Бійцям, які беруть активну участь у виконанні бойових завдань у зоні АТО, істотно збільшать грошове забезпечення. Таке рішення було прийнято 28 січня 2015 року на засіданні уряду. Проект постанови розробило Міністерство оборони за ініціативи Президента. Про це повідомив начальник Генштабу Збройних сил Віктор Муженко.

Відповідаючи на запитання, коли ж конкретно хлопці зможуть отримати ці гроші, Віктор Муженко поінформував, що Міноборони отримало завдання до 1 лютого 2015 року розробити інструкцію з реалізації цієї постанови, яку пообіцяв одразу оприлюднити у ЗМІ. І наголосив, що кошти для цього в бюджеті міністерства є.

— Упевнений, що це покращить мотивацію тих, хто вже перебуває на передовій, і хлопців, які підпадають під чергову хвилю мобілізації. Преміюватимуть підрозділи, частини й окремих військовослужбовців, — наголосив генерал-полковник.

Він також зазначив, що українські війська майже повністю контролюють територію донецького аеропорту. Та нині його адміністративна зона, яку було повністю зруйновано через активні бойові дії, не має стратегічної цінності. Тому наші військові відійшли на вигідніші й доцільніші рубежі, на півтора кілометра від смуги розмежування. Адже і саму смугу було значно пошкоджено бомбардуванням.

— Також нині ми маємо документальні підтвердження участі військовослужбовців Збройних сил РФ та громадян цієї країни у збройному конфлікті на боці сепаратистів і незаконних збройних формувань, — зауважив Віктор Муженко.

Щодо четвертої хвилі мобілізації начальник Генштабу повідомив: її особливість в тому, що призивають лише тих чоловіків, які мають базову військову підготовку (служили в армії й перебувають на обліку у військкоматах). На передову відразу їх не відправлятимуть, підготовка у навчальних центрах триватиме 45 діб: 30 — індивідуальна підготовка, 15 — для бойового злагодження підрозділів. Чоловіків від 50 до 60 років можуть мобілізувати лише за їхнім бажанням.

Фахівці ЗСУ також наголосили, що днями отримали 30 тисяч комплектів військової форми від Канади й індивідуальні аптечки для військових з Великобританії. А ось про допомогу летальною зброєю говорити поки що передчасно, адже ні НАТО, ні ЄС такого рішення не прий?мали. Нині вони впевнені, що наші збройні сили достатньо укомплектовані, щоб захистити територіальну цілісність своєї держави.

Постановою передбачено виплачувати:

♦ у двократному розмірі — грошове забезпечення військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь в АТО, воєнних конфліктах;

♦ у трикратному розмірі — тим, хто перебуває на передовій з моменту оголошення воєнного часу;

♦ 1000 гривень за кожну добу безпосередньої участі військовослужбовця в бойових діях;

♦ додаткову винагороду (преміювання) за знищення військової техніки противника: за знищення автомобіля — 10 мінімальних зарплат (МЗП), або 12 тисяч гривень, танка — 40 МЗП, або 48 тисяч гривень, реактивної системи залпового вогню — 50 МЗП, або 60 тисяч гривень, бойового літака — 100 МЗП, або 121 тисячу гривень.

До речі. Під час Великої Вітчизняної війни в діючій Радянській армії військовим також платили за знищену техніку ворога. Наприклад, збитий німецький винищувач оцінювали у 1000 рублів, літак-розвідник — у 1500, бомбардувальник — в 2000. Знищений потяг коштував 900 рублів, автомашина — 600, танк — 750 рублів.