На першій публічній прес-конференції, проведеній минулого тижня за новим європейським форматом, Президент Петро Порошенко анонсував план проведення суспільних і економічних перетворень на осяжну перспективу. А днями заступник Глави Адміністрації Президента, голова виконавчого комітету Національної ради реформ Дмитро Шимків уже докладніше представив громадськості «Стратегію реформ-2020» Президента України.

Енергонезалежність визначено однією з першочергових державних програм. Фото УНIAН

«Головним у здійсненні цих реформ є цінності, які об’єднали нас у прагненні жити за європейськими стандартами і були засвідчені перед усім світом під час Революції гідності», — задав тон виступу Дмитро Шимків.

Метою реформ визначено досягнення європейських стандартів життя та гідного місця України у світі. «Стратегія-2020» містить понад 60 реформ. Першочерговими з них стануть оновлення влади та антикорупційна реформа, судова реформа, децентралізація та реформа державного управління, дерегуляція та розвиток підприємництва, реформи правоохоронної системи, системи національної безпеки та оборони, охорони здоров’я та податкова реформа. Також визначено дві першочергові державні програми: енергонезалежності та популяризації України у світі.

Серед ключових показників, яких планують досягти до 2020 року, — з 8508 до 16 000 доларів зростання частки ВВП на душу населення, підвищення зі 112 місця до першої двадцятки у рейтингу легкості ведення бізнесу, залучення 40 мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій, доведення військових витрат з нинішніх 1,02% до 5% ВВП, підвищення середньої тривалості життя на три роки.

Дмитро Шимків наголосив, що наслідком упровадження реформ має стати формування нового суспільного договору між владою, громадянським суспільством і бізнесом, в якому кожна зі складових повинна не лише переосмислити свої функції, а й почати взаємодіяти за новими правилами. За цими правилами, влада служить суспільству, функціонує просто, прозоро і привабливо, а громадянське суспільство активно контролює дії влади і сумлінно служить суспільному благу, бізнес функціонує по-новому: чесно платить податки і підтримує суспільство.

«На відміну від численних спроб впровадження реформ в Україні, ініціатива Президента України «Стратегія-2020» є адаптивною, не звужується виключно як тимчасовий політичний проект, заснована на широкому залученні громадськості та орієнтована на сталість влади зі створенням механізму широкого дискусійного майданчика, яка з урахуванням зворотного зв’язку здатна бути гнучкою і релевантною викликам часу і стати реальним інструментом трансформації суспільства», — пояснив науковими термінами суть змін Дмитро Шимків.

Заступник Глави Адміністрації Президента зазначив, що лише «управління тим, що можна виміряти», можна вважати ефективним. «Стратегія-2020» передбачає механізм постійного моніторингу ефективності.

Захід відбувався у Національному університеті «Києво-Могилянська академія», повідомляє прес-служба Президента. У презентації та обговоренні взяли участь представники громадських організацій, політичних партій, експерти і науковці, представники бізнес-асоціацій та ЗМІ.

Дмитро Шимків повідомив, що створено сайт, присвячений реформам в Україні: www.reforms.in.ua. На цьому інформаційному ресурсі представлено національну модель управління майбутніми реформами.  

Відділ новин
«Урядового кур’єра»