Прогноз економічного та соціального розвитку України на 2015 та 2016—2017 роки, схвалений напередодні урядом, оприлюднив на брифінгу в Кабінеті Міністрів перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта.

Прогноз грунтується на двох основних постулатах: аналізі ситуації, яка склалася в поточному році, і певних припущеннях, які урядовці  закладають у прогноз на майбутнє. Зважаючи на те, що нині  вітчизняна економіка перебуває під зовнішнім тиском, спрямованим на її послаблення, негативні тенденції протягом півроку стали досить відчутними. Зокрема, за другий квартал ВВП скоротився на 4,7%, за півроку ця цифра становить 3%. Відчувається негативна динаміка у промисловості, а ось по сільському господарству маємо позитив.

«Ці процеси, які ми маємо в цьому році, — наголосив заступник міністра, — не з’явилися враз. Системні проблеми наростали і проявилися в такому різкому падінні цього року. Вже в 2012—2013 роках промисловість і ВВП впали, і Україна по суті ввійшла в рецесію. Комплекс проблем наростав, і нині поєдналися два чинники: погіршення кон’юнктури для наших товарів (це ціни на основні товари експорту) та штучне погіршення ситуації на російському ринку і блокування експорту.

Далися взнаки й воєнні дії, що негативно впливають як на інвестиційні очікування, так і на інфраструктуру та самі підприємства, які руйнуються. Те, що в Україні останніми роками склалася модель економічного зростання, де ключову роль відігравало споживання, за рахунок якого зростала економіка, не додало позитиву. Тож нині, вважає Анатолій Максюта, країна постала перед необхідністю зміни моделі розвитку економіки зі споживчої на інвестиційну.

Ще один важливий аспект, який впливає на вітчизняну економіку, — динаміка курсу гривні і споживчих цін, між якими досить тісний зв’язок. Нині курс валюти безпосередньо тисне на зростання оптових і роздрібних цін. За таких обставин цього року очікують реальний ВВП мінус 6%. І це за нинішньої ситуації. Якщо вона змінюватиметься в той чи той бік, показники ВВП також не стоятимуть на місці.

Що ж до 2015 року, то для справджування прогнозу, висловленого урядом, спершу потрібно виконати п’ять умов. Передусім завершити активну фазу воєнного конфлікту, розв’язати газову проблему, отримати донорську допомогу в домовлених обсягах, заручитися підтримкою НБУ щодо економічного зростання, диверсифікувати ринки експортних товарів. Інакше ситуація розвиватиметься за зовсім іншим сценарієм.

На 2015 рік їх є два. Згідно з першим, передбачено 0,3% зростання ВВП, за другим — 2%. Обидва вони враховують той факт, що наступного року значно поліпшиться зовнішня кон’юнктура за рахунок зростання світової економіки, і це позитивно впливатиме на експортні можливості України.

Щодо внутрішніх позитивних змін, то вони залежатимуть від інтенсивності реформ, які покращуватимуть інвестиційний клімат, умови ведення бізнесу, сприятимуть боротьбі з корупцією, що врешті обумовить приплив інвестицій і розвиток внутрішнього ринку.

Стосовно найближчої перспективи (2016—2017 роки) в уряді сподіваються на позитивну динаміку розвитку економіки. Скажімо, темпи зростання за другим сценарієм сягнуть 4,5% в 2016 році і 6,5% — у 2017-му. При цьому зросте продуктивність праці, стабілізується баланс товарів і послуг, зросте зайнятість населення. Однак навіть за позитивного сценарію вітчизняна економіка лише в 2017 році досягне передкризового рівня 2007 року.

«Цей прогноз є відбиттям тих тенденцій, які є на сьогодні, — резюмував посадовець. — Але ми працюємо, щоб спробувати змінити ці тенденції і досягти вищих темпів економічного зростання. Щоб ми принаймні швидше вийшли на докризовий рівень і перевищили його.

Для цього вже сьогодні закінчено розробку Національної програми імплементації Угоди між Україною і ЄС. Завершується робота над програмним документом, спрямованим на відбудову економіки України, де буде виписано основні напрями економічної політики, механізми та інструменти її втілення, названо джерела фінансування.