Нині люди, особливо малозахищені, непокояться, чи вистачить грошей на соціальні виплати та пенсії, чи не скоротять фінансову допомогу у зв’язку з народженням дитини? Турбує і те, чи зможе молодь без досвіду роботи працевлаштуватися тощо.

Із цими запитаннями «Урядовий кур’єр» звернувся саме до тих, хто цими питаннями опікується, — Міністерства соціальної політики України.

Соцпрацівникам шукають роботу

Фахівці міністерства допомагають працевлаштуватися соціальним працівникам, яким урізали фінансування і вони практично залишилися без роботи. Міністр Людмила Денісова наголосила, що була проти того, щоб скасовували штат соцпрацівників. Проте Верховна Рада підтримала таке рішення. Хоч скасували не посади, а безпосередньо фінансування.

У Мінсоцполітики детально вивчили це питання та щодня його моніторять. Адже йдеться про роботу для понад 11 тисяч людей. Так, на час скорочення цього фінансування у системі відомства було більше ніж 4,5 тисячі вакансій у соціальній сфері. Приміром, у Києві потрібно було звільнити 500 соцпрацівників, натомість пропонували 700 з лишком подібних вакансій. Але частина фахівців відмовилася від них з власної волі, бо люди самотужки знайшли іншу роботу, вочевидь більш високооплачувану.

А ще нині 360 районних рад взяли соцпрацівників на фінансування з місцевих бюджетів. Тобто вони залишаються на роботі — надають послуги, у яких є нагальна потреба в цих населених пунктах. Але там, де такої можливості немає, місцева влада сама мусить вирішувати це питання.

Про кримчан не забули

Тим, хто переїхав з півострова та східних регіонів, надали тимчасове житло і виплачують усі пенсії та соцдопомоги.

— Нагадаю, що для вирішення питань, пов’язаних з тимчасовим перебуванням в інших регіонах, громадяни при бажанні можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» (безкоштовно) за телефоном 0-800-507-309, а для отримання всіх видів державної соціальної підтримки, зокрема пенсії, допомоги, компенсації — до найближчого органу соціального захисту населення або управління Пенсійного фонду України, — зазначила міністр.

Людмила Денісова повідомила, що з окупованої території Криму на материкову частину України вже переїхало майже 9 тисяч кримчан. Цим людям надане тимчасове житло, планово проводять усі виплати пенсій та соцдопомоги, сприяють у пошуку роботи за тимчасовим місцем проживання.

Маленькі українці мають бути захищені, нагодовані й забезпечені відпочинком. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Переселенців працевлаштовують

За останній час допомогли працевлаштувати багатьох переселенців із Криму, Донеччини та Луганщини. Для оперативного забезпечення роботою людей, які звертаються до центрів зайнятості, в першу чергу переселенців із Криму та східних областей України, та збільшення кількості тих, кого можна залучити до виконання суспільно-корисних робіт, Людмила Денісова запропонувала внести зміни в Закон «Про зайнятість населення».

Ними визнано, що фінансування громадських робіт як активних програм зайнятості проводитиметься не на паритетній основі (50/50), а коштом Фонду соціального страхування на випадок безробіття та місцевих бюджетів у межах можливостей останніх.

Цими змінами передбачено, що програми забезпечення молоді першим робочим місцем після закінчення навчального закладу фінансуватимуть коштом Фонду соціального страхування на випадок безробіття, а не державного бюджету.

Турбота про родини загиблих на Майдані

Родинам Небесної Сотні надали соціальну підтримку. Очільник міністерства повідомила, що Мінсоцполітики забезпечує виплату одноразової грошової допомоги сім’ям, які втратили близьких під час акцій протесту на Майдані.

— Необхідні кошти для здійснення відповідної допомоги надійшли до регіонів України. Уже 15 родин Небесної Сотні отримали по 121 800 гривень. Решта — 81 сім’я, якій належить така виплата, — так само оперативно отримає грошову допомогу після звернення до органу соцзахисту за місцем реєстрації, — пообіцяла Людмила Денісова.

Окрім того, у травні всі непрацездатні члени родини, які перебували на утриманні загиблих (померлих), отримали доплату до пенсій у зв’язку з втратою годувальника в розмірі 5 тисяч гривень. Це 68 членів родин 41 загиблого героя, які мають право на таку доплату.

Допомоги і пенсії — вчасно й у повному обсязі

Уряд та міністерство виконують всі обов’язки з виплати пенсій та соціальної допомоги, попри дефіцит у бюджеті.

За останні 5 місяців 2014 року уряд забезпечив стовідсоткове фінансування соціальних видатків Державного бюджету, що дало змогу в повному обсязі виплатити пенсії та соцдопомоги. Міністр зазначила, що профінансують і виплатять державні соціальні допомоги вчасно та відповідно до графіка. Зокрема, вже завершено виплату червневих пенсій та виплат, призначених сім’ям з дітьми, малозабезпеченим родинам, дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства.

Крім того, за її словами, з 28 травня розпочалося фінансування пенсій червня, на які загалом упродовж місяця буде виділено 20,4 мільярда гривень.

Гуманітарка надходитиме швидко

Уряд ліквідував затримку в отриманні гуманітарної допомоги. Він підтримав пропозицію Мінсоцполітики і ухвалив розпорядження, яким звільнив до 1 липня 2014 року отримувачів гуманітарної допомоги від сплати за зберігання на складах митних органів вантажів, які визнано гуманітарною допомогою.

Зміни до відповідного розпорядження Кабінету Міністрів зумовлені ситуацією, що склалася з середини 2013 року, коли вантажі довго не визнавали гуманітарними, а їхнім власникам увесь цей час нараховували плату за зберігання на складах.

— У численних зверненнях громадські організації, благодійні фонди зазначали, що, попри визнання ще в кінці лютого цього року вантажів гуманітарною допомогою, вони не можуть їх отримати, оскільки не мають коштів для проплати за їхнє зберігання, — уточнила міністр.

Усвідомлюючи, що заручниками такої ситуації стали найбільш незахищені наші громадяни, для яких і призначалася така допомога (а це інваліди, діти-сироти, малозабезпечені та багатодітні родини тощо) уряд звільнив отримувачів гуманітарки від сплати за зберігання на складах митниці.

Виплати на першу дитину збільшать

За народження першої дитини тепер платитимуть на 11 тисяч гривень більше.

— Таке рішення прийняли, тож із 1липня 2014 року вже не матиме значення, яка дитина у вас народилася — перша, третя, п’ята чи десята: буде внесено відповідні зміни в закон про виплати у зв’язку з народженням дитини, за якими батьки отримуватимуть однакову суму. Вона становитиме 41 тисячу 280 гривень. Тобто виплата на першу дитину збільшиться на 11 тисяч.

Якщо раніше по догляду за дитиною до трьох років платили 130 гривень на місяць, то з внесенням змін ці виплати об’єднають з виплатою у зв’язку з народженням. Тому вони так і називатимуться «При народженні та по догляду за дитиною». Тож тепер до трирічного віку малюка батьки отримуватимуть щомісяця по 860 гривень, — поінформувала очільник Мінсоцполітики.

Отже, як бачимо, профільне міністерство плідно й наполегливо працює, не пасе задніх. Сподіватимемося, що і в подальшому їхні здобутки на ниві захисту літніх, малозабезпечених, інвалідів та інших людей, які цього найбільше потребують, будуть ще вагомішими.