Дебати на тему «Політична й безпекова ситуація в Україні та її наслідки» у ПАРЄ були введені до порядку денного асамблеї замість питання перегляду санкцій проти російської делегації. У день відкриття сесії Бюро асамблеї дійшло висновку, що обговорювати можливість повернення права голосу росіянам у ПАРЄ немає сенсу. Адже Росія й не думає повертати анексований Крим Україні та припиняти безпосередню участь у воєнному конфлікті на Донбасі.

Відлуння Кремля

Хоча російську тему на квітневій сесії винесли за рамки порядку денного, та її все ж порушували під час дебатів щодо України. Очевидно тому, що ці дебати не передбачали ухвалення резолюції, їх тональність була доволі жорсткою. І, як сказав український депутат Олексій Гончаренко, хоча у сесійні залі представників Держдуми, які бойкотують ПАРЄ, не було, та у виступах деяких парламентаріїв асамблеї виразно вчувалося «відлуння Кремля».

Чимало промовців не лише від соціалістів і «лівих», а й від Європейської народної партії, наголошували, що Україна не демонструє особливого прогресу в проведенні реформ, не виконує повною мірою мінські домовленості, а санкції ЄС проти Росії — неефективні й шкодять європейській економіці.

Так лідер «лівих» з Нідерландів Тіні Кокс заявив, що «чимало політиків в Україні використовують конфлікт на Донбасі як виправдання затримки проведення реформ й усунення причини катастрофи, яка руйнує країну». Водночас, за його словами, чимало європейських політиків «називають себе друзями України, але діють безвідповідально».

Депутат від партії соціалістів Жозет Дюр’є заявила, що мінські домовленості не виконуються, бо «сторони конфлікту не довіряють одна одній». Крім того, ще однією причиною цього є те, що «Україна не контролює свої кордони, а Росія продовжує постачати зброю й направляти військових на Донбас».

Британський соціаліст Джон Томлінсон вважає, що «прогрес у проведенні конституційної та економічних реформ в Україні доволі повільний». Проте, на його думку, відповідальність за це значною мірою лежить на Росії, «яка продовжує агресивну експансію» на сході України. Його співвітчизник консерватор Річард Балф упевнений, що «Європа не готова продовжувати режим санкцій проти Росії й не має бажання озброювати українців, бо економіка Греції і Фінляндії постраждали від санкцій більше, ніж економіка Росії». «Для українського уряду зараз важливо за допомогою реформ зробити свою країну такою, щоб росіяни говорили: «Чому ми не живемо в Україні?».

Угорський депутат Золт Немет застеріг колег від звички до щоденної агресії Росії проти України. Фото з сайту blogspot.com

Невмотивовані вимоги

Угорський депутат Золт Немет застеріг колег від «звички до щоденної агресії Росії проти України». «Якщо ми звикнемо до цього, то втратимо Україну», — заявив він. Політик вважає, що ЄС повинен встановити безвізовий режим для українців і продемонструвати Києву чітку європерспективу, бо «таке рішення ухвалили самі українці, і ми не маємо права їм у цьому відмовити».

Дії Росії в Україні спричиняють побоювання спрямування її військової агресії й проти інших європейських країн. Таку думку висловив британський депутат, автор доповіді про гуманітарну кризу та стан переміщених осіб в Україні Річард Шеридан. Він розповів про свої враження щодо поселень, організованих російською владою для біженців з України, де він побував узимку. За його словами, «тварини утримуються у ліпших умовах, ніж люди у цих тимчасових таборах». Розповів і про свої зустрічі з російськими матерями, чиї сини воюють на Донбасі: «Вони зі сльозами говорили мені, що не знають про те, чи живі їхні діти, і це було дуже страшно». На завершення виступу він закликав Москву негайно звільнити з тюрми члена ПАРЄ Надію Савченко.

Справжнє обурення викликала критика деяких промовців щодо України у шведського депутата Керстін Лундгрен: «Як ми можемо вимагати від країни, проти якої розгорнута пряма воєнна агресія, яка не контролює частину свого кордону, яка постраждала від анексії, виконувати якісь зобов’язання, коли сама країна-агресор цього не робить?!». На її думку, Мінські угоди складено таким чином, щоб підживлювати війну. Мовляв, просто створили завісу для конфлікту, а Європа не виявляє особливого бажання зазирнути за неї.