Протягом кількох останніх днів новини, пов’язані із кримськотатарським народом, перебувають у центрі уваги України й Росії. Спершу президент РФ Володимир Путін, відкриваючи засідання Держдуми, оголосив про підписаний ним указ про реабілітацію кримськотатарського населення Криму (а також вірмен, німців та греків), потерпілих під час сталінських репресій. За його словами, в цьому указі прописано заходи щодо «соціально-економічного облаштування деяких територій, які останніми роками фактично були покинуті і юридично ніяк не оформлені». Що це означає, залишається здогадуватися, однак кримські татари нічого доброго від російського керівництва не чекають. 

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що указ Путіна — акт надто запізнілий і це лише політичний крок для зміцнення російської політики на півострові. «У реабілітації з боку Росії, — заявив він, — ми не маємо потреби. Росія сама повинна реабілітуватися перед нами за той скоєний злочин 1944 року. Чому вони вирішили видавати цей указ після окупації нашої території, цікаве питання. Звичайно, Росія повинна брати участь у розв’язанні соціальних проблем, які у нас є, але це потрібно робити в рамках угод між нашими країнами. Вона повинна була одразу після проголошення Російської Федерації у 1991 році заявити про те, що депортація була злочином, взяти на себе зобов’язання з повернення і облаштування кримських татар на своїй землі. Зараз раптом такий реверанс».

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв отримав повідомлення про заборону йому в’їзду до Криму протягом 5 років. Фото Лейли МУСЛІМОВОЇ

На прояв зворотного боку російського реверансу і неочікуваної поблажливості стосовно корінного народу Криму не довелося довго чекати. Того самого дня, 21 квітня, до будівлі Меджлісу під’їхав автобус із 30 самооборонівцями Криму, щоб зняти український прапор. За повідомленням інформагентств, самооборонівці встановили драбину, зняли український прапор і замість нього помістили кримський. Прапор України вони забрали із собою. Під час спецоперації вони штовхали техпрацівниць Меджлісу, які намагалися перешкоджати їхнім діям. Хлопця, який захищав жінок, збили з ніг і штовхали. Автобус самооборони супроводжувала машина міліції, самі ж право?охоронці у ситуацію не втручалися. На виклик працівників Меджлісу з міліції ніхто не приїхав.

А напередодні цих подій лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва і Рефата Чубарова, що їхали з Києва, не пускали на територію Криму, забравши паспорти і протримавши на адміністративному кордоні в Армянську протягом години. Свої дії прикордонники мотивували тим, що нібито Джемілєв перебуває у списку нев’їзних у Крим громадян.

«Прикордонники щось довго з’ясовували і передзвонювали, — розповів Мустафа Джемілєв. — Я зрозумів, що дзвінок надійшов із Москви, щоб нас все-таки пропустили».

Таке ставлення тих, хто захопив владу у Криму, не залишає кримським татарам вибору, тому вони залишатимуться громадянами України і планують брати участь у виборах Президента. Член Меджлісу Ескендер Барієв зазначив, що відповідно до закону про окуповані території і закону про вибори Президента голосувати громадяни України, які живуть на території АР Крим, можуть на прикордонній території, можливо, в селах Херсонської області. Буде організовано колони та виїзди людей на виборчі дільниці. Однак, за словами Е. Барієва, є побоювання, що буде недостатньо виборчих дільниць і доведеться створювати додаткові: «Це питання треба ставити перед ЦВК, оскільки з Криму можуть поїхати десятки тисяч виборців». На його думку, псевдовлада Криму всіляко перешкоджатиме волевиявленню кримчан — громадян України, оскільки не в інтересах Росії, щоб велика кількість людей довела, що вони на території Криму хочуть зберегти своє громадянство і голосувати за Президента України.

Кримські татари планують провести референдум про статус Криму, щойно для цього виникнуть прийнятні умови. «Своє слово ми ще маємо сказати, — зазначив Мустафа Джемілєв, — у найпереконливіший спосіб через референдум. Він відбудеться, щойно будуть гарантії його безперешкодного проведення». 

P.S. Учора рано-вранці, коли Мустафа Джемілєв знову виїхав за межі Криму, на кордоні йому було вручено акт-повідомлення про заборону в’їзду до Росії строком на 5 років до 19 квітня 2019-го. Лідер  кримських татар зазначив, що це рішення — «показник того, з якою «цівілізованою» державою ми маємо справу», і защначив, що незважаючи на жодні «постанови», повернеться до Криму.