Цинічний фарс замість виборів — ситуація, до якої кримчанам не звикати. Вони ж бо, якщо не всі, то значна частина, долучилися до березневого референдуму про перехід півострова до Росії. Тож нині все пішло за накатаним сценарієм, хіба з тією різницею, що жодного зовнішнього тиску не було. За нинішньої ситуації на Донбасі світовій спільноті було не до Криму. Проте на неї відреагувало Міністерство закордонних справ України.

У заяві зовнішньополітичного відомства йдеться, що Україна рішуче засуджує проведення Російською Федерацією так званих виборів на тимчасово окупованій території Криму та Севастополі, які були, є і залишатимуться невід’ємною частиною суверенної Української держави, де діє Конституція та закони України.

Саме тому «вибори» є нелегітимними, а їх результати з юридично-правової точки зору — нікчемними та не матимуть жодних наслідків для нинішнього статусу Криму та Севастополя в рамках міжнародно визнаних кордонів України. А всі причетні до організації та проведення «виборів» нестимуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

«Ми закликаємо міжнародне співтовариство, — йдеться в заяві, — засудити проведення Російською Федерацією так званих «виборів» в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь. Очікуємо також, що цивілізований світ дасть належну оцінку протиправним діям російської окупаційної влади, що продовжує утиски, дискримінацію і репресії проти кримських татар, українців і представників інших національностей, котрі не змирилися і ніколи не змиряться з окупацією АР Крим».

І це не просто слова. На сьогодні існує велика кількість доказів і свідчень, які підтверджують порушення російською стороною взятих на себе міжнародних зобов’язань у сфері прав людини, за які російській стороні таки доведеться відповідати.

У такий спосіб кримчани висловлювали свою громадянську позицію. Фото з мережі Fasebook

Такої ж думки дотримується і міністр юстиції Павло Петренко. На брифінгу у клубі Кабінету Міністрів він заявив, що протиправні дії та злочини, які вчиняє псевдовлада у Криму проти етнічних українців, кримських татар, інших громадян не можуть залишатися поза увагою як українського суспільства, так і міжнародної спільноти.

Міністерство юстиції ще за два тижні напередодні проведення так званих виборів до псевдозаконодавчих органів Криму надіслало правову позицію-звернення до Генерального прокурора України щодо порушення кримінальних проваджень за фактом незаконного проведення виборів на півострові.

«Генеральна прокуратура на наше звернення відреагувала, — заявив міністр. — Порушено низку кримінальних проваджень. Ми інформуємо всіх осіб, які є нині організаторами цих псевдовиборів, а передусім — тих осіб, яких втягуватимуть у так званий передвиборчий процес з організації цих виборів, що вони є співучасниками злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України. Зокрема статтею 109 — це посягання на територіальну цілісність і конституційний лад України. За цими фактами буде проведено розслідування, і особи (незалежно стільки сплине часу) понесуть відповідальність за ті дії, які вони вчиняють щодо проведення псевдовиборів».

Народний депутат України Мустафа Джемілєв розповів, як саме порушуються права кримськотатарського народу. Окупаційна влада, а саме ФСБ, слідче управління, прокуратура, проводять масові незаконні обшуки і перевірки у зв’язку з нібито вчиненням провокацій татарами. Вилучають релігійну та політичну літературу, розшукують студентів, які співали гімн України, встановлюють заборони не лише на в’їзд на територію Криму, а й на виїзд. 

«Шукають нібито заборонену літературу, а риються в особистих блокнотах, комп’ютерах. І при цьому не залишають протоколів, а якщо й дещо вилучають — немає жодних актів про проведення обшуку», — сказав Мустафа Джемілєв.

За його словами, більшість кримськотатарського народу вибори вважають недійсними. Він також наголосив, що його народ за захистом своїх прав звертатиметься до Європейського суду з прав людини. Міністр юстиції України цілком солідарний з лідером кримськотатарського народу. Він переконаний: світ має знати, що в окупованому Криму відбуваються масові порушення прав людей, утиски, обшуки та переслідування українців і кримських татар. Усі ці факти Мін’юст ретельно фіксує і долучить до справи, яка нині розглядається у згаданому суді.

Також там розглядається справа стосовно викрадення окупантами дітей-сиріт зі сходу України. На підтвердження злочинних дій окупантів та їхніх посіпак зібрано численні факти співробітництва Російської Федерації з терористами, підтримки бойовиків, зокрема й щодо викрадення людей, незаконного їх утримання і позбавлення волі.

Україна розраховує на справедливий вердикт Європейського суду з прав людини. На переконання Павла Петренка, це буде не лише ще одним доказом причетності Росії до підтримки і фінансування терористів, а й сприятиме остаточному знищенню міфу про громадянську війну в Україні, який Путін нав’язує світові.

«В Україні відбувається війна між Росією і Україною, — цитує слова високопосадовця його прес-служба. — І Росія використовує найганебніші засоби ведення цієї війни: як використання забороненої у всьому світі зброї, так і викрадення людей». 

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»