Херсонська область — південний форпост України на межі з тимчасово окупованим Кримом, тож оборона та охорона кордонів — завдання номер один для місцевої влади. Саме тому у військово-командних навчаннях Міністерства оборони України, що пройшли у селі Микільське Білозерського району, крім підрозділів Збройних сил та правоохоронних органів, узяли участь і чиновники: керівники області, голови райдержадміністрацій, начальники управлінь та департаментів.

Під час навчань було продемонстровано взаємодію між підрозділами ЗСУ та правоохоронними структурами щодо координації спільних дій у бойових умовах у нестандартних ситуаціях. А державні службовці, розділившись на чотири групи, опрацювали вправи із стрільби з пістолета Макарова, автомата Калашникова, кулемета та з метання гранат.

Фото надане автором.

Як зауважив голова облдержадміністрації Андрій Путілов, «ці навчання актуальні для нас, кожен державний службовець разом з прикордонниками, міліцією, Національною гвардією повинен у разі потреби бути готовим захистити Україну».

Саме на полігоні відбулася і пленарна частина виїзного засідання ради оборони Херсонської області, на якій розглянули питання належної організації територіальної оборони. На засіданні зазначено, що у всіх районах створено загони і роти територіальної оборони, до яких увійшли добровольці й місцеві активісти, учасники Майдану. Вони пройшли навчання на полігоні.

За дев’ять місяців керівники області відвідали всі прикордонні райони, щоб оцінити охорону кордонів, стан блокпостів, контрольно-пропускних пунктів, забезпечення та розселення військовослужбовців. На Херсонщині забезпечено координацію органів влади, правоохоронців, військових і прикордонників, кожен представник влади володіє зброєю, знає, як діяти в надзвичайних ситуаціях, зможе стати у стрій і очолити територіальну оборону в своїй громаді, якщо нога окупанта ступить на нашу землю.

Щодо ситуації на контрольно-пропускних пунктах із Кримом Андрій Путілов зазначив: «Триває серйозна робота з обладнання контрольно-пропускних пунктів на адміністративному кордоні із Кримом. У районах, де є пункти пропуску, створюються комунальні підприємства, які повинні розбудовувати сервісні зони».

Приклад реалізації пілотного проекту — Генічеський район, де опрацьовують упровадження електронної черги для великовантажного транспорту, який перетинає адміністративний кордон з анексованим Кримом.

Забезпечено виконання інструкцій щодо запровадження обмежень у зв’язку з наданням прикордонним районам Херсонщини статусу контрольованих. У тісному контакті з Держприкордонслужбою керівники районів відстежують вихід маломірних суден у невеликі водойми та в море, дотримання заборони та обмежень на проведення полювання у прикордонних районах.

На засіданні ради оборони зазначено, що рік тому Херсонщина постала перед серйозним викликом. Через анексію Криму, а потім і у зв’язку з початком воєнних дій на Донбасі область стала мілітаризованою.

«Ми зіткнулися з проблемами, не характерними для мирного життя, — акцентував Андрій Путілов. — Херсонщина, наші жителі, з честю витримали удар».

Прикро, але через кілька днів після масштабних навчань, які довели готовність області обороняти кордони, від сепаратистів надійшов новий виклик. Як об’єкт нападу було обрано голову облдержадміністрації та його родину. Вночі невідомі закинули на територію домоволодіння вибуховий пристрій, який спрацював. Пролунав потужний вибух. Спеціалісти вилучили фрагменти корпусу та інші складові гранати заводського виробництва.

І якщо міліція вже кваліфікувала вибух як теракт, Анатолій Путілов пов’язує його саме з проведеними військово-командними навчаннями. «Граната, яку кинули у двір мого будинку, — повідомив він у коментарі «УК», — спроба залякування або дестабілізації ситуації в області. Але старання сепаратистів марні. Херсонщина — край український, патріотично налаштований. І всі спроби «розгойдати» ситуацію в нашій області влада і силовики припинятимуть».