Напередодні Нового року багато підприємств власним коштом вітають дітей своїх працівників святковими подарунками. Однак не всі роботодавці знають, яким чином такі «святкові заохочення» оподатковуються.

Фахівці головного управління Міндоходів у м. Києві нагадують, що оподаткування податком на доходи фізичних осіб дитячих новорічних подарунків, які придбані за рахунок власних коштів підприємств для дітей своїх працівників, здійснюються на загальних підставах.

А саме: якщо вартість подарунка становить до 573 грн 50 коп., то такі подарунки податком не обкладаються. Якщо ж вартість подарунка перевищує цю суму, то він обкладається за ставкою 15 або 17 %. 

Не підлягає оподаткуванню вартість новорічних подарунків за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Окрім цього, на вартість подарунків до свят та квитків на відповідні заходи для дітей працівників не нараховується єдиний соціальний внесок.

Ставки акцизного податку зросли

У головному управлінні  Міндоходів у м. Києві нагадують, що з 1 січня 2014 року підвищилися ставки акцизного податку на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (коди згідно з УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00) з 29 гривень до 32 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Збільшилися ставки акцизного податку на тютюнові вироби згідно з УКТ ЗЕД 2402 20 90 10 «Сигарети без фільтра, цигарки» до 77,50 грн за 1 тис. шт., за кодом товару УКТ ЗЕД 2402 20 90 20 «Сигарети з фільтром» — 173,20 грн за 1 тис. шт.

Мінімальне акцизне податкове зобов’язання становить 101,60 грн за 1 тис. шт. сигарет без фільтра, цигарок та 231,70 грн за 1 тис. шт. сигарет з фільтром. Відсоткова акцизна ставка залишається без змін — 12%.

Ця норма передбачена пунктом 6 підрозділу 5 розділу XX Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями.

ЗМІ не перевірятимуть

Головне управління Міндоходів у м. Києві інформує, що у І кварталі 2014 року у Києві, як і по всій Україні, до плану-графіка документальних перевірок не включено жодного представника засобів масової інформації.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 77 Податкового кодексу України до плану-графіка перевірок відбираються лише ті ЗМІ, які як суб’єкти господарювання мають ризики щодо ухилення від оподаткування.

Протягом минулого року планово перевірялися 11 столичних представників ЗМІ. У І кварталі 2013 року до плану-графіка було включено 7 представників ЗМІ, у ІІ кварталі — 2, у ІІІ — жодного та у ІV — 2.

Стартувала кампанія декларування доходів громадян

З 1 січня  2014 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян. Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2013 році, подається до 1 травня 2014 року. Декларація подається громадянами до органів доходів і зборів за місцем реєстрації.

Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи виникає у разі:

отримання окремих доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті протягом 2013 року податок не утримувався;

отримання доходів від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності);

отримання іноземних доходів;

Платнику податку не потрібно подавати декларацію, якщо він отримував доходи:

виключно від податкових агентів;

від операцій продажу (обміну) майна, дарування при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб.

Крім того, подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку. У 2014 році платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2013 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.

Нагадаємо, що декларування доходів пов’язано із виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб норм Податкового кодексу України від 2 грудня  2010 року № 2755-VI (зі змінами та доповненнями). Згідно з цим Кодексом громадяни зобов’язані подати та/або мають право подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи  (податкову декларацію) за наслідками звітного податкового року для отримання податкової знижки та повернення частини сплаченого ними із заробітної плати податку.