Головне завдання керівника — розвинути лідерський потенціал інших, спонукати себе і колег   до постійного вдосконалення, роботи в партнерстві, орієнтації на спільний результат.

Джон ДЖЕКСОН, автор
і головний розробник
Академії лідерства

Усталена думка, що успіх будь-якої справи залежить лише від першої особи, в нинішніх реаліях зазнає певних деформацій. Сучасна практика управлінської роботи підказує, що навіть найталановитішій людині, наділеній величезною волею, потужною працездатністю, іншими природними здібностями, далебі не завжди вдається зрушити гори з місця.

Причина проста: невміння чи неспроможність створити команду. Тільки не лідерську, де все підпорядковано тому, що скаже шеф, а колектив однодумців-лідерів на кожному робочому місці об’єднаний спільною ідеєю.  «Керувати людьми — це йти за ними», — казав мудрий китаєць Лао Цзи.

Джон Джексон, автор і головний розробник Академії лідерства — тренінгової програми Центру експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи, пояснюючи сутність проблеми, вдається до англійського прислів’я: «Можна привести коней до водопою, проте не можна змусити їх напитися». Свого часу він був радником британського прем’єр-міністра і успішно конструював децентралізацію та реформу місцевого самоврядування на Туманному Альбіоні, а тепер його досвід став надбанням багатьох країн-членів Ради Європи, зокрема й України.

Фото з сайту rnns.com

— Кожен спроможний бути лідером, — зазначає пан Джон. — Бути чи не бути лідером — особистий вибір кожного. Саме лідерство на публічній службі здатне призвести до змін, воно є основою доброго врядування.

Програма «Академія лідерства» грунтується на новітньому інструментарії муніципального менеджменту та найкращих практиках країн-членів Ради Європи, які досягли успіху в реформуванні та розвитку місцевої і регіональної демократії.

З 2011 по 2014 рік  завдяки програмі РЄ «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні» до таких тренінгів долучилися понад 200 українських міст, селищ і сіл. Підготовку в академії пройшли викладачі та тренери, які нині продовжують навчати депутатів місцевих рад, очільників та працівників місцевого самоврядування. Те, що це реальні, а не лише засвідчені на папері надбання, переконливо довела нещодавно проведена в столиці конференція «Лідерство — місцеве самоврядування — розвиток».

Потреба в цьому велика, адже децентралізація, яка розпочалася в нашій країні, вимагає кардинального переходу від керування до врядування, а отже, і нової якості кадрового потенціалу,  зокрема на місцевому рівні.

Йдеться про те, що сучасне покоління очільників громад має бути не лише висококласними фахівцями, а й  постійно вчитися, самовдосконалюватися, вміти слухати  і обов’язково чути своїх колег, партнерів та громаду, ділити з ними повноваження й відповідальність задля досягнення спільних цілей у найбільш прийнятний для всіх спосіб. Так, на думку авторів програми РЄ «Академія лідерства», забезпечуватиметься синергія з усіма ключовими учасниками процесу децентралізації та реформи місцевого самоврядування. 

Заплановані на нинішню осінь вибори до місцевих рад суворо екзаменуватимуть тих, хто ще не зрозумів, що реформи в кожному місті, селищі, селі — це не забаганка центральної влади, а невідворотний виклик сучасності, нагальна потреба українського суспільства.