На важливості змінити ставлення суспільства до людей з обмеженими можливостями і підходів до захисту та реалізації їхніх прав наголошує Президент Петро Порошенко. «Не хочу, щоб в Україні більше використовували слово «інвалід». Хочу, щоб ставлення було таке, як у країнах Європейського Союзу», — заявив глава держави під час зустрічі з людьми з обмеженими можливостями.

За словами Президента, йдеться про забезпечення доступу людей з обмеженими можливостями до громадських місць, закладів освіти, охорони здоров’я, про забезпечення таких людей робочими місцями, створення для них рівних можливостей з іншими громадянами. Петро Порошенко відзначив, що вже є інституції, котрі намагаються полегшити життя людям з обмеженими можливостями і демонструють таке ставлення, якого вони заслуговують.

Влада обіцяє підтримати прагнення цих людей до повноцінного життя. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Президент переконаний, що вирішення питань людей з обмеженими можливостями буде одним із пріоритетних у роботі нового уряду і наголосив, що готовий всіляко сприяти цьому: «Я готовий дієво підтримати роботу громадянського суспільства у цьому напрямку».

В Україні нині майже 3 мільйони громадян з інвалідністю поки що почуваються вилученими з повноцінного життя суспільства і чекають на ці кроки, повідомляє прес-служба Президента.

Особливу увагу Петро Порошенко звернув на учасників Антитерористичної операції, які стали інвалідами внаслідок поранень. Це вже 206 бійців. Глава держави від імені українського народу подякував усім героям за виявлену силу духу, патріотизм.

Акцентовано було на необхідності розв’язання проблем учасників АТО, зокрема надання статусу учасника бойових дій. Петро Порошенко вимагатиме від нового уряду негайного вирішення цих питань. Він також зазначив, що держава опікується питаннями протезування учасників АТО та порушує перед міжнародними парт?нерами питання надання їм медичної допомоги, реабілітації за кордоном.

У ході зустрічі Петро Порошенко підписав указ про призначення Валерія Сушкевича Уповноваженим Президента з прав людей з інвалідністю. На зустрічі Президент повідомив, що під час проведення консультацій щодо кандидатур на посаду Уповноваженого майже всі висловилися за Валерія Сушкевича. Президент запевнив у своїй підтримці Уповноваженого з розв’язання проблем, які постають перед людьми з обмеженими можливостями, захисті та забезпеченні реалізації їхніх прав. «Маємо робити все для захисту права людей з обмеженими можливостями. Я тут ваш партнер, ваш союзник», — запевнив глава держави.

Валерій Сушкевич назвав рішення щодо запровадження в Україні інституту Уповноваженого Президента з прав людей з інвалідністю проявом європейського підходу до людей з особливими потребами. На його думку, це дасть змогу людям з інвалідністю відстояти своє право бути рівними у суспільстві. «Це надзвичайно ефективний механізм. Важливо, що ми разом із Президентом створюватимемо суспільство для всіх, змушуючи виконавчу владу через інститут Уповноваженого робити рівні права і можливості для всіх», — зазначив він.

До слова, Валерій Сушкевич багато років працює над розв’язанням проблем людей з обмеженими можливостями. Він президент Національного комітету спорту інвалідів України (Національного паралімпійського комітету), голова Всеукраїнського громадського соціально-політичного об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України».

Відділ новин
 «Урядового кур’єра»