Ухвалення урядового пакета реформ дасть Україні змогу отримати допомогу на погашення зовнішніх заборгованостей, поповнення золотовалютних резервів і сприятиме наповненню економіки 3,5 мільярда доларів прямих інвестицій. З такими словами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звертався до парламентаріїв під час розгляду урядових законопроектів, потрібних для проведення реформ і отримання допомоги МВФ.

У сесійній залі він подякував народним обранцям за двотижневу роботу, проведену разом із урядовцями, та вкотре повторив, що реформи потрібні не Міжнародному валютному фонду, а Україні. На день  ухвалення змін до бюджетної законодавчої бази напрацьовано загалом 17 законопроектів. Підтримати їх є нічим іншим, як «попередньою умовою для того, щоб Україна отримала фінансову допомогу».

Уряду й депутатам вдалося знайти спільну мову при ухваленні важливих документів. Фото УНIAН

А тим часом вороги...

Про новий пакет зовнішньої допомоги Арсеній Яценюк говорив окремо. Фінансову підтримку ззовні відображено в програмі МВФ — Extended Fund Facility (механізм розширеного кредитування). Її розраховано на чотири роки. Передбачається, що в кількох траншових надходженнях наша держава має отримати 25 мільярдів доларів. Із цієї суми 17,5 мільярда — це безпосередня фінансова допомога МВФ. Тобто це кредити, надані за дуже низькою відсотковою ставкою, однак із тривалим терміном використання. Решта 7,5 мільярда доларів — фінансова допомога країн «Великої сімки» та інших держав, які готові допомогти стабілізувати фінансово-економічну ситуацію в Україні.

Прем’єр уточнив, що позики, які отримує наша держава, не йдуть на «споживання». Цей кредитний ресурс уряд використає, щоб погасити зовнішню заборгованість, щоб провести економічні й структурні реформи й врешті утримати довіру серед інвесторів. Частиною з отриманого від МВФ планується поповнити золотовалютні резерви НБУ. «Це дасть змогу стабілізувати гривню, адже зараз головний виклик в українській економіці — падіння вартості національної грошової одиниці, що спричиняє інфляцію, зростання цін. І це заходить в інфляційну спіраль, яку потрібно зупинити», — переконаний Арсеній Яценюк.

«Ухвалення цього пакета законопроектів і рішення Міжнародного валютного фонду дасть змогу розблокувати в поточному році 3,5 мільярда доларів прямих інвестицій в економіку України», — передає слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ. Кошти, які надійдуть від Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку й інших міжнародних фінансових інститутів будуть спрямовані на будівництво доріг, модернізацію української газотранспортної системи, станцію аерації в Бортничах, об’єкти житлово-комунального господарства, на енергоефективність у країні — заміну котлів, утеплення будинків. Одне слово, на те, що допоможе запустити реальну економіку.

«Витримка і правильні кроки дадуть нам змогу впродовж року вийти на поступові як стабілізацію, так і економічне зростання, а також збільшення як кількості робочих місць, так і заробітних плат, — резюмував Прем’єр. — Зараз усе залежить тільки від нашої політичної волі: й надалі брати на себе відповідальність, проводити реформи і рухатися вперед не зупиняючись».

Він також переконаний: 11 березня, після ухвалення поданих урядом норм, Рада директорів МВФ таки ухвалить позитивне рішення.

Видатки та надходження зростуть

У понеділок Верховна Рада 273 голосами ухвалила внесені Кабінетом Міністрів зміни до Державного бюджету на 2015 рік (проект закону № 2147). У змінах уряд врахував пропозиції народних депутатів, зокрема передбачив 300 мільйонів гривень на будівництво житла для учасників АТО. Додатково 3 мільярди гривень виділено на допомогу тимчасово переміщеним особам, а 12,5 мільярда — на фінансування субсидій для малозабезпечених верств населення.

Ключові напрями змін до Держбюджету представляла з високої трибуни вже міністр фінансів Наталія Яресько. Вона зауважила, що з огляду на зміну прогнозу щодо основних макроекономічних показників відкориговано планові доходи та видатки кошторису країни. Збільшення надходжень очікують від підвищення ставки рентних платежів для газовидобувних компаній, в яких держава володіє 50%+1 акцією. «Ми пропонуємо збільшити доходи бюджету на 22,5 мільярда гривень, а видатки — на рівні 35,7 мільярда гривень», — передає слова Наталії Яресько прес-служба Мінфіну.

У зв’язку з девальвацією гривні видатки на обслуговування державного боргу України зростуть на 21,5 мільярда гривень. Запропоноване їх збільшення за цими напрямами потребуватиме збільшення дефіциту бюджету протягом року, за прогнозами міністра — із 3,7% до 4,1% ВВП. А ось дефіцит сектору загальнодержавного управління (включає не лише дефіцит державного бюджету, а й дефіцит НАК «Нафтогаз» і видатки з рекапіталізації банків та Фонду гарантування вкладів) скоротиться до 8,8% ВВП.

Підтримали 238 народних обранців і проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» (№2212). Однак зміни у цій системі імплементуватимуть упродовж усього 2015 року.