Про пасічника Сергія Хохича із села Мильці, що на Полтавщині, я дізнався від його столичного колеги на святі меду в цьому обласному центрі. Було це років п’ять тому. Просторий майдан поблизу стадіону «Ворскла» імені О. Бутовського вщерть заставили ятками з бджолиною продукцією — вибір настільки щедрий, що аж в очах рябіло від воскових рамок, стільників, бідонів з глечиками та різної форми і ємності скляних банок, наповнених бурштиновим продуктом. Отримавши від дружини завдання купити на зиму найкращого меду, я розгублено переходив від ятки до ятки, уважно роздивляючись товар, і не міг наважитися на покупку.

— Бачите он того козарлюгу? — показав мені сухенький сивовусий дідок у величезному крислатому брилі, який назвався Василем Івановичем, викладачем інституту бджільництва з Києва. — Рекомендую купити в нього. Звідки знаю? Повірте літній людині на слово. Я сам давно такого, як у нього, меду не куштував.

Маточки, маточки…

Так ми познайомилися із Сергієм Володимировичем, дружимо й досі. Усі ці роки я купую тільки його мед, бо він має особливу консистенцію і присмак, що не набридає. Та й сам пасічник — колоритний, козацької статури і зовнішності, завжди в доброму гуморі.

Попри свій багатющий досвід у бджолярській справі, по-справжньому займатися нею він почав у 34 роки. А перед тим було і навчання у Кременчуцькому льотному училищі цивільної авіації, і роки роботи у загоні сільгосп?авіації на Тернопіллі, і випадкові заробітки. Це — у смутні часи після розпаду Союзу. Ось і не вір після цього, що в кожного з нас є своє, долею визначене призначення. А пасічникувати його спершу навчав дід Сергій, батьків тато, на честь якого його й назвали, — учасник боїв за Сталінград і Полтаву, який форсував Дніпро і загинув та похований у братській могилі в Кіровограді. Батькові Володимиру Сергійовичу та матері Ользі Данилівні біля бджіл поратися було ніколи — спеціалізувалися на колгоспному буряківництві, вирощуючи для держави рекордні врожаї. Як він каже — будували комунізм. За що їх і нагородили трудовими орденами та медалями. А як діда не стало, ази бджолярства онукові наполегливо прищеплювала бабуся Євдокія Микитівна, колгоспна кухарка. За його словами, худенька і дуже рухлива жінка, яка хоч і поралася днями біля плити, але знаходила час і для пасіки. У них дома завжди було до 5 вуликів-лежаків.

— То маточки, маточки, — показує, було, мені бабуся бджолиних маток, бо раніше їх не мітили. Це зараз у мене всі вони мічені, — розповідає Сергій Володимирович і усміхається, пригадуючи ту науку й те, як ловив рої, а взимку вони пропадали, бо бракувало спеціальних знань щодо їхнього утримання. А якось новий рій прилетів і поселився у нього у старому холодильнику.

А було це так. Бабуся навіщось забрала в нього вулика, що стояв порожній, і рамки з нього склала у старий холодильник, який стояв у саду біля хати. З часом його дверцята відкрилися, і там оселилися бджоли. На той час, а це було у 1998 році, він уже прочитав чимало літератури про догляд за бджолами, тож зумів їх зберегти живими, здоровими тієї зими і наступної. Так і пішло йому в руку це ремесло.

Тепер Сергій Володимирович опікується 70 бджолосім’ями породи українська степова, яких «розселив» у селах Бреусівка та Чапаївка Козельщинського району, і всім він дає лад. Більшість своїх вуликів зробив власноруч.

Ану, дівчатка, дозвольте глянути, що ви мені тут наносили… Фото автора

Коли зацвітуть луки

Ганна Дмитрівна, дружина пасічника, яка родом із Чапаївки, розказувала, що їхні бджолосім’ї розташовані в хороших місцях, поблизу медоносів. Тому його «дівчатам» (так він називає комах) за взятком далеко летіти не потрібно. За рік подружжя накачує з вулика у середньому 50 літрів (200 кілограмів) меду. Для порівняння: першого разу з вулика на сім рамок вони накачали всього 10 літрів. Але той мед був особливий — гречаний, божественно запашний! Нині чисто гречаного меду на Полтавщині, мабуть, немає.

Благовірна Сергія Володимировича заслуговує на те, щоб про неї розповісти окремо. Вона — педагог за фахом, ось уже 20 років працює у Полтавській школі №19 учителем початкових класів, а недавно закінчила ще й Гадяцьке училище пасічників та київські курси апітерапії. Щоправда, зізналася: до вуликів вона не зазирає, адже боїться бджолиних укусів. Зате майже вся чорнова робота на ній: слідкує за тарою, чистить, сушить, перетирає, розпечатує рамки, крутить медогонку… Їй до вподоби і процес, і додатковий підробіток. Бо на вчительську зарплату нині не розгуляєшся.

