Попри те, що на посту Президента Петро Порошенко офіційно перебуває із 7 червня, річницю його керування країною суспільство відраховує від дня перемоги на виборах — 25 травня. Підсумки роботи глава держави підбив днями в ході інтерв’ю, організованого для представників вітчизняних телеканалів.

У його оцінках та прогнозах на майбутнє України переважав не песимізм, а швидше реалізм. Одна з таких ноток: українцям потрібно навчитися жити в новій Україні, зважаючи на нові умови, не розчаровуватися, «зчепити зуби і далі йти до перемоги, вірити в державу і любити її».

Наші співгромадяни ніколи не втрачають здорового оптимізму. Фото Володимира ЗАЇКИ

Економічне навантаження...

Президент розповів, що вже доручив провести прозору перевірку об∂рунтованості підвищення тарифів для населення. «Обурення громадян, яке вони висловлюють, тарифами має отримати абсолютно чітку, прозору, зрозумілу відповідь. Кожна бідна людина має переконатися, що її фінансовому стану нічого не загрожує, повинна мати чітку інструкцію, що слід зробити, аби бути впевненою, що жодна зайва копійчина з її бюджету не піде», — наголосив Петро Порошенко.

У цьому контексті йшлося і про субсидії. Основні платежі за газ наші співвітчизники отримають у вересні-жовтні. До цього часу керівництво держави має підготувати субсидії, зробити механізм їх отримання автоматичним. «Гроші на субсидії є. Зокрема за рахунок коштів, які зараз ті, хто видобуває нафту (це і комерційні структури), сплачують у вигляді рентних платежів», — передає слова Президента його прес-служба.

Було також доручення перевірити об∂рунтованість тарифів. На думку глави держави, тарифи мають бути гнучкими залежно від ринкової кон’юнктури, заходів з енергоефективності, а механізм їх формування — прозорим. «Є ще три місяці, і до вересня це завдання має бути виконано. Кожен має бути впевнений: я з усім розібрався, усе справедливо, все чесно», — додав він.

...і провал ворожого плану

Чи не найбільшою перемогою свого президентства Петро Порошенко вважає провал проекту «Новоросія», який мав охопити дев’ять областей України. Харківська, Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська області і Крим планували відрізати від нашої країни. «Зараз ми чітко розуміємо, яким був план знищення України. Очевидним досягненням усіх українців і всієї України є те, що в цьому місяці було офіційно проголошено: проект «Новоросія» зазнав краху, не відбувся, — сказав Президент. — Ми вимушені визнати, що і Донецьк, і Луганськ з політичних, економічних, соціальних, безпекових, державницьких, геополітичних та інших аргументів може існувати лише в рамках єдиної незалежної суверенної держави Україна».

На думку глави держави, за цей рік мовне питання не розкололо, а навпаки, об’єднало державу. За доказ він назвав випадки, коли російськомовні громадяни в зоні АТО віддають життя за Україну.

Свідомий Президент і зміни тактичного курсу Росії. Нині там витрачають кошти поза Донбасом — щоб дестабілізувати ситуацію в нашій країні та, скориставшись демократією, активізувати антиурядові, антидержавні рухи, посіяти сумнівні настрої. «Вони вкотре переконаються в тому, що їхні придумані у Кремлі сценарії не спрацюють», — наголосив Петро Порошенко.

До слова, за його даними, в зоні АТО виборюють суверенітет України 50 тисяч наших військовослужбовців (рік тому показник не перевищував 5 тисяч осіб). Нинішні ЗСУ він вважає високопатріотичними, модерновими, чесними, із сильним бойовим духом. «Це вже потужне угрупування, здатне захистити себе, — сказав глава держави, додавши, що за три останні місяці втричі збільшилося постачання техніки ЗСУ. — Ми вже маємо іншу армію, яка здатна воювати вночі, здатна здійснювати надзвичайно далекі та ефективні рейди, здатна протистояти агресії».

Маючи сильну армію та дипломатію, заручившись солідарністю світу, Петро Порошенко обіцяє забезпечити мир на Донбасі. Однак, за умови порушення перемир’я та наступу на Збройні сили, він підпише указ про запровадження воєнного стану.