Перший його транш — дворічні єврооблігації обсягом $3 мільярди Україна отримала наприкінці грудня 2013 року.

«Оскільки розміщення єврооблігацій на $2 мільярди не є ринковою транзакцією, а лежить виключно у політичній площині, Росія зволікатиме  із остаточним рішенням, поки не стабілізується політична ситуація в Україні. Це зволікання посилює нервовість міжнародних кредиторів», — констатує  керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії SP Advisors Віталій Ваврищук.

Скасування не є критичним

Разом з тим, деякі експерти вважають, що скасування реєстрації і допуску до лістингу Ірландської фондової біржі суверенних бондів не є критичним. При потребі випуск буде заново зареєстровано. «Зараз не існує нагальної потреби у залученні коштів, тим паче на тих умовах, що планувалось (додатковий випуск з погашенням у грудні 2015 року). Суттєва потреба бюджету у валютних коштах буде у травні та червні, тому неотримання траншу зараз не матиме жодного значення і впливу на ризики України. Єдиним позитивом від його отримання було б лише збільшення золотовалютних резервів і доступної валюти для розрахунків за газ», — вважає старший фінансовий аналітик групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Тарас Котович.

«Відмова Росії від покупки другого траншу єврооблігацій України на $2 мільярди не зробить ніякого впливу на ринок, тому що він сфокусований на політичні події і можливості компромісу, який відкриє можливість співпраці з МВФ», — вважає фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса. За його словами, відмова від даного траншу носить позитивний характер для українського боргу в довгостроковій перспективі, оскільки повна вибірка російського кредиту призвела б до того, що обсяг випуску досяг би $10 мільярдів, а погашення його мало б бути здійснено в один день. Це б створювало дуже високі ризики дефолту», — підкреслює С. Фурса.

На дохідність єврооблігацій впливають політичні події.  За інформацією агентства Bloomberg, прибутковість українських паперів підскочила минулого тижня до історичного максимуму — 42%. Експерти одностайні в тому, що нормалізувати котирування українських боргових інструментів можуть лише врегулювання конфлікту і призначення повноцінного уряду.