Увага австралійської влади і суспільства до розслідування причини трагедії авіарейсу «Малайзійських авіаліній» МН-17 цілком зрозуміла, адже в небі над Донбасом загинуло 38 громадян цієї країни. Тож ця тема неодноразово порушувалася в ході державного візиту Президента Петра Порошенка до Австралії. Так, глава нашої держави і тамтешній Прем’єр-міністр Тоні Ебботт провели зустріч з членами австралійської робочої групи з розслідування обставин катастрофи малайзійського літака.

Президент особисто подякував членам австралійської групи, які виконували роботу в екстремальних і небезпечних умовах. Петро Порошенко запевнив їх, що Україна продовжує сприяти негайному всебічному та відкритому міжнародному розслідуванню авіакатастрофи. «Ми надаємо все необхідне технічне обладнання та спеціалістів для проведення розслідування», — наголосив глава держави.

Експерти з багатьох країн зобов’язані знайти правду. Фото з сайту news.yahoo.com

Роботи тривають,  час спливає…

За його словами, попередні результати розслідування підтвердили, що літак збито російською ракетою. «Розвіддані свідчать, що в повітряне судно було випущено ракету із системи «Бук-М», завезеної з Росії на Донбас разом із екіпажем», — підкреслив Петро Порошенко. У свою чергу Тоні Ебботт зазначив: «Вранці 17 липня літак МН-17 збито в небі бойовиками, яких підтримує Росія». Він подякував австралійській групі за оперативність та ефективну роботу.

Петро Порошенко вкотре наполіг, щоб так звані ДНР і ЛНР міжнародна спільнота визнала терористичними організаціями, повідомляє прес-служба Президента.

А спеціальний представник Прем’єр-міністра Австралії маршал Аллан Гранд Х’юстон, який одразу після катастрофи літака прибув до України, подякував Петру Порошенку за допомогу і співпрацю під час роботи австралійських експертів: «Хочу подякувати за співпрацю на всіх рівнях влади в процесі організації розслідування». Маршал Х’юстон відзначив дружнє ставлення української сторони і солідарність, а також побажав нам успіхів у подоланні викликів, які існують перед Україною.

Перебуваючи в Сіднеї, Петро Порошенко виступив з лекцією у найпрестижнішому політологічному центрі Австралії — Інституті міжнародної політики «Lowy». У своїй промові він виклав бачення сучасної ситуації в Україні та перспектив її розвитку, зовнішніх і внутрішніх викликів, з якими стикається наша держава. І наголосив, що 2014 рік став для України роком суттєвих змін і викликів: перемогою Революції гідності, анексією Росією Криму і війною на Донбасі.

Президент ще раз подякував Австралії за підтримку України: «Після Революції гідності та спільного болю від катастрофи літака МН-17 наші нації стали ближчими, попри значну відстань». У єдності країн можна досягти миру і стабільності в усьому світі. «Це не питання регіональної безпеки України, це питання глобальної безпеки, оскільки агресія Росії демонструє неефективність існуючої системи захисту, яка грунтується на Радбезі ООН», — наголосив Президент, додавши, що потрібно розробити нову світову систему безпеки.

Глава Української держави привітав ухвалення Сенатом США Акта підтримки свободи України, нагадавши, що цей документ було зареєстровано ще під час його візиту до Вашингтона.

Реформи замість гасел

Зустрівся Петро Порошенко і з представниками австралійського бізнесу. Він поінформував про формування проєвропейського уряду, налаштованого на проведення реформ і повну трансформацію країни. І найбільшим викликом для України є боротьба з корупцією. Саме для цього й було розроблено програму реформ. «Це не політичні гасла. Це виклик для країни. Ми не зможемо вижити, якщо не здійснимо зміни», — підкреслив Президент.

Глава держави обговорив з представниками енергетичного сектору Австралії питання диверсифікації постачань енергоносіїв до України. Сторони погодилися, що значний потенціал співпраці між країнами є в сільському господарстві та IT-секторі. Президент закликав австралійський бізнес активніше інвестувати в Україну.

Президент Петро Порошенко провів зустріч з головою Палати представників Парламенту Австралії Бронвін Бішоп. Сторони обговорили динаміку діалогу між Україною й Австралією на парламентському рівні. На думку глави держави, є необхідність у створенні групи дружби з Австралією у Верховній Раді. Адже в Парламенті Австралії вже існує група на підтримку України, а створення у Верховній Раді групи дружби з Австралією сприяло б вирішенню питань, які становлять спільний інтерес, і винесенню їх на міжнародну арену.

Михайло ЮРЧЕНКО 
для «Урядового кур’єра»