Зустріч із Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассер та делегацією цієї організації Президент Петро Порошенко розпочав словами подяки за вияв солідарності з Україною. Він говорив про єдність усієї Європи в боротьбі з тероризмом та в цьому контексті про трагедію під Волновахою. Глава держави вважає за потрібне, аби ПАРЄ доклала зусиль, щоб терористи випустили на волю українських заручників (таких понад 600) та висловив особливе занепокоєння ситуацією навколо української льотчиці Надії Савченко.

Петро Порошенко й Анн Брассер дійшли згоди щодо «гострих» питань. Фото з сайту dyvys.in

Як повідомляє прес-служба Президента, сторони дійшли згоди, що мінські домовленості треба беззастережно і невідкладно виконувати, адже їх визнали всі сторони конфлікту, це єдиний шлях мирного врегулювання. Окрему увагу приділили й питанню впровадження реформ, взаємодії із ПАРЄ та іншими інституціями Ради Європи. Поінформувавши присутніх про започаткування в Україні антикорупційної політики, реформи судової влади та децентралізації, Петро Порошенко наголосив на важливості співпраці з Венеціанською комісією у питаннях конституційних змін, виборчого права та інших перетворень.

У складі делегації ПАРЄ, крім Президента Анн Брассер, були Генеральний секретар Войчех Савіцкі, лідери політичних груп: Європейської народної партії — Педро Аграмунт, Альянсу лібералів і демократів за Європу — Йорді Хухла, Європейських об’єднаних лівих — Тіні Кокс.

У ході окремих переговорів з делегацією ПАРЄ Павло Клімкін наголошував на питаннях боротьби з тероризмом, перебування військових підрозділів та техніки збройних сил РФ на території нашої держави, підтримку Росією терористичних груп, які діють на сході України, і невиконання Росією мінських домовленостей. Також ішлося про гуманітарну ситуацію на Донбасі та забезпечення соціальних та економічних потреб внутрішньо переміщених осіб, повідомляє прес-служба МЗС.

Представники ПАРЄ наголошували на браку підстав для відновлення обмежених резолюцією цієї організації у квітні 2014 р. повноважень російської делегації в ній.

Про те, що Україна розраховує на підтримку ПАРЄ під час обговорення ситуації в Україні на січневій сесії Асамблеї, заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. У ході зустрічі він передав членам делегації ухвалені цього тижня Звернення Верховної Ради до Європейського парламенту, ПАРЄ, національних парламентів країн-членів ЄС, США, Канади, Японії та Австралії щодо масового розстрілу людей під Волновахою, а також Звернення Верховної Ради до ПАРЄ щодо звільнення протиправно утримуваної під вартою в Російській Федерації народного депутата України восьмого скликання, члена Постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Надії Савченко, повідомляє прес-служба ВР.