Державна реєстраційна служба України планує скоротити час обробки заявок на реєстрацію нерухомого майна до 3-х днів. Про це на брифінгу повідомив заступник голови цього відомства Артем Янчук. За його словами, відповідна ініціатива міститься в розроблюваних службою законопроектах.

«Нині Укрдержреєстр проводить системні, організаційні і структурні зміни в роботі всієї системи реєстрації речових прав, державної реєстрації юридичних і фізичних осіб, громадських формувань, актів цивільного стану», — наголосив на брифінгу заступник голови Державної реєстраційної служби України Артем Янчук.

Він підкреслив, що ці зміни пов’язані насамперед з оптимізацією структури як центрального апарату, так і апаратів реєстраційних служб областей, міст і районів, а також з налагодженням ефективної взаємодії між ними та викоріненням корупції. «Це зміни, пов’язані з викоріненням усіх несприятливих факторів, які створюють негативний імідж для відомства. Певні зусилля спрямовано на очищення кадрового потенціалу: робимо перевірки і приймаємо рішення стосовно фахівців, які не справляються з функціональними обов’язками або не хочуть працювати в межах нових реалій, без корупційної складової», — зазначив Артем Янчук.

За його словами, в серпні поточного року було звільнено працівників центрального апарату, включаючи директорів та заступників директорів департаментів, а також керівників районних служб. Тільки трьох із них — за порушення присяги державного службовця.

«Якщо ми проводимо перевірку й бачимо, що є грубі порушення, то не обмежуємося наголошенням на необхідності усунення недоліків. Ми приймаємо конкретні рішення, — зазначив Артем Янчук. — Багатьом ці рішення не подобаються, тому на нас тепер посипалася купа скарг, подано судові позови. Ми це пов’язуємо з тим, що система, яка функціонувала раніше, була спрямована на досягнення певних цілей, які суперечили закону. Щоб цю систему повернути в правове поле, необхідно в першу чергу очистити її та забезпечити кадрами. Система ламається дуже важко. Але поки ми будемо на своїх посадах, від цієї політики не відступимо».

Водночас він наголосив, що задля запровадження системних змін Укрдержреєстр напрацьовує законодавчу базу, зокрема щодо скорочення термінів обробки документів до трьох днів, розмежування осіб, які приймають документи та ухвалюють рішення, а також оптимізації процедур, зменшення кількості документів тощо. Це «дасть змогу знизити рівень корупційної складової».

Заступник голови відомства зазначив, що нині позитивні результати роботи отримав пілотний «прозорий офіс» у Києві, який здійснює електронний прийом заяв, видає документи про державну реєстрацію права власності, а також надає консультації. Цей проект із запровадження електронної процедури надання адміністративних послуг органи реєстраційної служби планують запровадити у Вінницькій, Харківській, Львівській, Дніпропетровській областях.

«Усі наші дії, з огляду на факти, вже дали певний позитивний результат. Тобто, якщо порівнювати у динаміці кількість реєстраційних дій, які було проведено за аналогічні періоди минулого року, то вони збільшилися, в певних сферах частково зменшилася кількість скарг»,  зауважив Артем Янчук.

При цьому він уточнив, що над розробкою законодавчих ініціатив працює група експертів з Грузії, тому запропоновані нововведення в чомусь відображають досвід спрощення дозвільних процедур і усунення корупції саме цієї країни, де вже не перший рік успішно працюють Будинки юстиції.

«Не все можна запровадити в Україні, тому що Будинки юстиції в Грузії працюють як напівавтономні утворення і підпорядковуються виключно Міністерству юстиції, — пояснив Артем Янчук. — В Україні помітна динаміка децентралізації, тобто повноваження передбачається передати органам місцевого самоврядування і райдержадміністраціям. За Укрдержреєстром залишиться функція контролю, можливість скасовувати неправомірні рішення, якщо такі прийняті. Нині такої функції немає».

Пан Янчук також повідомив, що вже частково спрощено процедури для бізнесу. Зокрема в ситуаціях, коли людина хоче закрити фірму: процедура відбувається за заявочним принципом.

«Подано документи, ухвалено рішення, і того ж дня видадуть свідоцтво про припинення підприємницької діяльності. А потім уже проведуть перевірку щодо погашення цим суб’єктом підприємницької діяльності й боргів перед бюджетом. Якщо він щось заборгував, то відповідає усім своїм майном, — говорить заступник голови Укрдержреєстру. — Раніше, коли подавали заявку, реєстратор надсилав запити у Пенсійний фонд, податкову службу та інші органи. На це йшло від двох місяців до півроку, за які суб’єкт підприємницької діяльності мав сплачувати податки та збори, тож потрібно було подавати звітність».