Покидати рідну домівку, рятуючи життя своє та рідних, часто з невеликою торбинкою та можливо навіть у капцях — складно і сумно. І добре, якщо на місці, до якого переїжджає родина, знайдуться громадські організації та волонтери, які не кинуть напризволяще та допоможуть якось влаштуватися. Але ж сили їхні не безмежні. Та й вирішити найгостріші проблеми, як-от відновлення документів, отримання пенсій чи виплат на дитину, вони часто не в змозі, адже просто не мають таких важелів впливу. І тут на допомогу цим людям приходить держава.

— Для допомоги таким людям, як відомо, створено міжвідомчий Координаційний штаб. За його інформацією, нині понад 256 тисяч осіб змушені були покинути домівки на сході та в Криму. З них 80 тисяч — діти, понад 36 тисяч інвалідів та людей похилого віку. За допомогою до органів влади вже звернулися більш як 188 тисяч, з яких 175 тисяч — зі сходу та 13 тисяч з АР Крим та Севастополя, — розповів начальник організації управління соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій Сергій Марущенко під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі.

І додав, що людей розмістили в 1133 об’єктах тимчасового проживання, найбільше в Житомирській, Рівненській та Кіровоградській областях. А понад 46 тисяч людей вже повернулися до рідних домівок — у райони, звільнені від сепаратистів, де відновлюють інфраструктуру та проводять виплати пенсій і соцдопомог.

Родинампотрібні соцвиплати

А директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко наголосив, що найбільша проблема переселенців — це забезпечення родин усіма соцвиплатами, які вони отримували вдома. І люди можуть отримувати їх усі та в повному обсязі за новим місцем проживання. Зважаючи на надзвичайну ситуацію, в людей не вимагають для цього паперові справи, а знаходять дані про них у загальному електронному реєстрі, а також дані, які є у міністерстві. Так, лише за запитом та письмовою заявою людина на новому місці може отримувати пенсію, виплати на дитину, пенсію з інвалідності тощо. Станом на 18 вересня з такими заявами вже звернулися понад 18 тисяч осіб. З них найбільше з Донеччини — 10 тисяч, трохи менше з Луганщини — 6,7 тисячі та 1,6 тисячі людей, які переїхали з Криму. Отримують їх нині вже понад 10 тисяч осіб. Решта справ перебувають у роботі.

Віталій Музиченко зазначив, що лише за минулий тиждень за такими виплатами звернулися понад 2 тисячі осіб, тож можна  уявити обсяги роботи. Але для самого переселенця це нескладно: слід лише звернутися до найближчого територіального підрозділу з питань соцзахисту населення, які забезпечують призначення та виплату таких допомог з мінімальним пакетом документів, якщо вони збереглися, — це паспорт та ідентифікаційний код.

— А до Державної служби зайнятості з березня за працевлаштуванням звернулися 11 300 переселенців зі сходу та Криму, з них статус зареєстрованого безробітного отримали вже 6100 осіб. Допомогу по безробіттю нині отримують 5 тисяч громадян. Найбільше таких запитів подавали до ЦЗ Києва, Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей, — поінформувала заступник начальника управління організації обслуговування населення Державного центру зайнятості Валентина Плачинда.

Молодим переселенцям потрібна робота — не лише для виживання, а й для самоствердження. Фото Укрінформу

За її словами, цим людям пропонують ознайомитися з усіма наявними місцевими вакансіями як в області, так і в цілому по Україні. А також із пропозиціями щодо тимчасових громадських робіт, заявленими роботодавцями. А працевлаштовано вже понад 2 тисячі людей, які змушені були звільнитися чи навіть поїхати з дому, не встигнувши розірвати трудові угоди. Якщо підходящої роботи немає, переселенцям пропонують перенавчання за професіями, актуальними на ринку праці за новим місцем проживання. Їм надають і телефони та адреси громадських організацій, волонтерів та соціальних установ, які можуть допомогти з роботою.

Також працівники Служби зайнятості виїжджають до місць, де тимчасово поселилися люди, та пропонують роботу або навчання. Таких виїздів уже проведено понад 600 (лише за минулий тиждень 93), у них взяли участь понад 16 тисяч переселенців.

А для самостійного пошуку роботи можна скористатися Інтернет-порталом ДСЗ. А ще шукати роботу відтепер можна і по телефону. Для цього слід лише зателефонувати з мобільного телефону за номером 730 або зі стаціонарного 0-800-50-50-60. Слід назвати себе, вказати місце тимчасового проживання, розповісти про свій фах та досвід. І тоді оператор у режимі онлайн шукатиме таку роботу. Протягом тижня пропозиції надходитимуть вам на мобільний у смс-повідомленнях або ж вам подзвонять на стаціонарний телефон.

На запитання, які ж проблеми найчастіше виникають у переселенців, коли вони приходять до Центрів зайнятості у пошуках роботи, Анна Комарова, заступник директора департаменту ринку праці та зайнятості, пояснила:

— Найчастіше — те, що в людей немає належних документів. І ми одразу ж даємо конкретні поради. Наприклад, якщо в людини немає паспорта, їй слід одразу ж звернутися до Державної міграційної служби й отримати там тимчасове посвідчення громадянина. Якщо немає облікової картки платника податку (ідентифікаційного коду), радимо звернутися до Державної фіскальної служби і отримати дублікат.

Якщо немає трудової книжки

Та найгостріше питання, коли в людини немає на руках трудової книжки. Та є кілька шляхів розв’язання проблеми. Перший: якщо ви переселенець із Криму або Севастополя і, виїжджаючи, встигли розірвати свої трудові відносини, можете отримати статус безробітного і належні за ним виплати за новим місцем проживання після перевірки ваших персональних даних у Реєстрі застрахованих осіб. Це — дані Пенсійного фонду. Якщо ж ви все ще перебуваєте в трудових відносинах і хочете їх розірвати, спеціалісти ЦЗ допоможуть вам підготувати позовну заяву до суду щодо розірвання трудових відносин в односторонньому порядку. Другий: для переселенців із зони, де орудують терористи, пропонують вакансії, на які можна працевлаштуватися і без трудової книжки — за сумісництвом або за договорами цивільно-правового характеру. І нині Державна служба зайнятості працює над тим, аби і для цих людей, як для кримчан, почав діяти механізм, який дасть змогу повноцінно працевлаштовуватися на повну ставку за трудовою угодою.

Також триває робота над змінами до інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, завдяки яким роботодавець на новому місці роботи переселенця зможе видати йому дублікат трудової книжки. А надалі записи з цього дубліката можна буде перенести в оригінал, якщо той знайдеться. Ця норма почне діяти одразу після того, як її зареєструють у Мін’юсті, а точніше — за кілька тижнів.