Система податків, яка поки що існує в нашій державі, не задовольняє ні платників, ні адресата цих платежів. Знайти золоту середину у відносинах між ними — головна мета реформування цієї сфери, від якої багато в чому залежить наповнення державної скарбниці. Саме обговоренню майбутніх перетворень було присвячено засідання Національної ради реформ під головуванням Президента Петра Порошенка. 

На його думку, податкова система має стимулювати економічне зростання, бути зрозумілою для платників податків, легкою в адмініструванні та адаптованою до вимог Європейського Союзу. При цьому сплата податків повинна стати невідворотним обов’язком платника. Одне слово, реформа сплати податків має бути рішучою і водночас давати змогу бізнесу адаптуватися до неї. Сюди ж слід зарахувати оподаткування предметів розкоші.

Левова частка бюджету наповнюється завдяки роботі приватного бізнесу. Фото Володимира ЗAЇКИ

Крім того, запроваджуючи податкові новації, важливо не допустити скорочення соціальних виплат, особливо пенсій. «Податкова реформа не повинна робитись за рахунок пенсіонерів та соціально незахищених верств населення», — чітко окреслив позицію глава держави.

Серед найгостріших проблем бізнесу Президент назвав обтяжливе адміністрування податків, нестабільність податкового законодавства, високе фіскальне навантаження на фонд заробітної плати. А також тіньову економіку і контрабанду, які створюють чесним платникам податків неконкурентне становище. Потерпає бізнес і через агресію сусідньої держави та слабкість судової системи.

Президент звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана та заступника Глави Адміністрації Президента Олексія Філатова із закликом невідкладно на засіданні Конституційної комісії розглянути питання судової реформи, яку має бути спрямовано на побудову справедливої судової системи.

Серед головних напрямів реформування Президент відзначив важливість створення дієвих стимулів для детінізації фонду оплати праці. Рівень оподаткування не повинен стримувати розвиток економіки та створення нових робочих місць, повідомляє прес-служба Президента.

Президент приділив особливу увагу оподаткуванню малого та середнього бізнесу: «Спрощена система оподаткування — це не примха бізнесу, а створення мільйонів робочих місць, де люди самозабезпечені робочим місцем, вони не дають значних надходжень до бюджету, і водночас не потребують видатків з нього для забезпечення соціальних ризиків і викликів. Це реальний інструмент розвитку малого і середнього підприємництва в країні».

Простота адміністрування для цієї категорії платників має зберігатися і передбачати збереження єдиного податку. Глава держави також висловився за те, що стосується багатьох «спрощенців» — відсутність обмежень для роботи фізичних осіб-підприємців і малих підприємств як із фізичними, так і з юридичними особами.

«Головне — треба гарантувати, що ніяких нововведень заднім числом ми не робитимемо. Слід заспокоїти бізнес, підприємців. Ми будемо вести чесний, відкритий і прозорий діалог», — заявив Президент, принагідно привітавши всіх із Днем підприємця, який відзначатимемо цієї неділі.

«Малий та середній бізнес або реалізує принцип самозайнятості, або створює робочі місця, що нам вкрай необхідно. Ми не повинні заганяти назад у «тінь» людей, які нам повірили, зокрема й торік, коли ми вносили зміни до кодексу, які їх стосуються. Просив би всіх — і урядовців, і народних депутатів — пам’ятати, що ми тоді обіцяли підприємцям, і тримати слово», — заявив Петро Порошенко.

Він також акцентував на важливості реформування Державної фіскальної служби. Бо основним у роботі цього органу має стати якісне обслуговування платників податків, довіра до його роботи громадян і бізнесу.