ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 24 жовтня 2014 року                                          м. Київ                                                                     № 2058

Про скарги кандидата у народні депутати України  в одномандатному виборчому окрузі № 11
Мельника О.В.,
зареєстровані в Центральній виборчій комісії 11 та 22 жовтня 2014 року за № 21-36-33380 та №21-36-39164

До Центральної виборчої комісії 11 жовтня 2014 року надійшла  скарга  кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Мельника Олександра Володимировича, суб’єктом оскарження в якій  визначено кандидата у народні депутати України Солейко Наталію Петрівну, яка балотується в цьому ж окрузі.

Згідно з частиною другою статті 111 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон) та пунктом 6.8 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі – Порядок), 12 жовтня 2014 року вказану скаргу було повернуто без розгляду суб’єкту звернення зі скаргою, у зв’язку з її оформленням без дотримання передбачених статтею 110 Закону та пунктом 6 Порядку вимог.

Натомість постановою Вищого адміністративного суду України від 22 жовтня 2014 року в справі № А/800/258/14 зобов’язано Центральну виборчу комісію розглянути вказану скаргу.

Крім того, до Комісії 22 жовтня 2014 року надійшла ще одна скарга  кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Мельника О.В., суб’єктом оскарження в якій  також визначено кандидата у народні депутати Українив цьому ж окрузі Солейко Н.П.

Суб’єкт звернення зі скаргами просить Центральну виборчу комісію оголосити кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Солейко Н.П. попередження за порушення визначених частиною шостою статті 49 Закону термінів подання до відповідної виборчої комісії проміжного фінансового звіту про надходження та використання коштів її виборчого фонду.

На обґрунтування своєї вимоги суб’єктом звернення зі скаргами подано оригінали судових рішень, зокрема постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 9 жовтня 2014 року в справі № 802/3578/14-а за позовом кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Мельника О.В. до кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Солейко Н.П., третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача – окружна виборча комісія з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 11, про визнання бездіяльності протиправною та встановлення порушення Закону та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 13 жовтня 2014 року № 802/3578/14-а за апеляційною скаргою кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Солейко Н.П. на вказану постанову Вінницького окружного адміністративного суду.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копії скарги з доданими до неї матеріалами 22 жовтня 2014 року надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії 23 жовтня 2014 року надійшли письмові пояснення суб’єкта оскарження.

Так, суб’єкт оскарження вказує, що кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Мельником О.В. 7 жовтня 2014 року подано позов до Вінницького окружного адміністративного суду про визнання бездіяльності протиправною та встановлення порушення щодо кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Солейко Н.П., 9 жовтня 2014 року вказаним судом ухвалено відповідну постанову. Вінницьким апеляційним адміністративним судом 13 жовтня 2014 року винесено ухвалу, згідно з якою постанова Вінницького окружного адміністративного суду від 9 жовтня 2014 року набрала законної сили.

Проте суб’єкт оскарження зазначає, що вказану скаргу подано до Центральної виборчої комісії з порушенням строків її подання. Згідно з поданими як докази додатками, а саме копіями постанови Вінницького окружного адміністративного суду від 9 жовтня 2014 року та ухвали Вінницького апеляційного адміністративного суду від 13 жовтня 2014 року, п’ятиденний строк звернення зі скаргою закінчується 18 жовтня 2014 року, тоді як скаргу подано до Центральної виборчої комісії 22 жовтня 2014 року.

Крім того, в скарзі від 11 жовтня 2014 року в мотивувальній частині Мельник О.В. посилається на вищезазначену постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 9 жовтня 2014 року, яка на час подання скарги до Центральної виборчої комісії не набрала законної сили, що суперечить законодавству України.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 12 Закону суб’єктом виборчого процесу є кандидат у народні депутати України, зареєстрований у встановленому Законом порядку.

Постановою Центральної виборчої комісії від 27 вересня 2014 року № 1249 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Мельника Олександра Володимировича.

Постановою Центральної виборчої комісії від 23 вересня 2014 року № 1089 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, висунутих політичною партією Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України
26 жовтня 2014 року" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Солейко Наталію Петрівну.

За змістом частин першої та другої статті 108 Закону та пунктів 2.1, 2.2 Порядку кандидат у народні депутати України, зареєстрований у встановленому Законом порядку, може оскаржити до виборчої комісії, зокрема, бездіяльність іншого кандидата у народні депутати України. Частиною восьмою вказаної статті Закону та пунктом 3.4 Порядку передбачено, що скарга на дії чи бездіяльність кандидата у народні депутати України може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Комісія зазначає, що згідно зі статтею 108 Закону скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта розгляду скарги.

Розглянувши скаргу з доданими до неї судовими рішеннями, а також пояснення суб’єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.

Постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 9 жовтня 2014 року в справі № 802/3578/14-а визнано протиправною бездіяльність кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Солейко Наталії Петрівни, що полягає у неподанні  за двадцять днів до дня голосування до окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 11 проміжного фінансового звіту про надходження та використання коштів її виборчого фонду за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до двадцять другого дня до дня голосування

Так, указаним рішенням Вінницького окружного адміністративного суду встановлено, що кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Солейко Н.П. не вчасно подано проміжний фінансовий звіт до окружної виборчої комісії  з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 11, а саме в терміни, встановлені частиною шостою статті 49 Закону, що свідчить про її пряму бездіяльність, невиконання обов’язку як кандидата у народні депутати України.

Ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 13 жовтня 2014 року постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 9 жовтня 2014 року в справі 802/3578/14-а залишено без змін.

Частиною п’ятою статті 124 Конституції України встановлено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України.

Згідно з частиною першою статті 61 Закону Центральна виборча комісія приймає рішення про попередження політичній партії, кандидати у народні депутати України від якої включені до виборчого списку політичної партії, або окремому кандидату в народні депутати України.

За змістом частини першої, пункту 7 частини другої статті 61 Закону Центральна виборча комісія приймає рішення про оголошення попередження окремому кандидату в народні депутати України у разі порушення визначених частиною шостою статті 49 Закону термінів подання до відповідної виборчої комісії розпорядником коштів накопичувального рахунку виборчого фонду партії, розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному окрузі фінансового звіту про надходження та використання коштів виборчого фонду (у тому числі проміжного).

Попередження, зазначене у частині першій вказаної статті, оприлюднюється Центральною виборчою комісією у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії (частина четверта статті 61 Закону).

Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено передбачені Законом підстави для оголошення кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Солейко Н.П. попередження.

Враховуючи викладене, відповідно до пункту 1 частини другої статті 30, частин першої – четвертої статті 61, статей 108 – 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Скарги кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Мельника Олександра Володимировича, зареєстровані в Центральній виборчій комісії 11 та 22 жовтня 2014 року за № 21-36-33380 та № 21-36-39164, задовольнити.

2. Оголосити кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Солейко Наталії Петрівні попередження за порушення визначених частиною шостою статті 49 Закону України "Про вибори народних депутатів України" термінів подання до відповідної виборчої комісії проміжного фінансового звіту про надходження та використання коштів її виборчого фонду.

3. Копії цієї постанови надіслати кандидатам у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 11 Мельнику О.В. та Солейко Н.П.

4. Цю постанову оприлюднити в газетах "Голос України", "Урядовий кур’єр" та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   М. ОХЕНДОВСЬКИЙ