Прикро, але цього року багато меду вочевидь не буде. Сади цвіли дружно, акація дуже швидко відцвіла — буря «допомогла». Потім почалися холодні ночі, сильні вітри. Тож сім’ї великі, розплоду багато, бджоли мед не носять, а більше їдять. Хохичі сподіваються на дощі, після яких, можливо, луки по-новому зацвітуть, і буде взяток. На несприятливі погодні умови нарікають і їхні колеги із Запоріжжя та Миколаєва. У одних випадають надмірні дощі, а в других — сушить. Тому цим літом кількість і якість меду під питанням.

— Нинішнього сезону ми лише один раз мед качали, на початку червня. Взяли травневого всього 100 літрів, — розповідає Сергій Володимирович. — Добре, хоч немає випадків отруєння бджіл. Бо на автозаправці знайомий казав, що в Кобеляцькому районі чимало комах потруїлося на ріпаках. Біля нас, Бог милував, ріпаку не сіють…

Любов назавжди

Хоч і не завжди щедрий урожай меду отримує Сергій Хохич, але його цілком вистачає для благодійної діяльності, якою він займається з 2005 року, відколи став членом полтавських районної та обласної спілок пасічників. До речі, Ганна Дмитрівна також у спілчанських лавах: подружжя поставляє безкоштовно свою солодку й корисну продукцію дітям-інвалідам і учасникам АТО на Донбас, у сільську лікарню і будинок престарілих при ній. Щоб і ці люди, як висловився пасічник, трохи «подзьобали» смачненького. Причому Хохичів, звісно, ніхто не змушує це робити. Благодійність — справа добровільна. Просто Сергій Володимирович вважає, що пасічнику не можна бути скупим.

Вочевидь, саме тому і їм Бог дає, зберігає їхні бджолосім’ї та винагороджує якісним медком. Подружжя реалізує ще й прополіс, медовуху, пилок, маток, бджолопакети (тим, хто бажає завести пасіку). Для потреб родини Ганна Дмитрівна виготовляє лікувальні мазі на основі бджолопродуктів. Планують Хохичі побудувати так звані бджолині лежанки, що нормалізують тиск і гармонізують усі процеси життєдіяльності в організмі людини. Але то буде згодом, нині ж найважча для пасічників пора — збирання меду. А ще потрібно забезпечити, щоб не вилетіли рої, а літні зливи не зруйнували вулики.

Трудяться на пасіці цілими днями — разом із бджолами, та мріють про те, щоб усі українці до одного вживали мед. Приміром, як у Японії, де дітям обов’язково дають його щодня, адже розуміють, який він корисний. Мед — це здоров’я, і він вартий витрачених на нього грошей. А то цукерки дітям купуємо, а ці природні смачні ліки ігноруємо. Так не повинно бути, вважає Ганна Дмитрівна. Дітей можна переконати і привчити до вживання меду.

У родині Хохичів цей бурштиновий бджолиний продукт люблять і вживають усі. Найбільше — берегиня домашнього затишку, яка вважає себе ласункою. Особливо їй смакує травневий, з лугового різнотрав’я. Він запашний.

— Дуже смачно чай із медом уприкуску пити, — зауважує Ганна Дмитрівна. — А ще ліпше зі стільниковим, — усміхається господар пасіки.

Але розширятися, збільшувати кількість бджолосімей подружжя не планує.

— Ось добудуюся, — показує Сергій Володимирович на новозведені стіни навколо своєї хати у Мильцях, — і досить з мене пасічникування. Візьму вудку і ловитиму рибу на ставку.

— Це він каже так, для годиться. Бо ми обоє знаємо, що своїх «дівчат» з крильцями він не зрадить попри жодні обставини…

МЕДОВІ РЕЦЕПТИ ВІД ХОХИЧІВ

Салат із моркви з медом та горіхами

Інгредієнти: 2 морквини, 2 ст. л. меду, 2 ст. л. очищених подрібнених горіхів, 1 яблуко, 1 ст. л. лимонного соку.

Спосіб приготування: очищену моркву натріть на дрібній тертці, полийте медом, перемішайте, посипте подрібненими горіхами, додайте натерте на дрібній тертці яблуко та лимонний сік.

Кава з медом

На 2 порції: 2 ст. л. лимонного соку, 3 ч. л. меду, 300 мл гарячої чорної кави. Мед змішайте з лимонним соком і влийте у суміш гарячу каву. Процідіть напій у підігріті чашки або склянки.

Короп із медом

Коропа почистіть, промийте, наріжте порційними шматками, покладіть у каструлю, додайте нарізану моркву, петрушку, ріпчасту цибулю, перець і сіль, залийте водою і проваріть. Зварені шматки коропа викладіть на таріль. Прикрасьте скибочками лимона, яйцями й петрушкою.

Проціджений крізь сито відвар уваріть до 2/3 його початкової кількості, охолодіть, знову процідіть, з’єднайте з розмоченим у воді желатином, розмішайте до повного розчинення. Потім додайте оцет, процідіть і змішайте з провареним разом із родзинками медом, охолодіть, залийте коропа і поставте в холодильник.

На 1 кг коропа:1 ст. л. меду, 1 яйце, 2 ст. л. родзинок, по 1/2? цибулини, морквини, кореня петрушки, лимона, 10 г  желатину, 1 ст. л. 9-процентного оцту, сіль і перець — за смаком.