Робоча поїздка Президента Петра Порошенка на Донеччину розпочалася з відвідин Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча. Глава держави запевнив колектив підприємства в тому, що робитиме все можливе для досягнення миру в країні. За внесок в обороноздатність нашої держави Петро Порошенко висловив присутнім окрему подяку: «Ваша праця захистить життя українських солдатів. Коли вся Україна продемонструє єдність, ні війна, ні підступні атаки, ні вибори не завадять миру».

Говорив це Президент, зважаючи на те, що Маріуполь продемонстрував не лише всій країні, а й цілому світу, якими є насправді шана та повага до Українського прапора. «Це місто є і буде українським», — заявив він.

Продовжуючи тему, зазначив, що в України достатньо сил, аби захистити як Маріуполь, так і Україну в цілому. Саме тому він вступив у переговори з Президентом Росії Володимиром Путіним, вимагаючи гарантій, щоб після припинення вогню на землю Донбасу прийшов мир.

Припинення вогню дає змогу солдатам перепочити й відновитися. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Перспектива лише в модернізації

«Як Головнокомандувач я віддав усі накази, щоб оборону Маріуполя було забезпечено, щоб було забезпечено режим високої бойової готовності», — констатував Петро Порошенко та окремо повідомив про вдалі спроби українських військових зупинити танкові удари по Маріуполю (в такий спосіб бойовики планували забезпечити собі прохід до Криму). Одначе захищатиметься Україна не лише військовими способами, а й дипломатичними, залучаючи підтримку всього світу.

Уже в Штабі цивільної оборони Маріуполя глава держави заявив, що завдяки реалізації пунктів Мінського протоколу з полону вже звільнено 20 українських військовослужбовців. Зокрема, з оточення вдалося вивести 33 військовослужбовці, які не здалися у полон. Окремо Президент розповів про Мінський протокол, який складається з 12 пунктів. Важливими для України моментами він назвав виведення військ та взяття під контроль кордону.

В ході спілкування з представниками ЗМІ глава держави виокремив важливість участі місії ОБСЄ у моніторингу українсько-російського кордону. А потім перейшов до перспектив оборонного комплексу. Заявив, що нині Україна потребує модернізації армії: «Це не питання зброї. Це питання кооперації для переозброєння нашої армії. Нам потрібна сучасна армія, бо йдеться не тільки про свободу України, а й про свободу та незалежність всієї Європи».

Азовський рубіж

Під час зустрічі з військовими Першої оперативної бригади Національної Гвардії, 9-м та 23-м батальйонами територіальної оборони, військовослужбовцями Державної прикордонної служби Президент висловив сподівання, що всім сторонам, які підписали мирний протокол у Мінську, вдасться забезпечити режим припинення вогню. «Вірю, що зусилля дипломатів увінчаються успіхом, — сказав він, а потім зауважив, що військовослужбовці мають бути готовими до захисту. — Нас це не повинно розслабляти. Ми добре знаємо свого ворога і ціну його словам. У мене немає ілюзій щодо нашого супротивника, але є надія».

До слова, найближчим часом очікують збільшення місії ОБСЄ з контролю режиму припинення вогню на 500 спостерігачів. Як констатував Петро Порошенко, в цілому режиму припинення вогню дотримуються, за винятком інцидентів у Донецьку та Маріуполі.

Надалі вітчизняна армія змінюватиме оборону як у тактичному, так і в стратегічному плані — цьому сприятиме розширення співпраці з НАТО. «З низкою країн НАТО вдалося домовитися про пряме постачання сучасної зброї, яка допоможе нам захиститися і перемогти. Хоча ми розраховуємо лише на себе, але нам життєво необхідна фінансова й технічна військова допомога. І ми її отримаємо», — цитує слова Президента його прес-служба.

Він не приховував, що останнім часом Україна «зустрілася» з прямою агресією, внаслідок якої українські військові зазнали важких втрат під Іловайськом. Обставини розвитку подій неодмінно буде з’ясовано, причини важких втрат — проаналізовано. Це дасть змогу уникнути подібної ситуації в майбутньому.

За словами Петра Порошенка, факт оточення й загибелі військових у районі Іловайська та інших точках розслідує військова прокуратура. Слідчі вивчають, як планували та проводили ці операції. Призначено військово-тактичну експертизу, яка дасть відповідь щодо правомірності рішень командного складу АТО й ступеня відповідальності. «Винні не уникнуть покарання», — резюмував глава держави, додавши, що за результатами розслідування він прийматиме кадрові висновки-рішення. Як Верховний Головнокомандувач Збройних сил він пообіцяв діяти виважено й не допустити показової розправи над командирами.

Петро Порошенко також звернув увагу на те, що по суті боєздатність української армії відновлено «з коліс, лише шість місяців тому». Однак саме завдяки зусиллям українських військовослужбовців з’явилася перспектива досягти миру без широкомасштабної війни. «Те, що інша сторона взагалі погодилася на переговори, те, що з’явився, нарешті, шанс на мир — стало ймовірним лише завдяки вашим зусиллями. За два місяці територію, контрольовану бойовиками, було зменшено на три чверті, — сказав Петро Порошенко. — Ми здійснили масштабне перегрупування сил і продовжуємо робити все можливе й неможливе для того, щоб не допустити подальшого наступу ворога. Він не в Карпатах саме тому, що ви своїми грудьми прикриваєте Україну тут, у приазовських степах».

Зустріч із військовослужбовцями Президент завершив врученням низки державних нагород.

Важливо, що під час цієї робочої поїздки до Маріуполя Петро Порошенко провів телефонну розмову зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. В ході розмови сторони продовжили координацію дій щодо підтримки режиму припинення вогню та наголосили на важливості здійснення ефективного моніторингу режиму припинення вогню місією ОБСЄ. Президенти домовилися продовжувати і надалі діалог.

P.S.: Того самого дня в Інтернет-мережі з’явилися знімки Петра Порошенка у військовій формі з надписом «УКРОП». Наших військовослужбовців проросійські сепаратисти поміж себе називають «укропами». Та Петро Порошенко пролив світло на питання, написавши у своєму мікроблозі в Twitter, що «УКРОП» — це не що інше, як український опір.