Учора в Мінську відбулося засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. А напередодні Президент Петро Порошенко провів нараду з нашим представником у цій групі Леонідом Кучмою та учасниками від України в її робочих підгрупах з політичних, безпекових, соціально-економічних та гуманітарних питань.

Це засідання особливе, оскільки днями Рада міністрів закордонних справ країн-членів ЄС прийняла рішення про продовження дії санкцій проти Російської Федерації у зв’язку з невиконанням мінських домовленостей.

Українські солдати поєднують ратні справи з мирним відновленням. Фото УНIAН

Президент зазначив, що за останні кілька тижнів українська сторона переконливо довела, що вона неухильно дотримується всіх узятих на себе зобов’язань за мінськими угодами. І висловив сподівання, що засідання Тристоронньої контактної групи перегукуватиметься із зустріччю міністрів закордонних справ «нормандського формату», яка паралельно вчора відбулася в Парижі. «Позиція України, Німеччини і Франції чітко скоординована. Ми наголошуємо і наполягаємо на повному і безумовному виконанні мінських домовленостей», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

Наголошено на важливості збереження тристороннього формату консультацій, який затверджений мінськими угодами, а робочі підгрупи мають також відображати склад Тристоронньої контактної групи. У їхній роботі можуть брати участь представники профільних міжнародних організацій: ОБСЄ, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

У підгрупі з політичних питань слід проводити принципову лінію зі створення необхідних передумов для організації легітимних місцевих виборів в окремих районах Донбасу. Глава держави підкреслив, що, відповідно до мінських угод, місцеві вибори мають проводити виключно за українським законодавством.

Щодо роботи гуманітарної підгрупи Президент наголосив на актуальності питання звільнення заручників, незаконно утримуваних осіб без жодних додаткових умов розблокування української гуманітарної допомоги. «Сьогодні можемо констатувати, що у нас нульовий прогрес у цьому напрямку, і українські воїни, волонтери, цивільні особи перебувають у жахливих умовах без будь-якої провини», — нагадав Петро Порошенко.

Під час роботи безпекової підгрупи слід привернути увагу до істотного погіршення ситуації, брутального порушення бойовиками мінських домовленостей, зокрема поблизу Мар’їнки.

«Ми наголошуємо ще раз на необхідності доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону», — заявив Президент, зазначивши, що саме через неконтрольовану ділянку відбувається постачання найсучаснішої російської бойової техніки, боєприпасів. Тож є потреба створити під егідою Тристоронньої контактної групи та в координації з ОБСЄ окрему підгрупу з питань кордону.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»