Курс на енергонезалежність, який взяла Україна, спонукає активізувати роботу в напрямі енергоефективності народного господарства країни. Втім, у нас вже є багато розробок, які впроваджуються, а також напрацювань, котрі варто було б узяти на озброєння. Результати цієї роботи представлені на спеціалізованих виставках, які нині демонструють у Києві на найбільшому в Україні виставковому майданчику — в Міжнародному виставковому центрі в рамках масштабного заходу. 

З 4 до 7 листопада під одним дахом тут проходять VІ Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з енергоефективності та відновлюваної енергетики, Х Міжнародний конгрес «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства», XІI Міжнародний водний форум «AQUA UKRAINE-2014», XIІ Міжнародна спеціалізована виставка «КомунТех-2014», ІV Спеціалізована виставка «ЄвроБудЕкспо-2014», Міжнародна спеціалізована виставка «Енергоефективність. Відновлювана енергетика–2014», ХІ Агропромислова виставка «Агрофорум 2014» та інші. Також заплановано конференції, «круглі столи», дискусії, головний лейтмотив яких — розвиток відновлюваної енергетики та раціональне використання енергоресурсів.

Винахідник шукає інвестора

Міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник зауважив: «Насправді енергетична війна почалася задовго до реальних бойових дій на сході України. Розв’язати цю життєво важливу проблему маємо вже зараз. Питання екології та енергоефективності потрібно вирішувати лише в спільному контексті. У нашому міністерстві є напрацювання, і ми вже розіслали іншим міністерствам та центральним органам виконавчої влади листи із пропозицією долучитися та опрацювати різні проекти з енергоефективності».

Підприємства, наукові установи тощо представили на виставках свої розробки, серед яких чимало стосувалося використання альтернативних джерел енергії. Зокрема представлено кілька проектів у галузі використання сонячної енергії. Це і розробки, які можна застосовувати не лише у великих масштабах, а навіть удома, наприклад встановивши сонячний колектор на балконі. Також виробники презентували інноваційні системи утеплення, енергоощадні котли тощо.

Безумовно, мета виробників цього всього — знайти покупців на свою продукцію. Як зазначив Євген, представник підприємства «Еко-Львів», яке виробляє продукцію для благоустрою, «будь-яка виставка — це лотерея. Однак наше підприємство брало участь у такому самому заході торік, люди підходили, цікавились, і потім ми отримали кілька замовлень».

Виробники, які представили на виставці свої розробки, сподіваються, що вони допоможуть забезпечити енергонезалежність України. Фото з сайту alternativenergy.com

Щоправда, не все із представленого в експозиціях запущено в серію і чекає на покупця. Були й експериментальні розробки, які лише чекають на впровадження. Так, чернівецькі винахідники привезли винахід — низькотемпературний двигун із зовнішнім підведенням тепла, який вони називають двигуном майбутнього і сподіваються, що серед відвідувачів виставки знайдеться інвестор, який зацікавиться розробкою і надасть гроші на її серійне виробництво.

Керівники органів державної влади — організаторів заходів на відкритті заходу зазначили, що Україна має великий потенціал та успішну практику впровадження політики енергоефективності й енергозбереження, і за ініціативи українців та підтримки держави можна значно зменшити залежність від імпортних енергоносіїв і насамперед природного газу.

Міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка наголосив, що нині Україна впевнено рухається вперед у розбудові своєї енергонезалежності: «У нас жодний тиждень не минає без аналізу відповідного енергоефективного проекту, який впроваджується в життя. Мені дуже приємно констатувати, що виступаючи у Відні на одній із галузевих конференцій, мої колеги зауважили: наша держава йде в ногу з часом та навіть на півкроку попереду деяких країн світу в розвитку енергонезалежності».

Стимули для заміщення газу

Хоч, безумовно, попереду ще багато роботи. Так, до 2020 року заміщення газу в Україні має становити понад 20% порівняно з нинішнім рівнем споживання блакитного палива, зауважив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Кістіон і підкреслив: «Сьогодні перед нами масштабне завдання — стратегія реформування-2020, спрямована на досягнення стандартів європейського рівня життя. Тільки в такому форматі сформовані й запропоновані до реалізації завдання зможуть відновити країну. Реалізація реформи ЖКГ дасть змогу підняти якість життя, підвищити комфортність проживання людей. Спеціалізовані технічні виставки — такі, як «Комунтех», Аква-Україна, «Євробуд-експо» та «Енергоефективність та відновлювані джерела енергії», вже стали традиційним місцем зустрічі працівників ЖКГ, виробників обладнання, науковців та представників органів влади різних рівнів. А щорічне збільшення кількості учасників дає змогу оцінити і сформувати напрями модернізації реформування ЖКГ, підкреслює актуальність та соціальну значущість цього питання».

Голова Держенергоефективності України Сергій Савчук зауважив: «Нині Україна опинилася перед низкою викликів, і один з них — це виклик нашій енергетичній незалежності. Нам усім важко спостерігати, як раз на місяць НАК «Нафтогаз» виходить на міжбанк, купує мільярд доларів і віддає «в газову трубу». Це ті кошти, які мають працювати децентралізовано в кожному місті, в кожному селі. Попередній уряд не приділяв уваги цим питанням. Але навіть у цих умовах українці займались енергозбереженням, заміщенням газу. Торік Україна спожила 50 мільярдів кубічних метрів блакитного палива. З них на сферу теплопостачання припало 8 мільярдів кубометрів, на бюджетні установи — 1 мільярд, на промисловість — 20 мільярдів кубометрів тощо. У нас виходу немає: треба стимулювати газозаміщення.

Буквально за останні кілька місяців ухвалено низку нормативно-правових актів щодо цього. В минулому місяці ми ухвалили національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року. Зробили це в рамках наших зобов’язань перед європейською спільнотою. 11% енергії з альтернативних джерел в загальному балансі енергоресурсів має бути вироблено і спожито в 2020 році, сьогодні маємо лише 3,8%. Маємо зробити великий стрибок, і на це треба, за попередніми підрахунками, 300 мільярдів гривень інвестицій — і вітчизняних, і закордонних. Також активно впроваджуємо програму із заміни котлів для населення, для цього залучаються кошти Ощадбанку, крім того, готуємо надійну програму заміщення газу в бюджетних установах».

У подоланні енергозалежності Україні готове підставити плече і європейське співтовариство. У цьому запевнив керівник відділу програм зовнішньої допомоги «Енергетика, транспорт, навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні Вальтер Треттон.