За законопроект №2217-а про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади проголосували 265 народних депутатів, проти — 87, утрималися — 5. Відмова від централізованої моделі управління в державі, забезпечення спроможності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні, враховуючи принципи субсидіарності, повсюдності та фінансової самодостатності місцевого самоврядування, — ось шляхетна мета майбутніх змін. 

Однак найбільше списів  зламано навколо норми про особливості місцевого самоврядування окремих територій Донецької та Луганської областей. Пристрасті у сесійній залі цього разу обмежилися лише вигуками та блокуванням трибуни, однак після того, як Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закрив сесію,  радикально налаштовані протестувальники під стінами парламенту додали у вогонь оливи: у правоохоронців полетіла бойова граната, травмовано десятки бійців Нацгвардії, кількох «швидкі» забрали з украй тяжкими пораненнями. 

Систему адміністративно-територіального устрою України, як передбачено у законопроекті № 2217-а, становлять адміністративно-територіальні одиниці: громади, райони, регіони. Територія України поділена на громади. Громада це первинна одиниця у системі адміністративно-територіального устрою України. Кілька громад утворюють район. АР Крим та області є регіонами України. Особливості Києва, Севастополя у системі адміністративно-територіального устрою України визначають окремі закони.

Префект проти сепаратизму

Проект закону передбачає також, що виконавчу владу в районах і областях, у Києві та Севастополі здійснюють префекти. Префект це державний службовець, якого  призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабміну Президент України.  Також законопроект регламентує, що префект під час здійснення своїх повноважень відповідальний перед Президентом України, підзвітний та підконтрольний уряду.  Префект на відповідній території наглядає за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координує роботу територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Окрім того, законопроект передбачає, що територіальна громада здійснює місцеве самоврядування як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування шляхом самостійного регулювання суспільних справ місцевого значення та управління ними в межах Конституції і законів України.

У законопроекті зазначено, що до матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування належать: земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об’єкти, що є у комунальній власності територіальної громади.  Фінансовою основою передбачені і місцеві податки, збори, частина загальнодержавних податків та інші доходи місцевих бюджетів.

Законопроект № 2217-а регламентує, що повноваження сільських, селищних, міських голів та депутатів місцевих рад, обраних на чергових виборах у жовтні 2015 року та місцевих виборах у період із жовтня 2015 року до жовтня 2017-го, припиняються з дня набуття повноважень відповідно головами громад, радами громад, районними та обласними радами, обраними на наступних чергових місцевих виборах у жовтні 2017 року.

Прихильність до мінських угод

Як відомо, 16 липня народні депутати 288 голосами включили цей законопроект до порядку денного та направили на розгляд Конституційного суду.  31 липня Конституційний суд  оприлюднив свій висновок про відповідність цього документа Основному Закону. Нині голосів «за» було дещо менше. Однак, якщо проголосований законопроект  вдруге витримає аналіз Конституційного суду, для його ухвалення знадобиться вже конституційна більшість, тобто 300 голосів  народних обранців.

Про те, що Київ змушений буде ухвалити  відповідне законодавство про «особливий статус» Донбасу згідно з мінськими домовленостями, що передбачає 11 пункт мінських угод, експерти говорили ще влітку.

Попри це, Президент України та інші представники влади неодноразово заявляли, що самоврядування на непідконтрольних Києву територіях — це не «особливий статус», а використання цього терміна — спекуляція. 

Перед голосуванням та під час його частина депутатів, зокрема від Радикальної партії, блокували трибуну, стукали порожніми пластиковими пляшками, кричали «Ганьба!»  і включали сирену. Представник фракції Юрій Шухевич заявляв, що у цьому питанні Україну зраджує Європа, як колись вона зрадила Чехословаччину перед Гітлером, а також двічі процитував думки Володимира Леніна про рабів.

Проти цих змін була і більша частина фракції «Самопоміч». Її голова Олег Березюк під час виступу заявив, що йдеться про «зраду України». Противники прийняття цих змін наполягали, що вони нададуть надто широкі права окупованим районам Донбасу.

На ухваленні цих змін наполягав голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Він стверджував, що жодних особливих прав ні Донбас, ні жоден інший регіон не отримає, але місцеві громади зможуть краще розпоряджатися своїми ресурсами.  Пізніше на брифінгу спікер висловив переконання, що до кінця 2015 року парламент остаточно ухвалить зміни до Конституції щодо децентралізації.

«Докладатиму  всіх зусиль, щоб боротися за кожен голос, за кожного представника коаліції. Я вірю в це, я знаю, що ця реформа є справжньою, що ця європейська реформа, що вона відповідає Європейській хартії з питань місцевого самоврядування», — сказав Володимир Гройсман.

Учора біля Верховної Ради сталася кривава провокація. Фото зі сторінки twitter.com

Європа вітає голосування і засуджує насильство

Генсек Ради Європи Турбьорн Янгланд на своїй сторінці у Твіттері  привітав голосування у Верховній Раді на підтримку конституційної реформи і децентралізації. Він висловив сподівання, що процес реформ триватиме.

Коли верстався номер.  За попередньою інформацією Міністерства внутрішніх справ, внаслідок  провокацій під Верховною Радою отримали поранення близько сотні працівників органів внутрішніх справ,  більше 10 правоохоронців — у тяжкому стані, у столичній лікарні від кульового поранення помер солдат-строковик Нацгвардії 25-річний Ігор Дебрін з Херсонщини.

Коли верстався номер, було відомо про тридцятьох затриманих правоохоронцями порушників з гранатометником включно. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Кримінальне провадження відкрито за статтею  258 Кримінального кодексу — терористичний акт. Тепер суспільству слід оцінити, чому стати жертвою бойової гранати і дістати кулю в груди у центрі столиці  так легко?