ТУРБОТА

Українські виробники засобів реабілітації модернізують свою продукцію

У сучасному світі однією з найпоширеніших проблем у сфері здоров’я людини є захворювання опорно-рухового апарату. За даними ВООЗ, це не випадково. Адже із самого дитинства наш хребет потерпає від великих навантажень. Чого лише варті важкі шкільні рюкзаки, за якими й дитини не видно, що їх першокласники ледве тягають на своїх маленьких спинах. Вважають також, що за останні десятиліття хребет людини дедалі частіше зазнає травм. Аварії на автошляхах або падіння з висоти додають свою лепту. Ураження хребта часто спричиняють інвалідність. Людина стає прикутою до ліжка або інвалідного візка, чи колісного крісла. Тож вони мають бути якісними і зручними у кориcтуванні, а ще — доступними.

На Укрпротезі прагнуть, щоб їх продукція була не гіршою, ніж імпортна. Фото надані ПО «Укрпротез»

Колісні крісла — безплатно

Нині ціна колісних крісел, що їх виготовляють в Україні, залежно від технічних характеристик починається від 3 тисяч гривень. Та навіть такі гроші далеко не всім нашим інвалідам по кишені. Тому влада взяла на себе зобов’язання відповідно до соціальних ініціатив Президента України безплатно забезпечити не лише візками, а й іншими засобами реабілітації представників різних нозологій інвалідів. Державна допомога орієнтована на кожну людину з її індивідуальними потребами та можливостями.

Одні з найпотужніших вітчизняних виробників технічних засобів реабілітації — підприємства Промислового об’єднання «Укрпротез». Майже у кожному обласному центрі розташовані казенні та державні протезно-ортопедичні підприємства, підпорядковані Мінсоцполітики, а також підприємства інших форм власності. Останні, згідно із законодавством, поряд із казенними та державними мають однакові права й можливості у забезпеченні населення засобами реабілітації, зокрема кріслами колісними.

Свого часу Львівське казенне експериментальне підприємство засобів пересування і протезування, яке входить до складу ПО «Укрпротез» (Львівське КПЗПіП), займало монопольне становище на вітчизняному ринку крісел колісних та інших засобів пересування. Нині ж воно має багато конкурентів: ТОВ «Друкмаш-Центр» (Кіровоград), ПАТ «Завод «Артемзварювання» (Київ), КП НВК «Іскра» (Запоріжжя), ТОВ НВЦ «Антей ЛТД» (Київ) тощо.

— Львівське підприємство виробляє 25 моделей крісел колісних, — розповідає «Урядовому кур’єру» Павло Тертичний, заступник генерального директора ПО «Укрпротез». — Кожна модель має свої технічні характеристики та конструкційні особливості. Вони бувають універсальні (для пересування як у приміщеннях, так і поза його межами), дорожні (розраховані тільки на дороги з твердим покриттям), а також універсальні та дорожні для активних інвалідів.

До речі, приємна новина: для дітей-інвалідів, ноги яких не втратили рухомості, нині налагоджують виробництво спеціального триколісного велосипеда. Він оснащений звуковою сигналізацією руху, багажником, дзеркалом заднього огляду, ручним гальмом, фарою. Гальмувати можна ногами через педалі. Кермо і сидіння регулюються за висотою. Велосипед обладнано регульованою спинкою до сидіння та запобіжним поясом.

Також на підприємстві розробляють крісло колісне, модель ККР, що базується на двох рамах, з’єднаних розсувними поперечками, — щоб змінювати габарити крісла за шириною за потребами користувача, також регулюється його висота і довжина. Для зручності посадки та висадки боковини знімаються. Вочевидь, інвалідам буде цікаво дізнатися, що це крісло матиме швидкознімні рушійні колеса і регульовані вузли кріплення ведених коліс. Спинка регульована за кутом нахилу і відкидається вперед. Підніжку можна буде виставляти на різну висоту.

Для дітей-інвалідів розробили спеціальний велосипед

Запрацювали сервісні центри

На ПО «Укрпротез» зауважують, що постійно працюють над тим, аби їхня продукція за якістю та функціональністю не поступалася західним зразкам. Торік завдяки підприємствам «Укрпротезу» крісла колісні отримали понад 30 тисяч інвалідів. До того ж, нещодавно було створено 25 сервісних центрів, завдяки яким можна оперативно і майже без затримок доставляти інвалідні візки просто від виробника.

Це відбувається так. Інвалід із відповідними документами звертається до найближчого сервісного центру і замовляє ту модель, яка йому підходить. Чекає його не менше місяця. За цей час замовлення передають виробникові, який виготовляє і постачає засіб у сервісний центр. Тут його перевіряють на відповідність замовлення, комплектацію виробу, а потім доставляють інвалідові чи його довіреній особі, або, за бажанням замовника, відправляють до управління соцзахисту населення за місцем проживання.

Усі видані сервісним центром колісні крісла пройшли сертифікацію і обов’язково мають паспорт, інструкцію з експлуатації, гарантійний талон на один рік. Але існує і післягарантійне безплатне обслуговування протягом усього терміну експлуатації, а це від 2 до 8 років. В окремих випадках, наприклад за зміненими медичними показниками чи недоцільним ремонтом, крісло колісне можна замінити раніше встановленого строку.

— І все-таки щоб удосконалювати за всіма сучасними стандартами якість крісел колісних та інших засобів реабілітації, — продовжує Павло Петрович, — наші підприємства потребують переоснащення виробництва, впровадження нових прогресивних технологій і матеріалів. Також треба продовжувати зміни у номенклатурі: запуск нових крісел колісних, модернізація тих, що існують, зняття з виробництва морально застарілих. А ще потрібен постійний контроль, щоб виявляти неякісну продукцію: аби захистити права та задовольнити потреби інвалідів.

ВАРТО ЗНАТИ

Як отримати інвалідний візок

Для безплатного отримання інвалідного візка людині, яка потребує забезпечення (або її довіреній особі) необхідно отримати висновок МСЕК або ЛКК з визначеною індивідуальною програмою реабілітації; звернутись до управління соцзахисту населення за місцем проживання із заявою за затвердженою формою. Разом із заявою про взяття на облік надаються такі документи інваліда:

♦ паспорт або свідоцтво про народження (для дітей до 16 років довідка про реєстрацію за місцем проживання), довідка про присвоєння ідентифікаційного коду;

♦ висновок МСЕК про встановлення інвалідності для (для дітей-інвалідів – висновок ЛКК);

♦ індивідуальна програма реабілітації, що містить показання для забезпечення засобами реабілітації.

Управління соціального захисту населення направляє замовлення виробникові із чітко зазначеними моделлю візка і його параметрами. У разі відсутності довідки про інвалідність людина може придбати крісло колісне за власний кошт.