Учорашнє урядове зібрання цілком стосувалося забезпечення України природним газом, її спільної позиції з ЄС, умов і підстав підписання тристороннього протоколу, завдяки якому можна було б придбати необхідні додаткові кубометри палива на зиму.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вирішив поінформувати громадськість про хід переговорів у Брюсселі. «До п’ятої ранку 30 жовтня разом із Президентом ми вели в онлайн-режимі переговори із Президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та нашою делегацією у Брюсселі. Наша позиція повинна бути чесна, прозора і публічна. Я хотів би, щоб уся країна почула умови та спільну позицію України та ЄС, плюси і мінуси газової домовленості», — задав тону заходу Прем’єр.

Перед підписанням будь-яких протоколів уряд повинен офіційно оприлюднити позицію, донести її до громадян. Глава уряду повторив, що країна має 17 мільярдів кубометрів газу в своїх сховищах.

Ще п’яти мільярдів нам бракує для опалювального сезону 2014-2015 років. Однак максимально збільшено обсяги реверсних постачань зі Словаччини. «Виключно завдяки реверсу Україна виживає та опалюється, — додав Арсеній Яценюк. — Ми замістили 60% російського газу на куплений у ЄС. Протягом останнього місяця Росія почала активно шантажувати Європу та зменшувати обсяги постачання до країн ЄС, аби там відмовилися від реверсу в Україну. Створивши дефіцит на європейському ринку, росіяни сподівалися, що наші європейські друзі відмовляться постачати газ Україні. Але цього не сталося». Від імені уряду він подякував Європі за непохитну позицію, виокремивши словацьких партнерів щодо виконання контрактних зобов’язань.

Непохитний консенсусний курс

Що робити далі? По-перше, Україна має розпочинати закачувати додаткові кубометри газу в сховища, щоб подолати так звані пікові зимові навантаження. На переконання Арсенія Яценюка, підписання газового протоколу можливе виключно на тристоронньому рівні «ЄС — Україна — Росія».

По-друге, слід оплатити обсяги того газу, який частково перебуває у вітчизняних ПГС та частково був використаний. «Загальний обсяг газу ми можемо оплачувати за ціною 268 доларів, — наголосив глава уряду. — «Газпром» може тлумачити це по-своєму. Але згідно з нашою позицією, вже поставлений природний газ оплачуватиметься за такою ціною». За його словами, Україна спроможна розрубати цей фінансовий вузол, бо вже має завдяки фіндопомозі МВФ та ЄС 3,1 мільярда доларів.

«Поставлені торік обсяги природного газу українська сторона обліковує за ціною 268 доларів, і для цього Україна має всі необхідні кошти, щоб повністю закрити рахунки за постачання природного газу», — повторив Прем’єр.

Перший транш оплати 1,45 мільярда доларів планують здійснити одразу після того, як на протоколі з’являться всі підписи. Залишок 1,65 мільярда буде перераховано російській стороні до кінця року.

«Постачання нових обсягів природного газу Росія здійснює невідкладно за передоплатою, так само, як ми купуємо газ у Європі, в обсягах, визначених Україною, — озвучив позицію уряду Арсеній Яценюк. — Якщо Україна здійснює попередню оплату, Росія зобов’язана постачати природний газ. Мене дивує запитання росіян із приводу фінансових гарантій за попередньою оплатою. Є гроші — ми заплатили — вони поставили газ. Цю фазу можна зрозуміти, навіть коли вона лунає українською мовою».

Україна та ЄС максимально наблизилися до укладання газової угоди з РФ. Фото УНIAН

Безпека  і гарантія транзиту

Третій спірний пункт — питання встановлення ціни на блакитне паливо. Прем’єр нагадав про оголошений Україною базовий підхід: літнього сезону ціна має бути на рівні 325 доларів за тисячу кубів, а в зимовий, коли завищуються ціни на енергоносії, тариф зростає до 385. «Зараз ми дійшли до позицій, де ціну визначатимуть за формулою, прописаною безпосередньо в контракті. На неї впливає вартість нафти, ціна на яку впала. Це означає, що в останньому кварталі цього року ціна на природний газ становитиме 378 доларів за кубометр, а в першому кварталі наступного — 365 доларів».

Говорив Арсеній Яценюк і про експортне російське мито, точніше, резюмував, що Україну не цікавить позиція Росії й те, в який спосіб вона встановлюватиме справедливу ціну. Адже підхід щодо ціноутворення також прописано у газовому протоколі. Якщо ж РФ порушить порядок ціноутворення та вкотре намагатиметься встановити тариф 500 доларів за тисячу кубів, Європейська комісія виступатиме гарантом виконання зобов’язань Росії щодо встановлення справедливої ціни, зокрема через механізм компенсації підвищення ціни, якщо вона не відповідатиме тристоронньому протоколу.

А остаточне рішення щодо долі газового контракту ухвалить Стокгольмський арбітраж. Саме тому й угода, і протокол підписуватимуть під грифом «тимчасово» — на півроку.

«Україна основний позов про відшкодування 6 мільярдів доларів з Російського «Газпрому» не відкликатиме. Про це йдеться і в тексті цього протоколу. Фактично остаточне рішення з ціни, з умов, поставок та змін, які вноситимуть до контракту, ухвалить арбітражний суд», — пояснив глава уряду.

До газового протоколу керівництво «Нафтогазу» та «Газпрому» має поставити підписи під додатком до контракту. В ньому означено технічні параметри виконання політичних домовленостей.

Прем’єр пообіцяв після обговорення в ході засідання всіх вищеозначених питань офіційно поінформувати й главу держави. «У нас із Президентом є й повинна бути спільна позиція, — пояснив він. — З усіх вірогідних варіантів ми можемо сконцентруватися саме на такому, адже це спільна позиція з ЄС. Ми повинні виступати єдиним фронтом. Так і робимо».

Протягом дня Арсеній Яценюк обговорював із лідерами західних держав газове питання та можливості отримання додаткових «фінансових інструментів», які б допомогли Україні стабілізувати ситуацію та оплачувати надалі свої енергетичні рахунки.