По-різному проводили свій перший офіційний матч на міжнародній арені численні наставники київського «Динамо». Відверто не пощастило Олегові Лужному, якому довелося дебютувати в Лізі чемпіонів грою проти «Манчестер Юнайтед». З Великої Британії біло-блакитні повернулися на щиті — 0:4. Нинішньому спортивному директорові киян Олексієві Михайличенку фортуна всміхнулася: на старті євросезону він розгромив скромний «Пюнік» з Вірменії з тим самим рахунком.

Артем Кравець (праворуч) забивав іспанській «Валенсії», відзначився і проти португальців.Фото з сайту ФК "Динамо Київ"

Набагато важливіше інше — як далеко проходила команда на шляху до престижних континентальних трофеїв. Тут немає рівних Валерію Лобановському, який після повернення додому з Близького Сходу вивів Андрія Шевченка та його партнерів у вісімку кращих Ліги чемпіонів. А от один із його підопічних Леонід Буряк свого часу осоромився: вилетів з найпрестижнішого турніру в кваліфікації, поступившись маловідомому швейцарському «Туну».

Ще одному талановитому гравцю пощастило грати під керівництвом Маестро — він впевнено дебютував у Лізі Європи. 40-річний Сергій Ребров, якому доводиться розгрібати завали після його попередника на тренерській лаві, в класичному контратакуючому стилі обіграв португальський клуб «Ріу Аве» — 3:0.

Як показав старт української Прем’єр-ліги, поки що атакувати Андрієві Ярмоленку і компанії вдається набагато краще, ніж захищатися. Проблеми столичного клубу в обороні зайвий раз продемонструвала остання гра проти луганської «Зорі». Перед стартом на євроарені головного болю у тренерського штабу побільшало. Отримав травму стегна центральний захисник Данило Сілва, а на розминці відчув біль у литковому м’язі воротар Олександр Шовковський.

На щастя, Олександра Рибку несподівана заміна не застала зненацька. А 20-річний Микита Бурда хоча й помітно нервував у центрі оборони, але загалом зі своїми обов’язками впорався.  З одного боку, його страхував Драгович, з іншого — дуже продуктивно діяли опорні півзахисники — Сидорчук і Рибалка, які зірвали безліч спроб господарів поля вийти на ударні позиції.

Невипадково на післяматчевій прес-конференції головний тренер динамівців перш за все звернув увагу на надійні дії в захисті.

— Перед кожним матчем я нагадую гравцям одну з аксіом сучасного футболу: вступати в боротьбу за м’яч одразу після його втрати, — пояснив Сергій Ребров. — Сьогодні це виходило вдало. Гадаю, хлопцям самим подобається така агресивна манера гри: адже з’являється простір для атаки, гострі моменти. У нас були проблеми в обороні, але добре, що вдалося зіграти на нуль. Це повинно додати впевненості хлопцям на наступні зустрічі.

Як і рік тому, в груповому турнірі Ліги Європи нашу країну представляють три клуби. «Дніпро» і «Металіст» починали осінній марафон домашніми матчами й обидва поступилися своїм суперникам. Можна зрозуміти нинішніх підопічних Мирона Маркевича: до Києва прилетів один із головних фаворитів турніру — міланський «Інтер». Досить згадати, що чотири роки тому під орудою знаменитого Жозе Моуріньо італійці стали переможцями Ліги чемпіонів.

Ключовий момент поєдинку стався на 68 хвилині, коли німецький арбітр Фелікс Цвайєр показав червону картку Руслану Ротаню. Суддя, скорше,  помилився, та варто зазначити й таке: капітан українського віце-чемпіона вийшов на поле надто збудженим, нервово реагував на будь-які рішення арбітра, змарнував кілька дуже перспективних штрафних ударів.

Команда такого високого класу, як підопічні Вальтера Маццаррі, чисельну перевагу на важливій тактичній позиції в центрі поля реалізувала майже миттєво: Амброзіо буквально продрався на ударну позицію і змусив капітулювати Дениса Бойка, який моментами діяв просто блискуче. За два тижні дніпропетровцям доведеться виправляти становище у Франції, де на них чекатиме місцевий «Сент-Етьєн».

Найскладніша ситуація в «Металіста». Бронзовий призер тогорічної першості нині перебуває в такому стані, коли ніхто не може передбачити, що від нього чекати в кожному наступному матчі.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи 1 тур

Група F

Дніпро (Україна) — Інтер (Італія) — 0:1       

Гол: Амброзіо (71)

Карабах (Вірменія) — Сент-Етьєн (Франція) — 0:0

2 жовтня. Сент-Етьєн — Дніпро, Інтер — Карабах.

Група J

Ріу Аве (Португалія) — Динамо (Україна) — 0:3

Голи: Ярмоленко (20), Беланда (25), Кравець (70)

Стяуа (Румунія) — Ольборг (Данія) — 6:0

Голи: Санмартян (51), Русеску (59, 73), Кесеру (61, 65, 72)

2 жовтня. Динамо — Стяуа, Ольборг — Ріу Аве.

Група L

Металіст (Україна) — Трабзонспор (Туреччина) — 1:2  

Голи: Гоменюк (61)  — Констан (25), Пападопулос (90+4)

Легія (Польща) — Локерен (Бельгія) — 1:0      

Гол: Радович (58)

2 жовтня. Локерен — Металіст, Трабзонспор — Легія.